Seimo komisija tirs, kaip e.sveikatos sistemai panaudoti 40 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį pavedė Antikorupcijos komisijai atlikti tyrimą dėl elektroninės sveikatos sistemos kūrimui panaudotų 40,6 mln. eurų.

Antikorupcijos komisija tyrimą atliks laikinosios komisijos teisėmis, darbą ji turi baigti iki gruodžio 1 dienos, numatyta Seimo vienbalsiai 99 balsais „už“ priimtame nutarime.

Tyrimas inicijuotas įvertinus informaciją, kad Nacionalinei elektroninei sveikatos sistemai (NEES) kurti skirtos lėšos „galimai buvo panaudotos neekonomiškai ir neefektyviai“.

Valstybės kontrolės audito ataskaitoje konstatuota, kad e.sveikatos sistema veikia ne visu pajėgumu, ji biurokratizuota, nepatogi naudoti; dubliuojamas finansavimas panašius sprendimus realizuojantiems regioniniams projektams; už informacinės sistemos palaikymą su Registru centru atsiskaitoma be pagrįstos informacijos, neįsitikinus atliktų darbų kokybe; neįgyvendintos visos visaverčiam informacinės sistemos veikimui reikalingos tarpusavio sąsajos ir kt.

E.sveikatos projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekia 40 mln. eurų. Sistema turėjo būti naudojamas pacientų duomenims skaitmenizuoti: ligos istorijos įrašams, receptams, pacientui skirtam gydymui, atliktų tyrimų rezultatams ir kt., planuota galimybė keistis šiais duomenimis tarp gydymo ir kitų susijusių įstaigų.

Projektas planuotas įgyvendinti trimis etapais, tačiau pirmieji du bandymai sveikatos apsaugos paslaugas perkelti į elektroninę erdvę, nors panaudota 10 mln. eurų, nebuvo įgyvendinti, todėl 2011 metais nuspręsta kurti naują e.sveikata sistemą, pranešime pažymi Antikorupcijos komisija.

Trečiuoju etapu 2015 metų pabaigoje investavus per 30 mln. eurų sukurta Lietuvos e.sveikatos sistema. Ja, pasak komisijos, naudojamasi pasyviai. Šiuo metu siekiama vykdyti ketvirtą e.sveikata įgyvendinimo etapą, jis, planuojama, pareikalaus virš 28 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jetau

Jetau portretas
Man e_sveikatos nereikia, man paprastą sveikatą, neelektroninę ir neskaitmeninę, kad tik kaip nors išsaugojus... Bet kol pinigai kišami e_sveikatai ir e_receptams, lėšų diagnostinei aparatūrai ir net paprasčiausiai tvarsliavai gydymo įstaigose trūksta. Tai iš kur ta sveikata?

kam tie tyrimai

kam tie tyrimai portretas
kai nulis atsakomybes... kaltu vistiek nebus, o jei bus - ju vistiek nieks nenubaus...

//////...............

//////............... portretas
cha konservatlyberastiniu degeneratu gauja jau senai tuos milijonus ismyzo ir su sekreTARKOM moldivuose prapi........o , neieskokit vasara sniego....ziurekit pas ka tuo metu ofsoru bankuose saskaitos padidejo
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių