Seimo valdyba aiškinasi, ar būtina užsakyti ekspertizę dėl pavardžių rašybos

Seimo valdyba aiškinasi, ar būtina užsakyti Seimo narių reikalaujamą nepriklausomų ekspertų išvadą dėl asmenvardžių dokumentuose rašymo, nes ekspertinę poziciją jau yra pareiškusi Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK).

Seimo nariai surinko parašus, kad būtų užsakyta nepriklausomų ekspertų išvada Vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose įstatymo pataisoms, Seimo valdyba pavedė Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) parengti konkurso specifikacijas. Tačiau TTK į valdybą grįžo su atsakymu, kad specifikacijų nerengs, nes ekspertinė išvada jau yra – ją pateikė Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

„Seimo valdyba buvo paprašiusi pasiūlyti ekspertus dėl asmenvardžių rašymo, pateikti konkurso techninę specifikaciją, tačiau komitetas svarstydamas klausimą atkreipė dėmesį, kad Konstitucinis Teismas savo išaiškinime kaip ekspertus paminėjo VLKK, tai yra kolegialus organas, jis vienija įvairių institucijų atstovus, ir siūlyti kažkokius dar pavienius ekspertus mes nematėme prasmės“, – BNS sakė TTK pirmininkas Julius Sabatauskas.

Seimo valdyba gavusi tokį komiteto atsakymą nusprendė kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją išaiškinimo, ar esant tokiai situacijai privalu užsakyti dar vieną papildomą ekspertizę.

Seimo statutas numato, kad ne mažiau kaip penktadaliui Seimo narių parėmus tokią iniciatyvą, Seimo valdybos nustatyta tvarka užsakomas nepriklausomas ekspertinis teisės akto projekto įvertinimas.

„Paprašysime išaiškinti Etikos komisiją dėl procedūros, nes mes turime VLKK išaiškinimą, o dabar, kadangi Seimo nariai kreipėsi dėl nepriklausomo ekspertinio vertinimo, nors mes turime valstybės interesams atstovaujančią įstaigą, kuri pareiškė nuomonę, norime išsiaiškinti, ar būtinai turime kreiptis, ieškoti dar labiau nepriklausomo eksperto nei VLKK“, – žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Viena parlamentarų grupė surinko parašus ekspertizei dėl projekto, kuriuo pavardžių rašyba lotyniško pagrindo rašmenimis leidžiama paso pagrindiniame puslapyje, kita – dėl alternatyvaus projekto, kuriuo originali pavardžių rašyba būtų leidžiama papildomame paso puslapyje ar kitoje asmens tapatybės kortelės pusėje. Šiuos du įstatymų projektus svarsto Seimo komitetai. Vyriausybė yra pritarusi projektui, pagal kurį asmenvardžius nelietuviškais rašmenimis būtų galima rašyti pagrindiniame paso puslapyje.

Šiuo metu Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija gegužę paskelbė, kad pagrindiniame dokumento puslapyje asmenvardžiai gali būti rašomi lotyniško pagrindo rašmenimis, jeigu tai asmenys, kurie yra sudarę santuoką su užsienio piliečiais arba tai yra Lietuvos pilietybę įgiję užsieniečiai. Pataisų, kurios leistų ir Lietuvos lenkams pavardes rašyti su w ar x, kalbininkai nevertino, nes, anot jų, iš projekte pateiktų formuluočių neaišku, kokiems asmenims būtų suteikiama teisė vardus ir pavardes rašyti ne lietuvių kalbos rašmenimis ir kiek tokių asmenų būtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
KOKIO velnio jie į tą Seimą veržės jei patys NIEKO neišmano?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių