Seimo pirmininkė: ruošiantis priimti pabėgėlius, trūksta institucijų bendradarbiavimo

  • Teksto dydis:

Ruošiantis priimti pabėgėlius trūksta bendradarbiavimo tarp institucijų, sako pirmadienį Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje apsilankiusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Parlamento vadovė teigiamai vertino centro pasirengimą priimti pabėgėlius, tačiau sakė, jog centrui trūksta konkrečios informacijos - kada, kiek pabėgėlių gali tekti priimti.

„Neramina tai, kad nežino, kaip ir kokių bus patalpinta į centrą, nes jei iškart bus atvežta pie 500 žmonių, be abejo, tokių galimybių priimti jie neturi. Jei bus vežama po 30-40 ir atitinkamai kas kelis mėnesius, tada jie pajėgūs tuos klausimus spręsti. Šiandien niekas negali pasakyti, kada bus atvežta, kiek, ir tai stabdo pasirengimo procesą, o tai yra labai blogai“, - žurnalistams Seime pirmadienį sakė L.Graužinienė.

„Susidariau visai neblogą vaizdą, situacija nebloga, ir ypatingai integracinės programos - antrą mėnesį būdami kai kurie jaunuoliai ganėtinai neblogai kalba lietuviškai, tai rodo, kad ten dirbantys žmonės labai daug atiduoda savęs, kad pasiektų rezultatą“, - pridūrė ji.

Seimo pirmininkės vertinimu, ruošiantis pabėgėlių priėmimui „trūksta tarpžinybinio koordinavimo“. „Komisija (premjero) sudaryta ženkliai per vėlai, akivaizdu, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikrai neblogai pasirengusi ir numačiusi visus žingsnius į priekį, bet taip pat jie neturi daugelio atsakymų“, - sakė L.Graužinienė. Pasak jos, centrui reikėtų daugiau informacijos, kokius žmones ruoštis priimti - ar tai bus šeimos su vaikais, ar vieni žmonės.

Šiuo metu Pabėgėlių priėmimo centre įsikūrę 35 atvykėliai iš Afganistano, Ukrainos, Rusijos, Irako, Sirijos ir Šri Lankos.

Prisidėdama prie Europos Sąjungos programos, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Pirminė jų integracija vyktų Pabėgėlių  priėmimo centre Rukloje, vėliau migrantai būtų perkeliami į savivaldybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
O jeigu neapart, o tik užakėt? Ar išgelbės pabėgėliai Lietuvą? Yra pasiūlymas tuos pabėgėlius, kaip karves, pririšti Lietuvos kaimuose. Mokyti jų vaikus lietuviškai. Užaugę tie vaikai kraustysis į Vilnių. Vilnius ir toliau žydės provincijos sąskaita. Atsitiks stebuklas. Baigiame naikinti lietuvių tautą, bet mus išgelbės naujieji arabų kraujo lietuviai. Ar realus toks planas? Nerealus, nes pabėgėliai nėra lietuviškos karvės, retai atitrūkstančios ir patenkintos gausia žole. Pabėgėliai yra žmonės. Naujoje terpėje jiems atrodo nejauku. Todėl jie kuriasi dideliu tankiu arčiau prie savų, miestuose. Ir jų vaikus moko ne vietinės kalbos, o arabiškai. Gauname didžiulius arabų getus, kuriuose geriausiu atveju atkuriama tai, ką jie turi arabų miestuose. Lietuvių tauta čia yra ne prie ko. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

kalba

kalba portretas
galima tikrai patikėti, kad, anot meno kritiko V. Jauniškio, vienas ir tas pats asmuo gali būti ir elitas, ir runkelis. Pavyzdžiui, ponia Parlamento pirmininkė vis vartoja žodį APART, bet prie jo pamiršta pridurti IR UŽAKĖT. Būtų taip aiškiau, kad nuo kaimo moteriškė bėgo, bet taip ir nepabėgo. O gal geriau nors senatvei artėjant išmokti vietoj APART lietuviškai pasakyti IŠSKYRUS, NEMININT..?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių