Seime – kaltinimai teisingumo ministrui dėl kėsinimosi į santuoką

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis, antradienį pateikęs siūlymą leisti notarams nutraukti santuoką bendru sutuoktinių sutikimu, Seime sulaukė kaltinimų, kad kėsinasi į santuokos ir šeimos instituto šventumą.

„Kodėl jūs taip nužeminote santuokos institutą, kuris yra pagrindas mūsų šeimos, ypač šioje demografinėje situacijoje? Norite galutinai sunaikinti šitą instituciją kaip reiškinį?“ - projektu piktinosi konservatorius Rimantas Dagys.

„Kita vertus, kas čia per noras sistemiškai iš jūsų pusės sunaikinti santuoką kaip tokią, per įvairiausius projektus. (...) Gal baikite vieną kartą tyčiotis iš santuokos ir griauti mūsų valstybę“, - teigė jis.

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Gylys pareiškė, kad Teisingumo ministerijos rengtos Civilinio kodekso pataisos - rimtas žingsnis prieš šeimą.

Kito šios grupės nario Povilo Urbšio teigimu, tokiu būdu santuoka prilyginama greitojo kredito paėmimui, nuvertinama.

Pagal projektą, sutuoktiniai, kreipdamiesi į notarą dėl santuokos nutraukimo bendru sutikimu, notarui turėtų pateikti rašytinį patvirtinimą, kad daugiau nei metus netvarko bendro ūkio ir negyvena santuokinio gyvenimo, ir sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Šioje sutartyje sutuoktiniai turėtų aptarti savo nepilnamečių vaikų ir vienas kito išlaikymo, nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos, dalyvavimo juos auklėjant klausimus ir kitas savo turtines teises ir pareigas.

Dabar ištuoką galimą gauti tik teisme. Pasak teisingumo ministro J.Bernatonio, projektas palengvintų teismų darbą. Anot jo, dabar teisėjai sugaišta daug laiko ištuokų byloms ir negali skirti pakankamai dėmesio tikriems civiliniams ginčams.

„Čia daugiau yra fakto nustatymas, kai žmonės abu sutaria, kad jie negali gyventi kartu. Veidmainiauti ir išlaikyti santuoką ne visuomet yra geriausias kelias“, - tvirtino ministras.

„Noriu pareikšti, kad labai gerbiu santuokos institutą, tiek pats savo gyvenimu tai parodžiau, tiek teisės aktais, kuriuos rengė Teisingumo ministerija. Jūsų tokie pasvaičiojimai apie pažeminimą santuokos instituto tikrai ne vietoje“, - pareiškė jis.

J.Bernatonis akcentavo, kad notarai galėtų nutraukti tik civilines santuokas, bažnytinių šios pataisos nereguliuotų.

Iš pradžių parlamentarai buvo pritarę jo pateiktoms pataisoms, tačiau J.Dagiui pareikalavus perbalsuoti, projekto rėmėjų sumažėjo nuo 42 iki 38, ir jis grąžintas tobulinti.

„Laikas uždrausti skyrybas, ir tokiu būdu šeimos instituto svarbą pakelti į valstybinį lygį“, - po perbalsavimo ironizavo liberalė Dalia Kuodytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių