Seimo narys siūlo leisti asmenį sekti tik teismui leidus

  • Teksto dydis:

Seimo partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos narys Valdas Vasiliauskas siūlo griežtinti slapto asmenų sekimo tvarką.

Parlamentaras Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisą, kuria siūloma, kad asmenų sekimą motyvuota nutartimi sankcionuotų apygardų teismų pirmininkai ar jų įgalioti teisėjai pagal prokurorų motyvuotus teikimus. Jie turėtų būti parengti pagal kriminalinės žvalgybos subjektų vadovų ar jų įgaliotų vadovų pavaduotojų pateiktus duomenis, kuriais patvirtinamas tokių veiksmų atlikimo būtinumas ir faktinis pagrindas.

Dabar galiojančiame įstatyme numatyta, kad sekimą iki trijų dienų leidžiama atlikti sankcionavus kriminalinės žvalgybos subjekto vadovui ar įgaliotam vadovo pavaduotojui. Jeigu sekimas atliekamas ilgiau, tačiau ne daugiau kaip 3 mėnesius, tęsti sekimą galima tik sankcionavus prokurorui.

V.Vasiliauskas savo projektu taip pat nori nustatyti, kad baigus kriminalinės žvalgybos tyrimą ir nustačius, jog gauta informacija nepasitvirtino arba surinkti nenaudingi duomenys, visa surinkta informacija apie privatų asmens gyvenimą per tris mėnesius turi būti sunaikinama.

Be to, Seimo narys siūlo susiaurinti kriminalinės žvalgybos objektų apibrėžimą. Jis ragina iš jo išmesti žodžius „kiti su valstybės nacionaliniu saugumu susiję įvykiai ir asmenys.“

„Kriminalinės žvalgybos ir žvalgybos subjektų pareigūnai, prokurorai bei teisėjai, priimdami sprendimus dėl leidimo apriboti žmogaus teises išdavimo vadovaujasi ne baudžiamojo kodekso straipsniuose įvardintomis konkrečiomis ir aiškiai apibrėžtomis nusikalstamomis veikomis, o asmenine nuomone. Įvykiai ir asmenys, susiję su valstybės nacionaliniu saugumu, nėra aiškiai ir konkrečiai apibrėžti įstatymu, taip pat jie nėra įvardyti kaip nusikalstama veika“, - projekto aiškinamajame rašte teigia V.Vasiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių