Seimo pavasario sesija: nusimato karštas politinis sezonas

Seimas šeštadienį renkasi į pavasario sesiją – šis politinis sezonas nuo pirmųjų dienų žada būti karštas, parlamente jau kitą savaitę balsuojant dėl Seimo narių Mišrios grupės atstovo Mindaugo Basčio apkaltos.

BNS pateikia būsimos pavasario sesijos svarbiausius akcentus: atliekamus bei inicijuojamus tyrimus, personalijų klausimus, reformų projektus.

Apkaltos. Kovo 13 dieną vyks balsavimas dėl M. Basčio mandato panaikinimo už nuslėptus ryšius su buvusiu KGB darbuotoju. Opozicijos iniciatyva parlamentas balsuos, ar pradėti apkaltą Socialdemokratų darbo frakcijos atstovui Artūrui Skardžiui dėl kaltinimų protegavus įmones.

Nepasitikėjimas. Seime surinkti parašai balsuoti dėl antisemitizmu apkaltinto akademinės etikos kontrolieriaus Vigilijaus Sadausko atleidimo. Opozicija klibina Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovės Lauros Matjošaitytės kėdę, bet formaliai nepasitikėjimo procedūra nepradėta.

Projektai. Vyriausybė pavasario sesijai teikia valstybės tarnybos reformą, bus svarstomi sprendimai dėl pokyčių aukštajame moksle, jie neaplenks ir mokyklų – pereinama prie etatinio mokytojų apmokėjimo modelio, klasės „krepšelio“. Planuojama parama būstą regionuose perkančioms jaunoms šeimoms, antrosios pensijų kaupimo pakopos sistemos pertvarka, medicinos darbuotojų darbo užmokesčio didinimas.

Tyrimai. Seimo laikinoji komisija toliau aiškinsis LRT finansų skaidrumą, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas tęs tyrimą dėl galimai neteisėto poveikio politiniams procesams. Opozicija inicijuoja tyrimą dėl žemės valdymo ir įsigijimo procesų Lietuvoje.

Pokyčiai. Valdantieji ieško naujo teisingumo ministro, iš pareigų dėl kritikos nesugebėjus vadovauti ministerijai atsistatydinus Mildai Vainiutei. Į Seimą vietoje mandatą padėjusio konservatoriaus Tado Langaičio ateina buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas, dėl apkaltos pašalinto Kęstučio Pūko – „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė. Seimas ir prezidentė taip pat turės apsispręsti dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo, nes kovą baigiasi dabartinio direktoriaus Saulius Urbanavičiaus kadencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių