Seime konservatoriai kuria komisiją dėl grėsmių nacionaliniam saugumui

Didžiausia opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seime inicijuoja laikinąją tyrimo komisiją grėsmėms nacionaliniam saugumui tirti.

„Nutarėme kreiptis į Seimo kolegas, į Seimą siūlydami nutarimą, kuriuo būtų sukurta laikinoji komisija, tirsianti grėsmes nacionaliniam saugumui pagal paviešintą informaciją“, – pirmadienį BNS sakė TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, tyrimas turėtų būti pradėtas remiantis vieša Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija apie Seimo nario Mindaugo Basčio galimus neskaidrius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais.

Anksčiau konservatoriai ketino pradėti rengti apkaltą M.Basčiui remdamiesi minėta VSD išvada, tačiau pirmadienį nutarė, kad situacija turėtų būti ištirta giliau. Juoba, kad ir premjeras Saulius Skvernelis, ir VSD direktorius Darius Jauniškis patvirtino, jog žvalgyba turi daugiau duomenų apie M.Basčio ryšius.

„Tai yra pirmas žingsnis į apkaltą, nes tos komisijos išvadų pasekmė ir papildoma informacija gali padėti aprėpti platesnį spektrą ir platesnę formuluotę apkaltai. Ir gal net ne vienam Seimo nariui“, – tvirtino G.Landsbergis.

Turi rėmėjų

Valdančiosios „valstiečių“ frakcijos narė, pirmoji Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė BNS sakė pritarianti idėjai sudaryti tyrimo komisiją.

„Bet kokiu atveju, jeigu kyla abejonių dėl Seimo nario veiksmų, tai turi būti išaiškinta, turi būti bet koks šešėlis panaikintas. Manau, kad tokia komisija reikalinga“, – pirmadienį BNS sakė politikė.

Anot jos, VSD pateikta informacija sukėlė rimtų problemų M.Basčio reputacijai.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmadienį teigė dar nematęs tyrimo komisijos klausimyno, todėl sunkiai galįs komentuoti komisijos sudarymo idėją. Kita vertus, jis teigė, kad socialdemokratai buvo priėmę sprendimą palaikyti apkaltos komisijos sudarymą.

„Be komisijos sudarymo neįmanoma jokia apkalta. Esame priėmę sprendimą partijoje, kad paremsime komisijos sudarymą ir esame pasirengę bendradarbiauti, kad tas tyrimas būtų atliktas ir užbaigtas“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Opozicinių liberalų lyderis Seime Eugenijus Gentvilas siūlymą dėl komisijos sudarymo vadino racionaliu.

„Mano manymu, tai yra kompromisas. Negalima galvotrūkčiais rėkti apie apkaltą, nes mes neturime pagrindo kalbėti apie apkaltą šiandien, bet palikti be dėmesio ir neanalizuoti būtų kitas kraštutinumas. Todėl čia racionalus sprendimas, manau, rytoj pritarsime“, – BNS sakė jis.

„VSD savo išvadoje paskutinėje pastraipoje rašo, kad jie pasirengę pateikti ir įslaptintą informaciją. Vieną dalyką išsprendė pats M.Bastys, atsistatydindamas iš Seimo vicepirmininkų, o ką visą likusią informaciją paliekame be dėmesio? Gal ten yra, neduok Dieve, velniai žino kokių dalykų“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Anot jo, komisijos tyrimas taip pat atsakytų į klausimą, ar yra pagrindo M.Basčiui surengti apkaltą.

Klausimai dėl žalos ir padarinių

Pagal pirminį projektą, komisija turėtų nustatyti, ar M.Bastys, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais, neveikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

Jai norima pavesti išsiaiškinti, ar artimi Seimo nario ryšiai su buvusiais ar esamais Rusijos žvalgybos, saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais ar esamais nusikalstamo pasaulio atstovais nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Laikinąją tyrimo komisiją taip pat norima įpareigoti nustatyti, kokią įtaką ir žalą Lietuvos valstybei padarė M.Bastys, tarpininkaudamas minėtiems Rusijos valstybinių įmonių, žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnams, Kremliui artimiems žurnalistams ir buvusiems ar esamiems nusikalstamo pasaulio atstovams, ar nebuvo daroma įtaka politiniams procesams.

Komisija taip pat turėtų nustatyti, ar turimos informacijos pakanka pradėti Seimo nario apkaltos procesą.

Pagal Seimo statutą, laikinąją tyrimo komisiją gali inicijuoti ne mažiau kaip 36 Seimo nariai iš 141.

Ryšiai su buvusiais KGB darbuotojais, Rusijos energetikų atstovais

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis praėjusį ketvirtadienį pranešė gavęs VSD išvadą, kad tuometiniam parlamento vicepirmininkui socialdemokratui M.Basčiui neturėtų būti išduotas leidimas dirbti su visiškai slapta informacija.

Seimo pirmininkui VSD pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Anot VSD, J.Kostinas atstovauja Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ interesams Lietuvoje, rūpinosi Baltarusijoje netoli Lietuvos sienos statomos Astravo atominės elektrinės įvaizdžiu. Rašte teigiama, kad J.Kostino prašymu M.Bastys 2012-2013 metais suorganizavo „Rosatom“ atstovų susitikimą su tuometiniu Seimo pirmininku Vydu Gedvilu, tarpininkavo dėl leidimo keliems Rusijos piliečiams gyventi Lietuvoje.

VSD vertinimu, pavojų valstybės paslapties saugumui kelia ir M.Basčio ryšiai su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika. Pastarasis, kaip teigiama rašte, prašė M.Basčio paramos sprendžiant „Gazprom“ tarpininkės „Dujotekanos“ bei su ja susijusios Kauno termofikacinės elektrinės problemas.

Lietuvos žvalgyba nurodo, kad M.Bastys 2013 metais yra prašęs finansinės paramos jo pažįstamiems asmenims, o P.Vojeika patvirtino, kad „jam yra skirta finansinė parama ir kad pinigai į jo nurodytą sąskaitą bus pervesti artimiausiu metu“, tačiau paaiškinimų VSD metu M.Bastys teigė negavęs finansinės paramos.

Anot žvalgybos, M.Bastys asmeninius ryšius palaiko ir su lietuvių kilmės rusų žurnalistu E.Mackevičiumi, kurio laidose RTR kanale skleidžiama Lietuvą niekinanti dezinformacija. Parlamentaras esą dalyvauja kasmet Palangoje vykstančiame Rusijos „minkštosios galios“ projektams priskiriamame tarptautiniame meno festivalyje „Atvira jūra“.

Fiksuoti ir Seimo nario ryšiai su buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu S.Dubininku, pastarasis atstovauja Rusijos ir Baltarusijos verslininkų interesams strateginiuose Lietuvos ūkio sektoriuose. M.Bastys S.Dubininko prašymu 2009–2012 metais buvo įdarbinęs jo sūnų Mantą Dubininką Seimo nario padėjėju.

VSD rašte taip pat atkreipiamas dėmesys į M.Basčio bendravimą šeimomis su verslininku V.Pachomovu, jis buvo teisiamas dėl kyšio ėmimo ir dėl kitų korupcinių nusikaltimų. Anot VSD, M.Bastys pripažįsta žinantis apie galimai nelegalią V.Pachomovo veiklą ir jo ryšius su Rusijos žvalgybos bei saugumo tarnybomis.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

Pats parlamentaras patvirtino pažįstantis visus šiuos asmenis, tačiau atmeta įtarimus dėl jo pažeidžiamumo, vadindamas juos interpretacijomis. Nepaisant to, jis pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų ir atsisakė kandidatuoti į Socialdemokratų partijos pirmininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Senelis paranojikas ,anukas taip pat.Jei uzpuls ,viska atims.

Vargšai

Vargšai portretas
Pavasarį,o ypač per pilnatį,konservatorių paranojiška liga paaštrėja.Jie labiau pradeda bijot kažkokio puolimo,saugumo.O čia dar jų kolegė prisižaidė.

landbergis=fail

landbergis=fail portretas
Visos Lietuvos problemos - del konservu. Konservai - didziausia lietuvos gresme.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių