Seimo narių atostogos: būti ar nebūti?

Į sekmadienį prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos darbų programą sugrįžta Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikisi, kad įstatymo projektas bus priimtas, tačiau nesiryžta prognozuoti, kaip bus išspręstas daugiausia aistrų keliantis Seimo narių atostogų įteisinimo klausimas.

„Dėl atostogų vyksta pats didžiausias ginčas. Manau, kad jis turėtų būti išspręstas, tas atostogas įvardinant gal kaip nors kitaip ar deklaruojant jas“,- ketvirtadienį po susitikimo su frakcijų seniūnais svarstė sakė V. Pranckietis.

Jo nuomone, Seimo nariams nebus tokios galimybės turėti laisvadienius, kaip numatyta Darbo kodekse.

Kad Seimo nariai dirba nepertraukiamai, tuo yra įsitikinusi Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašūnienė.

„Vis dėlto mes dirbame nepertraukiamai ir bet kada galime būti pakviesti atvykti į Seimą atlikti savo pareigą. Bet gal reikėtų įtvirtinti, kada galėtume oficialiai su šeima išvykti atostogų? Neslėpkime, kad visi mes žmonės ir vis tiek Seimo nariai atranda tų savaičių, kai jie ilsisi. Galbūt iškomunikuota neteisingai, kad pertrauka tarp sesijų yra neva kažkokios menamos atostogos. Iš tikrųjų tai yra darbingas laikas - susitikimai su rinkėjais, jų problemų aptarimas. Paskui tai sugula į įstatymų projektus“,- sakė parlamentarė R. Tamašūnienė.

Pavyzdžiui, pirmadienį, 8.15 val., sutinku žmogų, o jis sako: kodėl tu ne darbe, kodėl grybauji? Baikime su tuo pataikavimu. Kada reiks - tada dirbsiu, kada reiks - tada grybausiu.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas mano, kad parlamentarų atostogų įteisinimas iš dalies būtų gerai, nes Seimo nariui irgi reikėtų pailsėti, jis galėtų išvykti į kitą šalį ar ilsėtis gamtos prieglobstyje, neklausiant Seimo valdybos sutikimo.

„Kita vertus, aš neįsivaizduoju situacijos, kad Seimo narys žvejoja ar guli paplūdimyje, prieina prie jo rinkėjas ir sako: kaip gerai, kad aš jus pamačiau, aš turiu vieną reikalą.... Negi Seimo narys pasakys: atleiskite, man atostogos. Todėl manau, kad Seimo nario mandatas nenutrūksta, jokiu būdu nei atostogos, nei kas kitas mandato nenutraukia“, - Eltai sakė J. Sabatauskas.

Buvęs Europos Parlamento narys, Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas sako, kad Vakarų Europoje parlamentarams niekas jokių atostogų nereglamentuoja.

„Norime įvesti rusišką tvarką ir pataikauti žmonėms - tai įvedinėkime. Remdamasi giliomis parlamentarizmo tradicijomis Vakarų Europa laikosi laisvo parlamentaro mandato principo, kad parlamentaras gali atlikti pareigas ir šeštadienį, ir sekmadienį, ir po darbo ir be atostogų. Čia dabar įforminkime atostogas? Tai tada aš išdrįsčiau išvykti į mišką pagrybauti? Pavyzdžiui, pirmadienį, 8.15 val., sutinku žmogų, o jis sako: kodėl tu ne darbe, kodėl grybauji? Baikime su tuo pataikavimu. Kada reiks - tada dirbsiu, kada reiks - tada grybausiu“,- sako politikos senbuvis E. Gentvilas.

2017 metų vasarą Seimas po pateikimo pritarė darbo grupės parengtam Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektui.

Pagal pateiktą projektą, Seimo veikla yra nepertraukiama, Seimo nariai savo įgaliojimus vykdo visos kadencijos metu, Seimo narys laiką tarp Seimo, Seimo struktūrinių padalinių ir darbo grupių, kurių narys jis yra, posėdžius planuoja savarankiškai.

Tačiau ar parlamentarų atostogos vis dėlto gali būti kaip nors įteisintos, sudėtinga prognozuoti, nes Seimo nariai turi įvairių pasiūlymų šiuo klausimu.

Šiuo metu Seimo nario veiklą reglamentuoja Seimo statutas, Vyriausybės įstatymas.

Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Konstitucinio Teismo 2004 m. liepos 1 d. nutarimą ir atskiru įstatymu nustatyti Seimo narių pareigas, teises ir garantijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prieš

Prieš  portretas
Daug metų taip pat buvo diskusijos, kodėl seimūnai gauna didžiulę išeitinė išmoka, pagrindinis paaiškinimais, jie neturi oficialių atostogų, tai kaip ir kompensacija. Nematau problemos, lai gauna atostogas, bet nubraukia išeitinė išmoka.

...

... portretas
Jų sutartis - TERMINUOTA, tai JOKIŲ atostogų NEPRIKLAUSO, jie paskui gauna IŠEITINES pašalpas ir - BŪTENT už tas neišnaudotas atostogas. BET - Seimo darbas turi būt NEPERTRAUKIAMAS (be jokių sesijų) - KEISTAI atrodo kai darbų nepabaigę kažkur išsiskirsto. O ir - tokiu atveju reikia apsiribot 1 (VIENA!) kadencija, o ir - vietoj sesijų reikia padaryt Seimo pavasarinį ir rudeninį atnaujinimus (rinkimus drauge su referendumais). Taip kad: 4 metai Seime (jei prieš laiką nebus atšaukti!), pusė metų atostogų ir - VĖL į rinkimus; beje - JOKIŲ rinkiminių sąrašų!

Adelė

Adelė portretas
Atostogauja kada nori. O atostogų neformina, kad gautų kompensacijas už "nepanaudotas" atostogas. Be to per atostogas ir reprezentacinės išlaidos neturėtų priklausyti. Finansiškai niekaip neapsimoka. Čia visa problema.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių