Seimo pirmininkas – jau Lenkijoje

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį atvyko į Varšuvą, kur sakys kalbą Lenkijos parlamente ir susitiks su jo vadovais.

Šis vizitas vyksta šiltėjant Lietuvos ir Lenkijos santykiams, pastaraisiais metais juos temdžius nesutarimams dėl Lietuvos lenkų tautinės bendrijos padėties.

„Mano tikslas yra, kad kiekvienos tautybės žmonės, tame tarpe ir lenkai, būdami lenkais Lietuvoje gyventų patogiai ir kad jiems nereikėtų galvoti, kad juos kažkas bando pakeisti“, – BNS sakė parlamento vadovas.

Lenkų tautinės bendrijos situacijai V. Pranckietis žada skirti didelį dėmesį susitikimuose su Lenkijos politikais, su kuriais taip pat aptars saugumo situaciją ir bendrus projektus, tokius kaip „Rail Baltica“ ar Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa.

Apie Lietuvos lenkų padėtį jis planuoja papasakoti ir savo kalboje Lenkijos parlamente, tačiau žada atkreipti dėmesį ir į Lenkijoje gyvenančių lietuvių padėtį.

Prieš išvykdamas į Varšuvą V. Pranckietis taip pat paragino Seimą pavasario sesijoje priimti įstatymą, kuris leistų Lietuvos piliečio originalų vardą ir pavardę rašyti pagrindiniame paso puslapyje, jeigu to norintis asmuo pateiktų nelietuviškos pavardės variantą pagrindžiantį šaltinį.

„Jeigu mano vieno valia būtų, tai tas klausimas seniai būtų išspręstas“, – sakė parlamento vadovas.

Pernai rugsėjį Lietuvoje viešėjo Lenkijos žemutinių rūmų – Seimo – pirmininkas Marekas Kuchcinskis. Kovą į Vilnių turėtų atvykti Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Kalba Lenkijos parlamente

Kartu su parlamento vadovu į Lenkiją išvyko Seimo nariai Irena Degutienė, Asta Kubilienė, Aušrinė Norkienė, Rita Tamašunienė, Emanuelis Zingeris ir buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Trečiadienio popietę nusileidusi Varšuvos oro uoste, delegacija vyks į darbo pietus su M. Kuchcinskiu ir jo pavaduotojais.

Vėliau Varšuvoje bus atidaryta valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ atstovybė, o trečiadienį vakare delegacija važiuos į Varšuvos filharmoniją, kur bus iškilmingai paminėtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis.

Ketvirtadienį ryte V. Pranckietis sakys kalbą Lenkijos parlamente, kur apžvelgs šalių santykius ir tarptautinę situaciją.

V. Pranckietis bus trečiasis Lietuvos Seimo pirmininkas, kuris sakys kalbą Lenkijos parlamente. Č. Juršėnas tai padarė 1993 metais, 1997 metais kalbą sakė tuometinis parlamento vadovas Vytautas Landsbergis.

Po šios kalbos V. Pranckietis susitiks su Lenkijos aukštutinių rūmų – Senato – pirmininku Stanislawu Karczewskiu, vėliau prieš išvykdamas į Vilnių pietaus su Lenkijos Seimo nariais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kola

kola  portretas
tegul kainas pasižiūri parduotuvėse -ataskaitą reikės duoti parvažiavus -alio Pranskieti

Mociute

Mociute portretas
Silteja tie ssntykiai ,vis silteja ,tik jau perdaug neuzsikaitinkit ,nes atgal jau nebus kelio.straipsnyje pastebejau pavardes parasytas lenkiskai, tai dabar jau mums mokintis lenku kalba reikes ,ar ne persistengiat,lietuviskas straipsnis tai ne lenko pasas

Anonimas

Anonimas portretas
Debilas kolūkietis negi LT nėra protingesnių kas galėtų būti seimo pirmininku
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių