Seimo vadovas tikisi, kad dėl M. Basčio apkaltos „valstiečiai“ balsuotų vieningai

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikisi, kad dėl Socialdemokratų partijos frakcijos nario Mindaugo Basčio apkaltos „valstiečiai“ balsuotų vieningai.

„Manau, kad būtų vieningas (balsavimas – BNS), kol kas nesvarstėme frakcijoje, bet norėtume būti nesiejami su tokiais asmenimis ir su tokiais veiksmais“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė politikas.

Jis teigė, kad iškart, kai tik gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) išvadą, paragino Socialdemokratų partijos frakcijos narį atsisakyti parlamentaro mandato.

„Susitikęs su ponu Basčiu iš karto sakiau, kad turbūt reikėtų apsispręsti ir pasitraukti iš Seimo. Tik galiu pakartoti“, – teigė V.Pranckietis.

Anot jo, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) konstatavus, kad minėtas Seimo narys veikė prieš Lietuvos valstybę, jo buvimas parlamente kenktų institucijos reputacijai.

„Taip, Seimo reputacijai mes visą laiką žalą darome tokiais atvejais. Daro atskiri Seimo nariai, bet kenčia visas Seimas. Jeigu galėtume paprašyti padėti mandatą, galėčiau pasidžiaugti, kad tai žmogus bent jau vieną veiksmą gali atlikti garbingai“, – sakė V.Pranckietis.

Atlikęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių NSGK konstatavo, kad šis parlamentaras, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais, veikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

Komiteto teigimu, „artimi Seimo nario M.Basčio ryšiai su buvusiais ir esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais bei esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Išvadose taip pat pažymima, kad M.Bastys, tarpininkaudamas „Rosatom“ ir su ja susijusioms įmonėms, „siekė daryti įtaką politiniams procesams ir aukščiausiems pareigūnams Lietuvoje, kurie galėjo pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį ir padaryti žalos Lietuvos valstybei“.

Dėl M.Basčio veiksmų Seimas yra pradėjęs ir apkaltos procedūrą, bet ji buvo sustabdyta, kol parlamentinį tyrimą vykdė NSGK. Komitetas nutarė savo medžiagą perduoti apkaltos komisijai, kai ši atnaujins darbą.

M.Bastys visus kaltinimus neigia. Jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši pagal Baudžiamąjį kodeksą įvertintų jo veiksmus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Lietuvoje kaip visada kaltu nebuna Kalta aplinka

Algis

Algis portretas
Mindaugeli ,pabuvai prie LOVIO ,irvaziuok i Kriukus,leisk kitiems pasismaginti.

...

... portretas
Bastys Basčiu, svarbu 'konservų' drauge nepamiršt.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių