Seimo pirmininkas: pirmalaikių rinkimų nebus

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako esąs tikras, kad pirmalaikių rinkimų nebus, o valdantieji ketina užsitikrinti ir formalią daugumą. Kieno balsais būtų garantuoja dauguma, V. Pranckietis neatsakė.

„Seimas dirba, sprendimus priiminėja, dauguma yra, ji, dar atrodo, kad sustiprės, nes yra daugiau norinčių dirbti drauge prie daugumos, todėl apie jokį pasileidimą Seimo ir nebevykdymą programos (nėra kalbos – BNS)“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė V. Pranckietis.

„Nepasitenkinimas iš opozicijos buvo ir bus, o Seimas per 28 metus berods devynis kartus bandė save paleisti, tie visi po to (pirmalaikių rinkimų 1992 metais – BNS) buvę aštuoni kartai buvo tik populistiniai pasikalbėjimai“, – opozicijos iniciatyvą dėl pirmalaikių rinkimų įvertino V. Pranckietis.

Anot jo, šiuo metu 68 balsus „valstiečių“ ir Socialdemokratų darbo frakcijose formaliai turintys valdantieji sieks „suformuoti didesnę koaliciją, didesnę daugumą“.

„Manau, tai užtikrins dar didesnį stabilumą“, – sakė V. Pranckietis, kartu teigęs, kad „bus ryški dauguma“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad paramos bus ieškoma visose frakcijose – ir opozicinėse.

„Kadangi opozicija ima grasinti tuo, kad jie nedirbs Seimo salėje, sabotuos Seimo darbą, dėl to, ką jie patys iškrėtė prieš keletą dienų nebalsuodami dėl M. Basčio apkaltos, tai atitinkamai mes dabar galvojam, kaip sustiprinti koaliciją tam, kad net jei jie nebūtų salėje, mes labai sėkmingai galėtume priimti sprendimus Seime“, – BNS sakė R. Karbauskis.

„Seimo narių labai daug – tų, kurie nepriklauso koalicijai, daugiau negu pusė. Šnekėsime su visais apie tai, ar jie nori sėdėt kažkur savo kabinetuose ir ignoruoti savo darbą ir daryti viską, kad šitas Seimas nebegalėtų priiminėti sprendimų. Manau, kad daug jų (remiančių koaliciją – BNS) bus. Ne tik tose frakcijose, kurios aktyviai nepasisako prieš mus, bet ir kitose frakcijose, kurios labai aktyviai opozicijoje, atsiras žmonių, kurios nenori kenkti valstybei, Vyriausybei“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Valdantieji formaliai nebeturi Seime daugumos, iš koalicijos išėjus Socialdemokratų partijai. Dalis socialdemokratų šiam sprendimui nepritarė. Palikę partiją jie su „valstiečiais“ tęsia bendradarbiavimą kaip Socialdemokratų darbo frakcija. Kovo pabaigoje atskilę socialdemokratai ketina įkurti naują partiją.

Tačiau Vyriausybės pateiktas biudžeto projektas Seime sulaukė tvirtos paramos – už jį balsavo 84 parlamentarai.

Po nepavykusio balsavimo dėl priesaiką sulaužiusio Mindaugo Basčio apkaltos frakcijos Seime svaidosi kaltinimais, kas dėl to kaltas. Opozicijai įregistravus projektą dėl pirmalaikių rinkimų, „valstiečiai“ susiruošė apkaltą rengti visai konservatorių frakcijai, bet apsiribojo kreipimusi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Po šio balsavimo balsavimo žurnalisto Andriaus Tapino iniciatyva ketvirtadienį prie Seimo sukviestas tūkstantinis mitingas.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė, kad dabartinis Seimas vis labiau tampa „rietenų seimeliu“ ir dėl to kaltos visos politinės grupės, esančios parlamente.

„Pirmiausia turime girdėti, matyti ir reaguoti į tai, ką sako mums Lietuvos žmnės. Tai, kad susirinko daug jaunimo, tikrai daug žmonių, kad tai buvo taikus nuomonės išsakymas, yra labai svarbu. Tai rodo ir pilietiškumo brandą, kad mūsų žmonėms tampa ne vis vien, kaip politikai dirba, ir tai turi būti labai rimtas signalas, ypač Seimui, kuris vis labiau tampa rietenų seimeliu“, – žurnalistams penktadienį sakė šalies vadovė, komentuodama mitingą.

D. Grybauskaitės manymu, postūmį visuomenės nepasitenkinimui ir protestams suteikė ne tik šią savaitę žlugusi Mindaugo Basčio apkalta, bet visą laikotarpį nuo pastarųjų rinkimų besitęsiantys nesutarimai Seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIGI

TAIGI portretas
SVARBIAUSIA NEBESIDAIRYKIME ATGAL,ŽIŪRĖKIME,KAS PAŽANGU IR DABAR,GERAS PASIŪLYMAS NESVARBU KOKIOS PARTIJOS,BET KAIP TAI ĮKALTI Į GALVĄ MYLINTIEMS TIK SAVE MASIULIAMS IR VISOKIEMS KITOKIEMS.KODĖL TYLI INTELEKTUALI IR TIKRI TAUTOS ELITO ŽMONES,AR NE APMAUDU,KAD LENDA ŽURNALISTŲ IŠKELTOS ŽVAIGŽDĖS

Algys

Algys portretas
Ateis tauta,ispardys uzpakalius seimunams,ir pabaigs sia nevykeliu ir vagiu kadencija! Koks Pranskietis garantuotas-prieslaikiniu nebus! Niekas jums algos nemokes uz toki darba,jus pries zmones einat ,o ne jiem padedat! Lauk,is seimo!

kas

kas portretas
Trukdo dirbti seimui, ir priimineti istatymus yra ktemliaus troliai...reikia šalinti iš seimo..kaip? I tai, žiūri .....atitinkamos strukturos
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių