Iš Seimo teko ir varyti, ir išėjo savo noru

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Seimo nario mandato atsisakiusi Greta Kildišienė ne pirma, ir, tikėtina, ne paskutinė, jį praradusi. Per septynias kadencijas anksčiau laiko pasitraukė apie pusšimtis į Seimą išrinktų politikų.

Vienintelis kolaborantas

Rinkimus į tuometę LTSR Aukščiausiąją Tarybą (AT) 1990 m. vainikavo Sąjūdžio bei jo remiamų kandidatų pergalė. Tačiau prireikė ir pakartotinų rinkimų balandį bei lapkritį. Būtent lapkritį vykusiuose pakartotinuose rinkimuose Vilniaus Naujosios Vilnios apygardos rinkėjai, kurių daugumą sudarė rusakalbiai, pirmenybę atidavė Vladislovui Švedui.

Šis antrojo pasaulinio karo metais Maskvoje gimęs vyras Lietuvoje buvo padaręs stulbinamą karjerą – nuo eilinio darbininko tuometėje Utenos laboratorinių elektros krosnelių gamykloje iki aukštų postų Komunistų partijoje. Lietuvos komunistų partijai atsiskyrus nuo Sovietų Sąjungos ir tapus savarankiškai, V.Švedas nuo 1990 m. buvo išrinktas Lietuvos komunistų partijos (TSKP) Centro komiteto antruoju sekretoriumi.

1991 m. prasidėjus sausio įvykiams, V.Švedas grįžo iš Maskvos po akių operacijos. Žurnalistų prašomas pakomentuoti Spaudos rūmų užėmimą, jis teigė nieko nežinantis apie sovietinės kariuomenės veiksmus ir planus, tačiau po kruvinos nakties prie Televizijos bokšto Seime daugiau nepasirodė.

Generalinė prokuratūra, tirdama Sausio 13-osios įvykius, V.Švedą buvo įvardijusi vienu iš kaltinamųjų, tačiau apklausti jo taip ir nepavyko – politikas pabėgo į Baltarusiją, vėliau apsistojo Maskvoje, dirbo Valstybės Dūmoje, buvo vadinamas Liberalų demokratų partijos lyderio Vladimiro Žirinovskio dešiniąja ranka.

1991 m. pabaigoje AT priėmė įstatymą, kad Seimo ir rajonų tarybų deputatais gali būti tik asmenys, turintys Lietuvos pilietybę. Remiantis šiuo įstatymu, Seimas nuo 1991 m. lapkričio 5 d. panaikino V.Švedo Seimo nario mandatą.

KGB korta

1990–1992 m. Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Andriukaitis valstybės laikraštyje "Lietuvos aidas" skelbė publikacijų ciklą "Voratinklis" apie KGB agentus – straipsniai paprastai buvo paremti iš KGB paslapčia išneštais dokumentais. AT priėmė įstatymą, kuris numatė, jog išaiškėjus bendradarbiavimo su KGB faktui, jį turėtų patvirtinti teismas, o tada politikas privalėtų pasitikrinti mandatą – turėtų būti rengiami nauji rinkimai.

Kadangi tuo metu tarp parlamentarų jau buvo politinė takoskyra – kairieji, dešinieji ir centristai, publikacijose paprastai kliūdavo kairiesiems, Lietuvos demokratinės darbo partijos atstovams. Paaiškėjo, kad šiai partijai priklausantis signataras, profesorius Jokūbas Minkevičius (mirė 1996 m.) 1940–1945 m. buvo kadrinis KGB darbuotojas. Atsistatydinusi premjerė Kazimira Danutė Prunskienė buvo įvardijama kaip KGB agentė Šatrija. O 1992 m. kovą, per Juozines, vienas iš dienraščių kasdien ėmė raginti AT narį, sąmoningai bendradarbiavusį su KGB Juozą atsistatydinti. Paaiškėjo, kad Juozas – tai tuomečio AT pirmininko Vytauto Landsbergio dešinioji ranka Virgilijus Juozas Čepaitis.

"Mano tarnyba susijusi su 50 metų istorija, todėl reikėtų suvokti ano meto aplinkybes", – kolegoms aiškinosi J.Minkevičius ir teigė, kad rinkėjams buvo žinomas faktas, jog jis dirbo KGB. Vis dėlto politikas pareiškė nepasinaudosiąs proga pasitikrinti mandato ir nutarė jo atsisakyti. 1992 m. gegužę jo mandatas buvo panaikintas.

Dėl Marijampolėje išrinkto V.J.Čepaičio būta nemažų politinių batalijų. Aukščiausiasis Teismas jį pripažino sąmoningai bendradarbiavus su KGB, tačiau politikas nenorėjo sutikti su tokiu Temidės sprendimu: "Esu pateikęs protestą Aukščiausiojo Teismo pirmininkui dėl šiurkščių proceso pažeidimų, kurie buvo byloje. Pavyzdžiui, teismas nesiėmė priemonių rasti originalus, rėmėsi ekspertų išvadomis, padarytomis kopijas lyginant su kopijomis, todėl neturinčiomis juridinės galios. Daugelio byloje esančių dokumentų autentiškumo teismas net nenagrinėjo."

Aštuoniolika AT narių, būsimųjų konservatorių, susilaikė balsuojant dėl naujų rinkimų, kuriuose, kaip ir reikalauja įstatymas, būtų patikrintas V.J.Čepaičio mandatas. Deja, 1992 m. gegužės 9 d. Marijampolėje vykę nauji rinkimai V.J.Čepaičiui nebuvo palankūs.

Įsikišo teismas

1992–1996 m. kadencijos Seimo rinkimai buvo netikėti tuometei Lietuvos demokratinei darbo partijai (LDDP) – Algirdo Mykolo Brazausko vadovaujama partija triuškinamai laimėjo. Galbūt pergalės apakinti, o gal norėdami Seime gauti daugiau vietų, LDDP apskundė rinkimų rezultatus trijose rinkimų apygardose – Šakių ir dvejose Klaipėdos mieste. Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad rinkimų komisijos neteisingai skaičiavo balsus ir trys Seimo nariai – Romualda Hofertienė, Juozas Janonis, Arūnas Eigirdas į Seimą išrinkti neteisėtai.

"Rinkimų komisijos balsavimo rezultatus buvo apvertusios aukštyn kojomis. Tuometė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), sudaryta politiniu pagrindu, pareiškė nesuprantanti Aukščiausiojo Teismo sprendimo ir nenorėjo nieko keisti. Tada Seimas priėmė nutarimą komisiją panaikinti ir sudaryti naują. Pastaroji 1993 m. balandį ir panaikino šių Seimo narių mandatus", – istoriją, kai trims politikams Seime teko pabūti vos keturis mėnesius, prisimena šiandienos VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Tiesa, R.Hofertienė į Seimą grįžo su nauju mandatu.

A.M.Brazauskas – rekordininkas

1992–1996 m. Seimas pasižymėjo ir savotišku rekordu – tuometės LDDP pirmininkui A.M.Brazauskui pabūti Seimo nariu teko vos keliasdešimt minučių.

Mat dar AT buvo priėmusi Konstituciją (Laikinąjį įstatymą), kurioje numatyta, kad Seimo pirmininkas automatiškai tampa laikinuoju prezidentu, iki įvyks prezidento rinkimai. Būtent Seimo pirmininku 1992 m. lapkričio 25 d., per pirmąjį posėdį, A.M.Brazauskas ir buvo išrinktas, o po keliasdešimt minučių Seimas priėmė nutarimą jį paskirti laikinuoju prezidentu.

Parlamentaras – kalinys

Į 1996–2000 m. kadencijos Seimą pateko išsikėlęs Lietuvos kariuomenės kūrėjas Audrius Butkevičius. 1997 m. rugpjūtį, įtarus pasikėsinimu sukčiauti stambiu mastu, jis buvo sulaikytas Vilniuje, "Draugystės" viešbutyje, kai politikas iš bendrovės "Dega" vadovo Klemenso Kiršos (miręs) ėmė 15 tūkst. JAV dolerių.

Po sulaikymo Seimo narys pareiškė, jog prieš jį buvo įvykdyta politinė provokacija, kurią esą inspiravo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. A.Butkevičius iki teismo sprendimo buvo kalinamas Lukiškių kalėjime-izoliatoriuje, o nuteistas pusšeštų metų laisvės atėmimo bausme. Seime buvo pradėta apkalta A.Butkevičiui, tačiau politikai jo Seimo mandato taip ir nepanaikino, taigi jis liko Seimo nariu.

Šios kadencijos Seimas pasižymėjo dar ir tuo, kad pabaigoje savanoriškai mandatų atsisakė per dešimt politikų – visi susirado kitus darbus.

Daug triukšmo dėl nieko?

2000–2004 m. kadencijos Seimas pasižymėjo galimos korupcijos skandalu. Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, centristas Vytautas Kvietkauskas ir konservatorius Arvydas Vidžiūnas buvo įtarti paėmę kyšius iš bendrovės "Rubicon group". Visi jie atsisakė Seimo nario mandato ir buvo apklausti kaip įtariamieji dėl papirkinėjimo, kuriuo buvo įtariamas "Rubicon group" vadovas Andrius Janukonis. Pirminiais tyrimo duomenimis, už šiai bendrovei palankius sprendimus V.Andriukaitis per kelis kartus neva gavo 95 tūkst. litų, A.Vidžiūnas – 40 tūkst. litų, V.Kvietkauskas – 25 tūkst. litų kyšius. Tačiau prokurorams nepavyko surinkti pakankamai įtikinamos medžiagos ir tyrimas buvo nutrauktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
kokius /valstiecius/... rinks tie patys /runkeliniai pirmininku ir kom palikuonys negalintis gyventi be tevu nostalgijos praeiciai ir alkoholiui nes nemato ir nenori matyti kito gyvenimo isskyrus vagistes ir korupcija juk tai musu mafija ir vad. komunistiniais biurokratiniais kapitalistais norinciais ir toliau valdyti ir mulkinti zmones ir tam nera galo nors tas /galas/ kazkuraukstai/ ir kol /kazkas/ jo nenutrauks taip ir bus jei ne blogiau...

wswde

wswde portretas
Gėda, kad rašeivos puola mielus žmones. Gėda ir geriau jų šlamšto nebeskaityti.

abra

abra portretas
Kiek galima kabintis prie tos Kildišienės ?Manau pagrindinė jos nuodėmė , kad labai simpatiška moteris .Kodėl nekimbate prie Kristinos ,kuri prchvatizavo antrą pagal dydį Lietuvoje viešbutį ir sėdi ar nesėdi , bet laiko užgrobtus valstybės rezidenciją turniškėse . Visokie Kėvišo pundziaus ir kitokie neaiškios kilmės , gal kauko sunešti turtai . Susidaro įspūdis , kad ne visi vienodai tarkuojami . Arba tarkuojami , tie , kurie tų prasižengimų , nėra padarę . O automobilius tai irgi tokiu pačiu būdu nuomojosi ir abu prieš tai buvę premjerai , tai kuo jie ten geresni?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių