Seimo rudens sesija: prezidentės prioritetai – senukai, mokytojai ir kainos

Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė iš 13 į Seimo rudens sesiją siūlomų įtraukti įstatymų iniciatyvų išskyrė tris didžiausias iniciatyvas: paslaugų didinimą senyvo amžiaus žmonėms, Švietimo įstatymo tobulinimą bei konkurencijos stiprinimą norint sumažinti produktų bei paslaugų kainas.

Pasak M. Lingės, šiuo metu Lietuvoje yra per 670 tūkst. senyvo amžiaus žmonių, iš jų tik vienas procentas gauna profesionalią globą bei slaugą.

„Paslaugų trūkumas senyviems žmonėms yra opi problema, ir tą signalizuoja visi demokratiniai rodikliai. Lietuvoje turime per 670 tūkst. senyvo amžiaus žmonių. Visuomenė yra senėjanti. Reikia kuo daugiau paslaugų plėtros, paslaugų prieinamumo bei savivaldybių vaidmens. Todėl reikalingi tam tikri veiksmai. Turime įvairių Valstybės kontrolės tyrimų, kad tik vienas procentas senyvo amžiaus žmonių gauna profesionalią globą ir slaugą. Prezidentės pirminis siūlymas yra pradėti nuo labai konkrečių žingsnių, kad būtų galima tą paslaugų prieinamumą didinti integruojant socialinės globos ir sveikatos priežiūros paslaugas. Dabar šios paslaugos teikiamos atskirai su atskiromis sistemomis“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė prezidentės patarėjas.

M. Lingė taip pat išskyrė švietimo stiprinimą. Pasak patarėjo, mokytojo profesijos prestižo stiprinimas šiemet buvo išrinktas žmonių kaip viena svarbiausių idėjų Lietuvai. Tik kas šeštas baigęs pedagogiką renkasi mokytojo kelią. Daugiau nei pusė visų mokytojų sudaro vyresni nei penkiasdešimties metų.

Reikia mokytojo profesiją padaryti patrauklią. Prezidentė siūlo tobulinti Švietimo įstatymą ir numatyti mokytojams kvalifikacijos kėlimą ilgalaikėmis stažuotėmis užsienyje.

„Turime galvoti apie ateitį, kaip pritraukti tuos žmones. Reikia mokytojo profesiją padaryti patrauklią. Prezidentė siūlo tobulinti Švietimo įstatymą ir numatyti mokytojams kvalifikacijos kėlimą ilgalaikėmis stažuotėmis užsienyje. Kelti praktinius įgūdžius pramonės sektoriuje pagal savo specializaciją. Skatinti dalyvauti mokslinėje, kūrybinėje veiklose, kad būtų įvairios paskatos tobulėti ir įgyti įvairių praktinių žinių bei jas pritaikyti savo darbuose“, - teigė prezidentės patarėjas.

Prezidentės patarėjas pažymėjo, kad šiuo metu visuomenė nepatenkinta dėl produktų ir paslaugų kainų kilimo. Pasak M. Lingės, konkurencijos stiprinimą turime suvokti kaip efektyviausią būdą ir priemonę mažinti produktų ir paslaugų kainas.

„Konkurencijos stiprinimą turime suvokti kaip efektyviausią būdą ir priemonę mažinti produktų ir paslaugų kainas. Be abejonės, tai yra Vyriausybės atsakomybė, bet šioje vietoje ir prezidentė turi pasiūlymų, kaip įvairūs teisėkūros projektai, įvairios iniciatyvos, kurios atsiranda, privalomai būtų įvertintos konkurenciniu požiūriu, nebeatsirastų tų politinių bandymų vieniems kažką uždrausti, kitiems kažką leisti politiniais motyvais, bet kad tai būtų įvertinta labiau ir iš to poveikio konkurencijai. Reikia stiprinti vartotojų teises, didinti sąžiningą konkurenciją bei užkardyti klaidingą reklamą, kad tai iš tikrųjų neiškreiptų konkurencijos ir nenukentėtų vartotojai“, - teigė M. Lingė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
magnolija dabar praejus 7 metams po isrinkimo pradejo rupintis Lietuvos zmonemis, o kur buvo anksciau, su masiuliu kisius eme

Anonimas

Anonimas portretas
Būtų gerai jeigu vyriausybė išklausytų ir vykdytų dėl visų keliamų kainų produktams, mokesčiams, tai šis keliamas nuolat kain

na jeigu a lia preziudente imsis siu

na  jeigu  a  lia  preziudente  imsis  siu   portretas
iniciatyvu [ pries nulipdama nuo pjiedestalo] su tokiu entuziazmu kaip tai dare dvi kadensijas kovodama pries teisine korupcija -kysininkavima , tai manau visiems senukams ,mokytojams na ir likusiai apvogtai lietuvos publikai pasisiause plaukai [kurie dar like] ne tik ant galvos bet ir kitose vietose.........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių