Seimas Darbo kodekso pataisų imsis kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Seimas kitą savaitę imsis svarstyti naujojo Darbo kodekso pataisas. Trečiadienį po pateikimo pritarta Socialdemokratų frakcijos, šios partijos pirmininko pavaduotojo, Seimo vicepirmininko Algirdo Syso bei kitų parlamentarų pataisoms.

 Pataisas dabar svarstys Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, Seimo posėdyje jos vėl bus svarstomos rugsėjo 28 dieną.

Dalį pataisų pateikęs A.Sysas teigė, kad jos padės kovoti su nelegaliu darbu šalyje.

„Pirmiausiai noriu atkreipti dėmesį į nenustatytos apimties darbo sutartis. Nedarykime eksperimentų, kai kurios šalys tokių sutarčių atsisakė, nes net ir su socialiniu draudimu galima parašyti, kad žmogus draustas 1 val., o dirbs 8 val. Manau, kad turime galvoti apie žmonių ne tik pajamas, bet ir socialines garantijas. Juo labiau, kad naujame Darbo kodekse yra 5 naujos darbo sutartys, kurios leis priimti darbuotojus trumpesniam laikui“, - trečiadienį Seime kalbėjo A.Sysas.

Parlamentaras taip pat siūlo, kad pagal neterminuotą laikinojo darbo sutartį dirbantiems žmonėms, kurie nedirba iki 5 darbo dienų, už tas dienas nebūtų mokama tik kartą per tris mėnesius. Šiuo metu tokiu atveju gali būti nepmokama kartą per mėnesį.

„Taip pat yra laikino įdarbinimo įmonės, jos nelicencijuojamos, jų yra šimtas Lietuvoje. (...) Jos pasitarnauja, kad daug žmonių išvažiuoja į užsienį. Jų veikla turi būti licencijuota, kad matytume, ką jos siūlo ir už ką atsako“, - kalbėjo A.Sysas.

Jis siūlo, kad laikinai darbą suteikti gali tik Vyriausybė ar jos licenciją turinti įmonė.

Socialdemokratai kartu su „darbiečiu“ Kęstučiu Daukšiu pasiūlė 11 kodekso pataisų. Siūloma, kad abejojant dėl darbo sutarties sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojo naudai, išeitinė išmoka būtų dvigubinama, kai darbuotojas pats nutrauks sutartį dėl ligos, neįgalumo arba sukakus pensijos amžiui, taip pat dėl šeimos nario slaugos. Siūloma trigubinti įspėjimo terminus darbuotojams, auginantiems vaikus.

Taip pat siūloma nenustatytos apimties darbo sutartis sudaryti tik su apdraustais asmenimis. Be to, siekiama įteisinti trumpesnę darbo dieną prieš šventes, darbdavius įpareigoti į darbo laiką įtraukti viršvalandžius, darbą švenčių, poilsio dienomis, naktį ir papildomą darbą pagal susitarimus. Darbuotojams, auginantiems vaikus, numatoma pirmenybė suteikiant atostogas, numatomos ir kitos garantijos darbuotojams.

Liberalas Saulius Bucevičius savo ruožtu siūlo nustatyti, kad abejojant dėl darbo sutarčių sąlygų, jos aiškinamos darbuotojų naudai bei, kad už sutrumpintą darbo laiką mokama kaip už visą darbo laiką.

Dalis Seimo narių siūlomų pataisų sutampa su atmestomis prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlytomis pataisomis - ji kodeksą vetavo, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“. Seimas praėjusią savaitę atmetė veto ir paliko birželį priimtą kodekso variantą.


Šiame straipsnyje: SeimasDarbo kodeksaspataisos

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
glusesnes vyriausybes ir seimo kaip sitas turbut daugiau neturesim prima istatymus zinodami kad reiks taisyti ar dar pasaulyje matet tokius dalykus

Kęstai

Kęstai portretas
Tai už ką tada balsuot patari? Juk vis tie patys senbuviai vietomis prie lovio keičiasi, padorių kandidatų arba nėra, arba jie prie rinkimų neprileidžiami. Kad bent šis tas pasikeistų, reikia, kad rinkimai apskritai neįvyktų, kad atėję rinkėjai išbrauktų visus, tada gal valdžiažmogiai taukinas akis prasikrapštytų, ir tai vargu. Bet taip nebūna. O jei net ir būtų, tai patekę į valdžią naujieji veikiausiai elgtųsi ne ką geriau. Aišku, kada nors tokia valdžia revoliuciją prisišauks, bet nuo revoliucijų irgi pirmiausia dirbantys žmonės nukenčia. Padėtis be išeities...

Kęstas

Kęstas portretas
Naujojo Darbo kodekso leidžiamos sutartys sudaro geresnes sąlygas darbdaviui darbuotojo sąskaita. Kodėl? Todėl, kad padidina darbdavio valdžią darbovietėje. Dabar darbdavys gali duoti darbo, kiek nori, kada nori, atleisti, kada nori ir kaip nori. Darbuotoją atleidžiantis, darbdavys bus skatinamas, išmokant išeitines ne darbdavio, bet Sodros pinigais, t.y. darbdavys, naikinantis darbo vietas bus premijuojamas, kaip didvyris, skurstančių Lietuvos pensininkų sąskaita. Darbdavys gali net panaudoti lokautą prieš darbuotojus. Ką visa tai reiškia? Darbdavio nebaudžiamai savivalei augant, darbuotojui galima mokėti dar mažiau. Geresnis darbuotojas su tuo nesitaiksto ir emigruoja. Lietuvos ūkis darosi vis primityvesnis, mažiau konkurencingas. Nejaugi pensininkai ir vėl be bausmės leis seimūnams be pasekmių įkišti ranką į Sodros pinigus, sunaikinant šansus padidinti pensijas? Nejaugi pensininkai balsuos už jų skriaudėjus Kubilių, Butkevičių ir jų partijas? (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių