Seime – siūlymas paskelbti pirmalaikius rinkimus

2020 m. sausio 19 d. siūloma paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Parlamentarų grupė, vadovaudamasi Konstitucija ir Seimo rinkimų įstatymu, įregistravo tai numatantį nutarimo projektą.

Paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus siūlo Seimo nariai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas, Juozas Baublys, Viktoras Pranckietis, Simonas Gentvilas, Gintaras Vaičekauskas, Ričardas Juška, Kęstutis Glaveckas, Virgilijus Alekna.

„Pasirašiau ant projekto, kadangi buvo toks reikalavimas kažkada pavasarį, kad, jeigu neatstatydins manęs, tai tada reikės organizuoti išankstinius Seimo rinkimus. Tai manau, kad toks pasiūlymas gali skintis kelią“, – antradienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Beje, antradienį įregistruotas nutarimo projektas dėl pirmalaikių Seimo rinkimų nėra nauja iniciatyva, tai yra patobulintas šių metų liepos viduryje įregistruoto nutarimo projekto variantas.

Šių metų liepą nutarimo projektą įregistravę tuometė Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas siūlė šių metų spalio 9 dieną paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Pirmalaikius Seimo rinkimus gali paskelbti ir prezidentas. Tai įmanoma tuo atveju, jeigu Seimas per 30 dienų nuo pateikimo nepriėmė sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba nuo Vyriausybės programos pirmojo pateikimo per 60 dienų du kartus iš eilės nepritarė Vyriausybės programai. Tai gali įvykti ir Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

Pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvos parlamente yra gana dažnos. Šiuo įrankiu ypač naudojasi opozicija, atsitikus kokiai nors politinei krizei.

ELTA primena, kad 2018 m. kovo 20 d. pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyva patyrė fiasko. Parlamentarai tuomet atmetė siūlymą paskelbti pirmalaikius rinkimus 2018 m. birželio 3 d.

Nutarimo projekte, kurį tuomet parėmė 49 Seimo narių grupė, konstatuojama, kad šiurkščiai pažeidusio Konstituciją ir sulaužiusio priesaiką Seimo nario Mindaugo Basčio nepavykusios apkaltos procedūra diskreditavo Seimo kaip tautos atstovybės vardą. Atmestame dokumento projekte pažymima, kad „Seimo valdančiosios daugumos lyderiai organizavo neteisėtus slapto Seimo narių balsavimo kontrolės būdus“. Nutarimo projekte, kuris nesulaukė pritarimo, taip pat buvo teigiama, kad „šiuo metu Lietuvą yra ištikusi parlamentinė krizė, kurią gali išspręsti tik pirmalaikiai Seimo rinkimai“.

Eiliniai Seimo rinkimai bus surengti 2020 metų rudenį. Įstatymas numato, kad jie rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį. Juos skelbia Respublikos prezidentas ne vėliau kaip likus šešiems mėnesiams iki Seimo narių įgaliojimų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
ORGANIZUOTI RINKIMUS NEPILNIEMS METAMS - N E S Ą M O N Ė ,TUOS PINIGUS ATIDUOKIT GAISRININKAMS .

...

... portretas
Šitą chebrą reikia nedelsiant šalia Paleckiuko patalpint, jų šiandienimė žalinga veikla šimteriopai viršija ano kaltes, padarytas dar nuo gimimo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių