Seimo nariai: santykių atšilimas tarp JAV ir Rusijos – neįmanomas

Netrukus prasidėsiantį Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimą vertina ne tik politologai, bet ir Seimo nariai.

Eltos kalbinti parlamentarai įsitikinę, kad santykių atšilimas tarp JAV ir Rusijos yra neįmanomas. Sunkiai tikėtina ir JAV nuolaidžiavimo politika dėl Krymo aneksijos. Anot Seimo narių, dvišaliai santykiai po šio susitikimo greičiau atšals ir galimos dar didesnės sankcijos Rusijai.

Kremlius prieš susitikimą pavadino D. Trumpą „derybų partneriu“. Pokalbių tikslas esą yra pagerinti šiuo metu „labai blogus“ abipusius santykius ir susitarti dėl tam reikalingų „konkrečių priemonių“. Viena pagrindinių pokalbių temų bus karas Sirijoje. Gali būti kalbama ir apie JAV pateiktus kaltinimus dvylikai rusų žvalgybininkų dėl kibernetinių atakų prieš JAV demokratus per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją.

Pats D. Trumpas yra pareiškęs, kad su susitikimu didelių vilčių nesieja. Tačiau nors ir siekia geresnių santykių su Maskva, be kita ko, dėl Ukrainos krizės Rusijai paskelbtas sankcijas jis nori išlaikyti.

Liberalų sąjūdžio narė Aušrinė Armonaitė sako, kad santykių atšilimas tarp JAV ir Rusijos yra neįmanomas, nes tai prieštarautų ilgametei JAV užsienio politikos krypčiai, kurioje santykiai su Rusija vertinami ypač atsargiai.

„Manau, yra nerealu, kad pasikeistų JAV užsienio politikos kryptis Rusijos atžvilgiu. JAV yra stabdžių ir atsvarų sistema, ir aš neįsivaizduoju, kaip Kongresas tuomet reaguotų. D. Trumpas yra respublikonas, o jie turi labai stiprią antikremlinę poziciją po Gruzijos karo bei Krymo aneksijos. JAV užsienio politika ir yra įdomi, kad keičiantis prezidentams užsienio politikos prioritetai yra labai panašūs ir ta kryptis buvo visuomet labai aiški. JAV nepripažins Krymo aneksijos, nes tai prieštarautų JAV demokratinėms vertybėms“, - Eltai sakė A. Armonaitė.

Santykių atšilimas neįvyks ir D. Trumpo politika panaši į R. Reigano politiką. Kuris ne tik kad nežaidė su Rusija, o iš esmės su Sovietų Sąjunga bendravo iš jėgos pozicijos.

Pasak liberalės, nors D. Trumpas yra labai kontraversiška asmenybė, jo susitikimo tikslas yra ne atšiltinti santykius su Rusija, o parodyti pasauliui, kad jis gali susitikti su bet kuo, ko prieš jį buvę prezidentai negalėjo padaryti.

„D. Trumpas imasi neįprastų ir netradicinių žingsnių. Prieš pusmetį jis konfliktavo su Šiaurės Korėjos lyderiu ir įvardino kaip JAV agresorę, o vėliau su juo susitiko dvišaliame susitikime. Jis labai nenuspėjamas politikas bei dar gana naujas žmogus ir galvoja: gal aš pabandysiu susitikti su Putinu, gal man pavyks, kas kitiems nepavyko. Bet vargu ar galima tai vadinti santykių atšilimu. Aš labai abejočiau“, - sakė A. Armonaitė.

Tuo tarpu Socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas sako, kad pirmadienio JAV ir Rusijos lyderių susitikimas parodys, ar šie dvišaliai susitikimai galės tęstis. Pasak socialdemokrato, mažai tikėtina, kad šie susitikimai peraugs į pozityvesnį lygį.

„D. Trumpas labai reaguoja į įvairias asmenybes, vienus priima, kitus ne. Kadangi tai yra pirmas susitikimas, labai sunku pasakyti, ar priims, ar nepriims, gali būti ir priešingai, kad nebus jokios chemijos tarp asmenybių. Pirmadienio susitikimas parodys, ar ateityje bus planuojami kiti susitikimai. Jie niekad nebuvo susitikę akis į akį, buvo tik pokalbiai telefonu ir kažkuriuose tarpvalstybiniuose susitikimuose rankos paspaudimas“, - teigė G. Kirkilas.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nario Žygimanto Pavilionio, D. Trumpo politika primena buvusio JAV prezidento Ronaldo Reigano užsienio politiką, kuri buvo gana priešiška Rusijos atžvilgiu.

„Aš manau, kad santykių atšilimas neįvyks ir D. Trumpo politika panaši į R. Reigano politiką. Kuris ne tik kad nežaidė su Rusija, o iš esmės su Sovietų Sąjunga bendravo iš jėgos pozicijos. Ir tai panašiau į D. Trumpo stilių ir jis yra toks jėgos politikas. Tai nėra įprasta Europoje, todėl jis čia yra kritikuojamas, tačiau Azijoje ir Rusijoje toks metodas labai tinka, nes jie tiktai jėgą ir gerbia, ir jos bijo“, - teigė Ž. Pavilionis.

Pasak politiko, D. Trumpas susitikime išreikš griežtą JAV poziciją Krymo aneksijos klausimu. Susitikimas nesušvelnins santykių, o kaip tik bus įvestos griežtesnės sankcijos Rusijai.

„Tikiuosi, kad D. Trumpas nesileis apgaunamas ir labai aiškiai pasakys, kur yra Vakarų teritorijos, kur yra raudonos linijos. Jis labai kritikavo Obamą, kad šis leido subliūkšti raudonoms linijoms tiek Gruzijoje, tiek Ukrainoje. Aš manau, kad D. Trumpas bus tas prezidentas, kuris tas linijas atstatys ir Rusijai parodys, kur jos vieta. Manau, bus įvestos dar griežtesnės sankcijos“, - sakė Ž. Pavilionis

ELTA primena, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pirmadienį Helsinkyje susitiks pirmųjų dvišalių aukščiausio lygio pokalbių. Kremliaus duomenimis, abiejų valstybių prezidentai pradžioje, 13.00 val. Lietuvos laiku, prezidento rūmuose Suomijos sostinėje susitiks tik dalyvaujant vertėjams - akis į akį. Vėliau numatyti darbo pietūs su abiejų šalių delegacijomis. Po susitikimo prezidentai surengs bendrą spaudos konferenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

blusų

blusų  portretas
įkandimas klimato atšilimui įtakos neturi ...........

...

... portretas
Mūsų 'nusipelnę' ir vėl prarado progą patylėt.

manau

manau portretas
Neįmanoma kelnes per galvą nusimauti, - o politikoje nieko nėra neįmanomo .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių