Seimo pirmininkas siūlo nebeinvestuoti į išlaidas (interviu)

Turėtų būti investuojama į ateitį, o ne į išlaidas, kaip buvo daroma, pavyzdžiui, statant arenas, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Interviu LRT RADIJUI jis taip pat tvirtina, kad valstybės laukia ir daugiau pokyčių – Lietuva galėtų imti pavyzdį iš JAV, kur kiekvienas gali kreiptis į bet kurią instituciją ir pareikalauti apie jį sukauptos informacijos. „Programoje to nebuvo, bet apie žmogaus teises programoje kalbame. Tai galėtų būti viena išraiškos formų“, – tvirtina V. Pranckietis.

– Seimo pirmininkas esate daugiau nei savaitę. Kokie pirmieji įspūdžiai?

– Įspūdžiai labai įdomūs, kitokia aplinka, kitoks darbas ir atsakomybė. Gerai tai, kad jau praėjo 10 dienų, daugiau susipažinau su savo veikla, vadovavimu posėdžiams, atlikome kai kuriuos darbus Seime formuojant struktūras. Veikla labai įvairi, įspūdžiai labai gilūs, naktys labai trumpos, o informacijos labai daug.

– Atsidūrėte dėmesio centre – kiekvienas žodis yra gaudomas.

– Taip. Ar pasakiau kokį nors žodį, kuris bus pagautas?

– Kol kas ne. Bet ar tai nėra per sunku?

– Gyvenime teko daug viešai kalbėti. Visada galvodavau, ką kalbu, šiandien taip pat stengiuosi galvoti apie tai, ką kalbu. Kaip žemaitis, turiu dar stengtis ir taisyklingai kirčiuoti.

Dabartinis Lietuvos tikslas yra geresnis gyvenimas, socialinės nelygybės mažinimas. Tai turėtų suprasti tie, kurie gali prie to labai prisidėti – tai mūsų valdžia.

– Jums prikišama, kad turite per mažai politinės patirties. Ar taip?

– Neabejoju, kad per mažai. Nors nežinau, kiek jos būtina. Politinė patirtis turi savo išskirtinumų, bet galbūt yra gerai ir priešingai. Svetimos akys visada recenzuoja, žiūri iš šalies ir visuomet gali pamatyti kitaip nei tie žmonės, kurie yra toje aplinkoje. Taigi svetimas žvilgsnis neturėtų būti visiškai blogai.

– Tai, ką jūsų oponentai pamini kaip jūsų trūkumus, jūs vadinate privalumais?

– Aš stengiuosi labai greitai kaupti patirtį. Susitinku su žmonėmis ir labai dėkoju tiems, kurie ateina pasikalbėti, pristatyti savo veiklos, galimos bendros veiklos. Į patirties krepšelį tai atneša įvairios informacijos. Žinoma, jos reikės dar labai daug.

– Turite politikoje idealą? Kas jis?

– Margaret Thatcher.

– Kodėl?

– Tai buvo pirmoji Didžiosios Britanijos premjerė moteris – geležinė ledi. Mano šventu įsitikinimu, ji labai daug prisidėjo prie Tarybų Sąjungos griuvimo, labai draugavo su Ronaldu Reaganu. Ji buvo padariusi daug nepopuliarių sprendimų, kurie žmonėms nepatiko, tačiau matė viziją ir tai prisidėjo prie Didžiosios Britanijos klestėjimo.

– Norėtumėte sekti jos pavyzdžiu ir būti „geležinis Pranckietis“?

– Seimo pirmininkas neturi būti geležinis – jis turėtų būti lankstus, bet tvirtas. Siekio tapti geležiniu neturėtų būti, nes žmonės to nesuprastų. Kaip asmuo, toks nesu, tačiau stengsiuosi tvirtai atstovauti savo nuomonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių