Seimo komitetas: Liustracijos įstatymo pataisos prieštarauja Konstitucijai

Siūlymas 2021 m. gruodžio 31 d. išslaptinti informaciją apie asmenų slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, dėl kurio jie yra savanoriškai prisipažinę Lietuvos valstybei, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui.

Tai nustatė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), trečiadienį svarstęs Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pakeitimo projekto atitiktį Konstitucijai.

Komitetas, priimdamas šį sprendimą, įvertino tai, kad valstybė yra įsipareigojusi saugoti asmenų, paklususių įstatymo reikalavimui ir savanoriškai prisipažinusių apie slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, informaciją 75 metus ir taip patvirtinusi šių asmenų teisėtus lūkesčius, kad valstybės paslaptį sudaranti informacija apie juos nebus atskleista, nebent jie kandidatuotų į įstatyme išvardytas pareigas.

„Tuo metu siūlomu priimti įstatymu būtų paneigti tokių asmenų teisėti lūkesčiai ir pažeisti jų teisėti interesai. Tokio įstatymo priėmimas reikštų, kad valstybė nesilaiko savo pačios prisiimtų įsipareigojimų asmeniui, būtų pakirstas asmens pasitikėjimas valstybe ir teise, būtų pažeisti konstituciniai teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo ir teisinio saugumo principai, kurie yra neatsiejami konstitucinio teisinės valstybės principo elementai“, – mano Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Tuo metu siūlomu priimti įstatymu būtų paneigti tokių asmenų teisėti lūkesčiai ir pažeisti jų teisėti interesai. Tokio įstatymo priėmimas reikštų, kad valstybė nesilaiko savo pačios prisiimtų įsipareigojimų asmeniui.

Šių metų vasario mėnesį trys Lietuvos lenkų rinkimų akcijai–Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujantys Seimo nariai pasiūlė nuo 2021 m. gruodžio 31 d. išslaptinti užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateiktą informaciją ir duomenis apie juos, primena ELTA.

Tuo tikslu Seimo nariai Česlavas Olševskis, Rita Tamašunienė ir Beata Petkevič įregistravo Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pakeitimo projektą.

Pasak jų, priėmus įstatymo pataisas būtų paskelbti visi (ir prisipažinę, ir neprisipažinę) asmenys, slapta bendradarbiavę su SSSR specialiomis tarnybomis ir „visiems laikams būtų užversta gėdinga KGB knyga ir galimos manipuliacijos, ir spekuliacijos šia tema, ypač – prieš rinkimus“.

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantys parlamentarai Č. Olševskis, R. Tamašunienė ir B. Petkevič sako, kad visuomenė turi žinoti, ką Lietuvoje veikė KGB, kas bendradarbiavo su šia organizacija, todėl būtina paviešinti visus svarbiausius su ta veikla susijusius dokumentus.

„Projektu siekiama užkirsti kelią galimam tų asmenų šantažui ir poveikiui jų sprendimams, kadangi dalis tokių asmenų užėmė ir iki šiol užima aukštas pareigas valstybės valdyme ir teismų struktūrose“, – sako projekto rengėjai Seimo nariai Č. Olševskis, R. Tamašunienė ir B. Petkevič.

Šiuo metu užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateikta informacija ir duomenys apie juos yra įslaptinti 75 metams ir saugomi įstatymų nustatyta tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis  portretas
KGB agentūra ir jų palikuonims valdo Lietuva, ir vsio zakonno, o paprastas tikras lietuvis dėl mažiausio nusižengimo taip ištaršomas spaudos ir kai kurių institucijų kaip didžiausias Lietuvos kenkėjas!

J

J portretas
Manau kol nebus isviesinti visi kgbistai tol nebus tiesos tai butu 1 zingsnis link tiesos ir sviesos ir manau jog kgbistai ir islaptino viesinima nesvarbu ar jie prisipazine ar ne turi tauta zinot

S.

S. portretas
Palaimintasis Matulionis sakė: "Tik tiesa mus išlaisvins". Todėl Lietuva vis dar nėra laisva.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių