Seimo nario pažymėjimai – sulaužomi, suėdami šunų arba pavagiami

Prieš įteikdamas naujos kadencijos parlamentarams Seimo nario pažymėjimus, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas tautos išrinktųjų paprašė juos saugoti, nes patirtis liudija, kad pažymėjimams nutinka netikėčiausių dalykų.

„Tuoj kiekvienas turėsite plastikinę kortelę, joje yra dvi mikroschemos, viena skirta balsuoti Seimo posėdžių salėje, su kita galima susisiekti ir nustatyti to asmens tapatybę distanciniu būdu. Su ja galima patekti į Seimo rūmus, vyriausybę, prezidentūrą“, – prieš teikdamas pažymėjimus lapkričio pradžioje kalbėjo VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Tačiau neretai nutinka taip, kad parlamentarai turi pasiimti laikinus pažymėjimus, mat nuolatinius pameta.

„Gana dažnai Seimo nariai pameta pažymėjimus. Būna pačių įvairiausių istorijų – neretai pažymėjimai pavagiami kartu su pinigine ar kitais daiktais. Bent jau dažniausiai gauname tokius pasiaiškinimus. Bet būna, kad tuos pažymėjimus sulaužo anūkai, parlamentarams medžiotojams sugraužia šunys. Visko yra buvę. Užmeta už kokio fotelio, o vėliau randa“, – portalui LRT.lt pasakojo Z. Vaigauskas.

Z. Vaigauskas, K. Kovalėlio / BFL nuotr.

Jo teigimu, kai parašomas pareiškimas dėl pamesto pažymėjimo, stengiamasi neskubėti gaminti naujo, nes neretai parlamentarai juos vėl randa. „Dabar išduodamų pažymėjimų lūžta mikroschemos. Jei kortelė lankstoma, mikroschema lūžta arba iškrinta. Nervingas darbas – rankomis trakšteli, ir viskas“, – tęsė VRK pirmininkas.

Tačiau kitiems asmenims pasinaudoti Seimo nario pažymėjimu esą gana sudėtinga.

„Pasinaudoti svetima kortele galimybės yra pašėlusiai mažos. Žinoma, jei žmogus panašus į Seimo narį, galima mėginti apsimesti, bet su Seimo nario pažymėjimu kažkokių dalykų nepadarysi. Juk su šiuo pažymėjimu negalima važiuoti nemokamai ar kažkur įeiti be eilės, ką anksčiau leisdavo liaudies deputato pažymėjimas. Kai žmogus eina į Seimo rūmus, apsaugos sistema rodo pažymėjimo savininko nuotrauką. Be to, į Seimo salę patekęs ir šeimininkaujantis nežinomas žmogus greitai sulauktų dėmesio“, – įsitikinęs Z. Vaigauskas.

Įstatymas nenumato, kad Seimo nariams už pažymėjimo praradimą būtų išrašomos baudos. Pasak VRK pirmininko, kol kas neketinama bausti parlamentarų už prarastus pažymėjimus. „Mano vertinimu, nereikėtų numatyti kažkokių sankcijų Seimo nariams už pažymėjimo praradimą“, – pridūrė Z. Vaigauskas.

Pagaminti vieną Seimo nario pažymėjimą kainuoja 38 eurus. „Kaina nėra maža, nes balsavimo mikroschema unikali. Sulaužytas korteles mums atiduoda, ir vėliau jas naikiname. Jei norėtume nelūžtančių kortelių, už jas reikėtų daugiau mokėti“, – aiškino Z. Vaigauskas.

Pažymėjimas liko Seime, bet negali pasiimti

Konservatorius Mantas Adomėnas prisimena, kaip kartą kalbėjo Seimo salėje, o rankose laikomas pažymėjimas išslydo ir užkrito už ventiliacijos grotelių.

„Vėliau Seimo ūkvedžiui parodžiau vietą, kur pamečiau pažymėjimą. Groteles išardė, bet jos – keliolikos metrų ilgio. Pažymėjimas įkrito į ventiliacijos sistemą ir buvo įsiurbtas, todėl dabar keliauja kažkur Seimo gelmėse. Taip ir nepavyko jo surasti. Teko pasiimti naują“, – prisimena M. Adomėnas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tikina ne pametęs pažymėjimą, o netyčia jį sulaužęs. „Būna, kad kartais užmiršti, kur įsidėjai pažymėjimą – į piniginę ar į švarką. Tuomet pasiimi laikiną pažymėjimą. Bet kartą jis man sulūžo. Piniginėje yra daug kortelių ir, jei piniginę nešioji kišenėje, ant kurios sėdi, mikroschema sulūžta. Gal ta medžiaga ne tokia lanksti... Bet su lūžusiu pažymėjimu ir baigiau kadenciją“, – LRT.lt pasakoja A. Sysas.

A. Syso kolega partijoje Algimantas Salamakinas teigia pametęs Seimo nario pažymėjimą vienai dienai.

„Buvau pametęs vienai dienai, bet radau. Kabinete atsisėdau, ir jis taip įdomiai įkrito į krėslą, kuriame sėdžiu... Pavaikščiojau su atsarginiu, bet vėliau radau savo. Didesnių nelaimių būna su ženkleliais, nes labai blogai prikabinti. 1992-aisiais, kai gavau pirmą ženkliuką ir labai džiaugiausi, po poros dienų pastebėjau, kad liko tik segė, o ženkliukas iškrito. Nemažai žmonių pameta pažymėjimus – matau, kad vaikšto su dublikatais“, – nesėkmę prisimena parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių