Seime – svarstymai dėl prekybos poveikiu ir tarpininko kyšininkavimo

  • Teksto dydis:

Seimas ėmėsi siūlymo naikinti baudžiamąją atsakomybę už prekybą poveikiu.

Ketvirtadienį po pateikimo pritarta tokioms parlamentaro Valdo Vasiliausko inicijuotoms Baudžiamojo kodekso pataisoms. Už projektą balsavo 39 Seimo nariai, susilaikė 13, jį toliau svarstys Seimo komitetai.

Parlamentaras sako pataisas teikiantis, nes „prekyba poveikiu yra dviprasmiškas teisinis apibrėžimas“. „Šiame Baudžiamojo kodekso straipsnyje nėra aiškiai apibrėžtas nusikalstamos veikos pobūdis. Dabartinė redakcija jungia dvi skirtingas veikas – papirkimą ir tarpininko kyšininkavimą. Šis teisinis reglamentavimas yra nenuoseklus ir privalo būti taisytinas“, - aiškina parlamentaras.

Pagal pataisas, straipsnis „Prekyba poveikiu“ keičiamas į „Tarpininko kyšininkavimą“, o pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, o liktų tik bausmė už patį kyšio davimą.

Šiuo metu tas, kas siekdamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais ir t.t. paveikti atitinkamą instituciją, įstaigą ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Taip pat Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kuris susitarė priimti kyšį, arba jo reikalavo arba provokavo, priėmė, pažadėjęs paveikti atitinkamą instituciją ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pagal V.Vasiliausko  siūlymą, sankcijos grėstų tik tam asmeniui, kuris veikdamas tokiomis sąlygomis davė kyšį arba jį priėmė, o sąvokos „tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti“ ir „tiesiogiai arba netiesiogiai pažadėjo ar susitarė priimti kyšį“ būtų išbrauktos.

Straipsniai dėl kyšininkavimo ar papirkimo nekeičiami - t. y. valstybės tarnautojai ar jiems prilyginti asmenys ir toliau būtų baudžiami už kyšio ėmimą, susitarimą jį imti, o valstybės tarnautojus papirkti siekę asmenys - už susitarimą, pažadą, siūlymą duoti kyšį.

Taip pat parlamentaras siūlo švelninti bausmes tarpininko kyšininkavimo atveju davus ar paėmus didelės vertės (daugiau kaip 250 MGL, t.y. maždaug 32 tūkst. litų) kyšį. Šiuo metu už tai baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų, o V.Vasiliauskas  tarp sankcijų siūlo įtraukti baudą, laisvės apribojimą, areštą. Dar būtų braukiama nuostata, kad už šias veikas būtų baudžiamas juridinis asmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių