Seimo frakcijų seniūnai dėl kaltinimų M. Majauskui neskuba daryti išvadų

Seimo frakcijų seniūnai laukia daugiau aiškumo dėl parlamentarui Mykolui Majauskui mestų kaltinimų netinkamu seksualiniu elgesiu.

Dauguma BNS kalbintų parlamentarų teigė, kad situaciją turėtų aiškintis teisėsauga arba Seimo komisija, o kol kas būtinybės trauktis iš Seimo parlamentarui nemato.

R. Karbauskis: vertinimai būtų ankstyvi

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė nenorįs skubėti vertinti situacijos.

„Seimo pirmininkas yra pasakęs, kad bus sudaryta komisija. Ką gali vertinti, kai nežinai aplinkybių. Tokie vertinimai būtų ankstyvi. Nors šis politikas labai daug kartų yra mane vertinęs, bet aš taip nesielgsiu“, – BNS trečiadienį teigė R. Karbauskis.

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis situaciją vadino apmaudžia ir palaikė Seimo pirmininko idėją kurti komisiją.

„Pritariu, kad būtų įsteigta komisija, kad išsiaiškintume situaciją ir tam pačiam Mykolui suteikti galimybę apsiginti“, – kalbėjo jis.

Pasak A. Palionio, jeigu mesti kaltinimai pasitvirtintų, M. Majauskui reikėtų atsisakyti Seimo nario mandato.

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas abejojo, ar praėjus tiek metų po minimų įvykių, pavyks rasti atsakymus.

„Kaip įvertinti dviejų pažįstamų žmonių santykius ir kaip juos teisingai atsekti, koks buvo tas moralinis, psichologinis kontaktas, kas dabar galėtų paaiškinti?“ – svarstė parlamentaras.

Kaip įvertinti dviejų pažįstamų žmonių santykius ir kaip juos teisingai atsekti, koks buvo tas moralinis, psichologinis kontaktas, kas dabar galėtų paaiškinti?

„Gerai, kad merginos šneka, bet ką mes čia galėtume ištirti, aš nežinau“, – pridūrė jis.

Jis sakė, kad komisija gali būti kuriama, tačiau nebuvo tikras, kokią užduotį Seimo pirmininkas planuoja formuluoti komisijai ir ką tiksliai ji turėtų aiškintis bei atkreipė dėmesį, kad jeigu ikiteisminį tyrimą dėl įvykio nuspręs pradėti teisėsauga, Seimo komisija kuriama neturėtų būti, nes tai dubliuotų tyrimą ir būtų traktuojama kaip politinis kišimasis į teisėsaugos darbą.

E. Gentvilas pabrėžė, kad M. Majausko atvejis negali būti tapatinamas su Kęstučio Pūko atveju, nes tarp M. Majausko ir apie jo netinkamą elgesį pranešusios merginos, turimomis žiniomis, pavaldumo santykių nebuvo.

„Grįžtu prie K. Pūko situacijos: nufilmuota, dokumentuota, priekabiavimas, pasinaudojant tarnybine viršenybe“, – kalbėjo parlamentaras.

„Tvarkietis“: čia baisiau nei K. Pūko reikalai

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius tuo tarpu svarstė, kad jeigu pasitvirtintų visa informacija, kuri paskelbta apie M. Majauską, jo elgesys turėtų būti vertinamas net ir griežčiau nei K. Pūko.

„Jeigu iš tikrųjų taip yra, čia yra baisiau nei K. Pūko reikalai“, – sakė parlamentaras.

Jis sakė palaikantis komisijos idėją bei sprendimą kreiptis į prokuratūrą.

„Mes palaikytume, jeigu taip mato Seimo vadovybė. Iš tikrųjų, norėčiau sužinoti ir atidengi tą uždangą, ar čia yra faktai, ar yra šmeižtas. Reikia arba reabilituoti žmogų, arba jam visiškai išeiti iš politikos. O jeigu neišsiaiškinsi, gali būti amžina dėmė neteisėtai“, – kalbėjo „tvarkietis“.

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas parlamentaras Kęstutis Pūkas neseniai pasitraukė iš Seimo prieš pat balsavimą dėl jo apkaltos. K. Pūkas į parlamentą buvo išrinktas su „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašu.

R. Tamašunienė: turi tirti teisėsauga

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sakė, kad M. Majauskui mesti rimti kaltinimai, todėl svarbu nustatyti, kas tiksliai įvyko.

„Mano požiūriu, gyvename teisinėje valstybėje ir apkaltinti kiekvieną galima labai daug istorijų, bet ta teisybė turėtų būti kažkokiu būdu nustatyta. O įvykus tyrimui, paaiškėjus aplinkybėms, būtų paprasčiau priimti sprendimą“, – sakė R. Tamašunienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad, skirtingai nei dėl panašių kaltinimų mandato netekęs K. Pūkas, M. Majausko galimas netinkamas elgesys nėra susijęs su jo kaip parlamentaro veikla, todėl mano, kad įvykį aiškintis pirmiausia turėtų teisėsauga.

„K. Pūkas buvo Seimo narys, jis vykdė netinkamą veiklą būdamas Seimo nariu ir iš tikrųjų sukompromitavo visą Seimo įvaizdį, todėl toks elgesys iš tiesų nepateisinamas. (...) Tuo tarpu šiuo metu, būnant Seimo nariu, mes neturime kuo apkaltinti M. Majauską“, – svarstė parlamentarė.

Opozicinės socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas sakė, dėl to, ar be teisėsaugos tyrimo dar reikalingas ir atskiras parlamentarų tyrimas, spręsiantis po pasitarimo su frakcijos kolegomis.

„Man dažnai atrodo, kad tie žmonės, kurie labai aktyviai kritikuoja kitus, kažką turi savo praeityje, ką nori nuslėpti. Bet nenoriu užbėgti įvykiams už akių, iš tikrųjų norėčiau žinoti, kaip yra atsitikę“, – kalbėjo socialdemokratų seniūnas.

Konservatorė: situacija kitokia nei K. Pūko

Seimo narė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad situacija liūdna ir slogi, o kaltinimai rimti ir sunkūs, tačiau tai yra paties M. Majausko atsakomybė.

„Puikiausia būtų, jeigu kaltinimus galėtų patikrinti tam tikros institucijos, tačiau dabar galvoju, kad tai yra paties Mykolo Majausko atsakomybė, kaip jis mato savo ateitį politikoje. Vis tik dėmė uždėta, aš tikuosi, kad jis sugebės paaiškinti, kas ir kaip yra“, – kalbėjo ji.

Anot parlamentarės, jeigu tokių liudijimų rasis daugiau, M. Majausko politinės perspektyvos miglotos.

R. Morkūnaitės-Mikulėnienės vertinimu, M. Majausko situacija kitokia nei K. Pūko.

„Dėl Pūko buvo truputį kitokios aplinkybės. Būnant Seimo nariu ir darant tiesioginį spaudimą savo pavaldinei ar galimoms pavaldinėms, kur buvo įrašai ir visa kita. Tai buvo kur kas ryškesnis ir aiškesnis atvejis. O čia yra merginos liudijimas, be abejo, jo nenuvertinant ir tikrai turime įsiklausyti ir įsiklausome, bet sakau, čia yra didelė atsakomybė paties Mykolo, kaip jis galvoja apie save ir apie savo politinę bendruomenę“, – teigė parlamentarė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį pažadėjo, jog Seime bus sudaryta laikinoji komisija tirti netinkamu seksualiniu elgesiu kaltinamo M. Majausko veiksmams.

M. Majauską kaltinanti mergina „Info TV“ reportaže antradienį pasakojo prieš daugiau nei penkerius metus jo bute, tuomet būdama pilnamete moksleive patyrusi nepageidaujamą politiko seksualinį elgesį. Pašnekovė liudijo žinanti dar bent kelias merginas, kurių bejėgiškumu M. Majauskas esą bandė pasinaudoti.

Pats parlamentaras antradienį išplatintu pranešimu spaudai informavo stabdantis narystę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijoje, „kol bus išsklaidytos visos abejonės“. Jis taip pat ketina pasitraukti iš Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininko pareigų, tačiau atsisakyti parlamentaro mandato kol kas nesvarsto.

Dėl paviešintos informacijos apie M. Majauską TS–LKD lyderis Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, ji trečiadienį nurodė nagrinėjanti pareiškimą.

Tai jau antras Seimo narys, kaltinamas nederamu seksualiniu elgesiu – iš pareigų po pradėto apkaltos proceso sausį atsistatydino K. Pūkas, tirti jo bylą dėl seksualinio priekabiavimo prokurorai ketina baigti šią savaitę.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose visame pasaulyje kilus judėjimui #metoo, kai moterys prisipažįsta patyrusios seksualinį priekabiavimą ar išnaudojimą, kaltinimų Lietuvoje sulaukė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovas Linas Marijus Zaikauskas, kino režisierius Šarūnas Bartas, teatro režisierius Jonas Vaitkus, buvę VDA dėstytojai Jonas Gasiūnas, Arvydas Liepuonius, Gintautas Trimakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ale, visur tas ALIS PETKUS Karbauski gina! Taip ir norisi paklausti, kiek jis tau sumokejo? O as apie Karbauski nieko gero negirdejau, tik kad gerai uzsieme reklama priesrinkimine, kelis metus save ir savo gandralizdi Naisiuose garsindamas. Ir dar vienai "rasytojai" 500 lt numete knygos leidybai paremti. O va pas pirmaja zmona Jurate, nulekdavo i Danija "pasilinksmint", zinoma neuzdyka, dosniai atsilygindavo, o Lina tuo metu vaikucius augino. Tai va, Petkau, koks jis padorus..

Miau

Miau  portretas
O tai įvykis Lietuvoj?!..çia ant kiekvieno galima taip pasakyt.tai ko jos pasislepę cypauja ir nuodija žmogui gyvenimą!ko jos pačios kabinejasi prie tų vyrų?...tikisi riebesnio kąsnio o kai neiždega tada loja kaip šunys pasislepę!!!!

...

... portretas
O gal jis tiesiog užsislapstinęs gėjus?.. - brrr, kaip tuomet tos žurnalistės susidirbo.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių