Seimo medžiotojai vėl prisiminė naktinius taikiklius

  • Teksto dydis:

Seime vėl į priekį stumiasi siūlymas leisti medžioklėje naudoti naktinius taikiklius.

Antradienį po svarstymo 48 balsais už, 21 – prieš, 10 parlamentarų susilaikius pritarta tokioms Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisoms. Dar liko vienas balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

Šis prieštaringai visuomenėje vertinamas įstatymo projektas parlamente buvo svarstomas ir anksčiau, tačiau paskutinėje priėmimo stadijoje buvo atmestas.

Pagal penkių parlamentarų parengtą projektą, siūloma leisti naktinius taikiklius įsigyti, turėti ir naudoti asmenims, turintiems šaunamąjį ginklą medžioklei. Naktinių taikiklių  naudojimo medžioklėje tvarką nustatytų Aplinkos ministerija.

Projekto autoriai - socialdemokratas Mindaugas Bastys, „darbietis“ Raimundas Paliukas, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, socialdemokratų frakcijos narys Stasys Brundza ir opozicinių konservatorių atstovas Kazimieras Kuzminskas.

Norą naudoti naktinius taikiklius Seimo medžiotojai grindžia kova su afrikiniu kiaulių maru, tačiau prieš pataisas protestuojantys laukinių gyvūnų gynėjai sako, jog naktiniai taikikliai nesuderinami su medžioklės etika.

Iniciatorių aiškinamajame rašte pateikiamas duomenimis, naktinius taikiklius medžioklėje leidžiama naudoti Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje ir Latvijoje.

Tokius pačius projektus Seimas pernai spalį ir gruodį buvo atmetęs.

Reguliuoti šernų populiaciją dėl afrikinio kiaulių maro yra pasiūliusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Pagal veterinarų rekomendaciją, kad iki šių metų balandžio vidurio viename medžioklės ploto vieneto kvadratiniame kilometre turėjo likti ne daugiau kaip 0,5 šerno. Jie taip pat siūlė leisti šernams medžioti naudoti naktinio matymo prietaisus ir   taikiklius.

Šernai nešioja afrikinio kiaulių maro užkratą, o šis patenka į nedidelius ūkius ir pradeda plisti tarp kiaulių augintojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių