Seimo narys: kryžių niokojimas Šalčininkų krašte tapo įprastu dalyku

  • Teksto dydis:

Pastaruosius metus pasikartojantys vandalizmo aktai prieš kryžius ir paminklus Šalčininkų krašte tapo įprastu dalyku, sako Seimo narys Leonardas Talmontas ir reikalauja, kad teisėsauga pagaliau imtųsi veiksmų.

„Bjauru ir gėda, tik tiek galima pasakyti apie minėtus įvykius. Turbūt nieko negali būti niekingesnio už kryžiaus naikinimą. Tai daro ne kas nors svetimas, o gyvenantis šalia mūsų. Liūdna konstatuoti, kad tai tapo įprastu dalyku“, – antradienį Seime pareiškė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas.

Sekmadienį aptikta, kad Šalčininkų rajone, Eišiškių seniūnijoje esančiame Padvarionių kaime, nupjautas medinis kryžius .Taip pat pastebėta, kad šios seniūnijos Viškūnų kaime ir Kalesninkų seniūnijos Mantviliškių kaime esantys kryžiai – įpjauti. Kryžius Eišiškėse buvo nupjautas ir prieš mėnesį – spalio 23-iosios, sekmadienio, rytą.

Bjauru ir gėda, tik tiek galima pasakyti apie minėtus įvykius. Turbūt nieko negali būti niekingesnio už kryžiaus naikinimą. Tai daro ne kas nors svetimas, o gyvenantis šalia mūsų. Liūdna konstatuoti, kad tai tapo įprastu dalyku.

Kaip BNS informavo Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate, įtariamieji nė vienu iš šių nusikaltimų kol kas nėra nustatyti.

Pasak L.Talmonto, tokie įvykiai kartojasi ne pirmus metus.

„Tai ne pirmas tokio pobūdžio incidentas Šalčininkų rajone. 2014 metais Kalesnykų seniūnijoje buvo nupjautas kryžius, panašiu būdu buvo nuverstas medinis kryžius 2016 metais spalio mėnesį prie Eišiškių bažnyčios, buvo išniekinti du katalikybės simboliai, dažais išteplioti paminklas, pastatytas miesto ir jo apylinkių žuvusiemiems, ištremtiems ir priverstiems palikti savo gimtąjį kraštą 1939-1959 metais gyventojams, ir švento Jono Nepomuko skulptūra. Analogiškas išpuolis registruotas ir 2015 metų spalio mėnesį“, – vardijo parlamentaras.

Jis įsitikinęs, kad tai sąmoningi ir suplanuoti veiksmai.

„Kryžių niokojimus ir paminklų išniekinimus galima apibūdinti kaip tikslingai suplanuotą veiksmą“, – tvirtino L.Talmontas.

Seimo narys apgailestavo, kad policijai nepavyko išaiškinti nusikaltėlių. Anot jo, policija vis užsiėmusi svarbesniais darbais.

„Šie įvykiai, tai nusikaltimas, todėl reikalauju atitinkamų teisėsaugos institucijų, užkirsti kelią panašiems išpuoliams ir imtis ryžtingų veiksmų, padedančių nustatyti pažeidėjus, besikėsinančius į religinius katalikų jausmus“, – pareiškė politikas, perskaitęs specialų pareiškimą Seimo salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na, jau tų KGB - istų prie kryžių nuvertimo tikrai nepamatysi Tai daro puslenkiai ir surusėję lietuviai. Arba neseniai apsigyvenę tame krašte. Čia lenkiškas pasiūtimas, tas PSIAKREV.

Kiszki Witowt

Kiszki Witowt portretas
Kokia graži lietuviška pavardė TALMONTAS. Kaip ir mano KIŠKELIS. O prie Didžiosios Lietuvos Kunigaikštystės mes buvo gryni lietuviai...

Irena

Irena portretas
Kiršina ir verčia kryžius čekistai. Kremliaus politika sukta ir bjauri. Jie bedieviai, o kitos tautos jiems žemesnės. Demokratijoje jie randa landas ir tuo apsukriai naudojasi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių