Seimo nariams taupyti atsibodo

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį siekė ypatingos skubos tvarka metams pratęsti parlamentinei veiklai skiriamų lėšų ir Seimo vadovybės reprezentacinių fondų mažinimus. Tačiau parlamentarai sužlugdė balsavimą dėl priėmimo.

L.Graužinienė per plenarinį posėdį pateikė Seimo statuto pataisą, kad sumažintos lėšos būtų skiriamos iki kitų metų pabaigos.

Pagal siūlymą, ir kitąmet Seimo nariams su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai būtų skiriama 1 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma. Tai sudaro apie 700 eurų.

Nepriėmus L.Graužinienės pataisos, jau nuo sausio dėl ekonominės krizės sumažintos lėšos iš dalies būtų atstatytos iki 1,7 VMDU. Tokiu atveju parlamentarai gautų apie 1,2 tūkst. eurų.

Išlaidų parlamentinei veiklai sumažinimo pratęsimą parlamentarai sužlugdė nesiregistruodami balsuoti, nors tuo metu buvo posėdžių salėje. Kaip rodo Seimo duomenys, 11.19 val. 73 parlamentarai registravosi, kad yra darbo vietoje, o 11.21 val., kai atėjo laikas balsuoti dėl Seimo statuto pataisos priėmimo, jų teliko 66. Svarstant kitą klausimą 11.34 val. jų vėl buvo 77.

Seimo statutas numato, kad priėmimo procedūroje turi dalyvauti ne mažiau kaip pusė, tai yra ne mažiau kaip 71, Seimo narys.

L.Graužinienė ketvirtadienį iš viso tris kartus skelbė balsavimą dėl parlamentinių išlaidų ir visus kartus nesusirinko reikiamas parlamentarų skaičius.

„Salėje akivaizdžiai turime per 70 Seimo narių. Aiškiai nenorite, kad būtų pratęstas sumažinimas. Taip ir balsuokite, ką čia žaidžiate“, - piktinosi parlamento vadovė.

Pirmuose balsavimuose dalyvavęs, bet priėmimui nebesiregistravęs socialdemokratas Gintautas Mikolaitis BNS sakė iš viso nepritariantis parlamentinių išmokų sistema. Pasak jo, turėtų būti grąžinta seniau veikusi sistema, kai parlamentarams buvo skiriami parlamentui priklausantys automobiliai. Taip socialdemokratas nurodė motyvus, kodėl nedalyvavo balsavime dėl priėmimo.

„Aš buvau išėjęs, o šiaip aš esu tos nuomonės, kad mašinos būtų Seimo, kaip tai buvo 2000 metais, ir nereikėtų jokių parlamentinių (lėšų), jokių čekių rankioti. Turėtų būti mašina o dabar 90-95 proc. lėšų išeitų transportui, aš už tai, kad būtų grąžinta ta sistema“, - sakė parlamentaras.

Analogiškai per balsavimą pasielgęs konservatorius Arimantas Dumčius sakė, jog šiuo klausimu reikia daugiau diskusijų.

„Mes pasitarėm, kad reikia padiskutuoti dėl tų statuto pataisų, neskubėti. Reikia padiskutuoti, įsigilinti, ir viskas“, - BNS sakė konservatorius.

Parlamentinių išlaidų mažinimo pratęsimą pasiūliusi Seimo pirmininkė jį argumentavo taupymo būtinybe.

„Siekiant mažinti valstybės biudžeto deficitą išlieka būtinybė taupyti viešojo sektoriaus išlaidas ir palikti sumažintas Seimo pirmininkui ir jo pavaduotojams reprezentacijos išlaidoms apmokėti skiriamas lėšas bei Seimo narių parlamentinei veiklai skiriamas lėšas“, - rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Seimo pirmininkui reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį skiriama 1 VMDU dydžio suma, tačiau nepratęsus mažinimo nuo sausio ji augtų iki 3 VMDU. Seimo pirmininko pavaduotojų reprezentaciniai fondai atitinkamai nuo sausio didėtų nuo 0,5 iki 1 VMDU.

Pirmąkart lėšos parlamentinei veiklai buvo sumažintos 2008 metų lapkritį dėl ekonominio nuosmukio. Seimas parlamentinei veiklai skiriamas lėšas per kelis kartus sumažino nuo 3 iki 1 VMDU dydžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

one

one portretas
po kubiliaus mes kylam kaip ant mieliu koks islaidu mazinimas is kur p.L taupumas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių