Seime – ginčai, ar dar labiau ilginti pensijos amžių

  • Teksto dydis:

Seimo komitetui kol kas nepavyko priimti sprendimo, ar skelbti senatvės pensijos amžiaus didinimo pradžią - Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai šią savaitę susiginčijo, ar tai reikštų pensijos amžius ilginimą dar keleriais metais, ką numato socialinis modelis.

„Iš principo mes įtvirtinsime nuostatą, kad senatvės pensijos amžiaus didinimas bus,“ - BNS sakė konservatorių atstovas Rimantas Jonas Dagys.

Valdančiųjų „tvarkiečių“ narys Algimantas Dumbrava sako, kad tokia prievolė „Sodros“ tarybai būtų „dėl varnelės“, o gyventojams - signalas apie planuojamą dar vieną pensijos amžiaus ilginimo etapą.

Socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad taip teigti esą per anksti.

R.J.Dagys sako, kad komiteto svarstytas Valstybinio socialinio draudimo pensijų įstatymas nėra pagrindinis, o tik lydintysis, nes svarbesnis yra Valstybinio socialinio draudimo įstatymas - dėl kokių nuostatų bus apsispręsta jame, automatiškai jos gali būti bus perkeltos ir į pirmąjį.

„Mes dabar baziniame įstatyme įrašome, kad toks ilginimas bus vienareikšmiškai. Kitaip mes negalime pavesti „Sodros“ tarybai daryti to, ko nėra įstatyme. Kai būna svarstyme Seime (plenariniame posėdyje - BNS) - kadangi apsisprendėme anksčiau taip, tai kitų variantų nebesvarstome. Norima prakišti pensijinio amžiaus ilginimą“, - teigė R.J.Dagys.

Pasak jo, komitetui įpareigojus „Sodros“ tarybą skelbti senatvės pensijos amžiaus didinimo pradžią, bus lengviau pritarti ir gyventojų darbingo amžiaus didinimui.

„Tas įrašymas - sutikimas, kad jis (pensijos amžiaus ilginimas - BNS) ir bus“, - BNS teigė R.J.Dagys.

Parlamentaro teigimu, jeigu komitetas atmestų socialinio modelio kūrėjų siūlymą didinti pensijos amžių, tektų atšaukti įpareigojimą „Sodros“ tarybai skelbti senatvės pensijos amžiaus didinimo pradžią. Pasak R.J.Dagio, palikti šio įpareigojimo „Sodros“ tarybai kitame įstatyme negalima.

„Siūliau atidėti balsavimą iki tol, kol apsispręsime (komitete - BNS), ką darome su pensijos amžiaus didinimu“, - teigė jis.

A.Dumbrava irgi įsitikinęs, kad toks įpareigojimas „Sodros“ tarybai gali būti signalas apie tai, kad po 2026 metų į pensiją teks išeiti ne nuo 65 metų, kaip numatoma dabar, o vėliau.

„Man nepatinka, kad taryba skelbtų. Tik galbūt kad paukštuką pasidėtų, nes sprendžia viską juk politikai, todėl ir nereikia tos potekstės, kad žmonės galvotų, kad bus didinamas pensijinis amžius, psichologinė baimė būtų“, - BNS sakė parlamentaras.

Jis teigė nepritariantis idėjai dar ilginti pensijos amžių. „Užtenka tų 65 metų“, - teigė A.Dumbrava.

Tuo tarpu A.Sysas įpareigojimą „Sodros“ tarybai vadina tik viena funkcijų.

„Mes galime surašyti funkcijas, juk įstatymą rašome ne vienai dienai. Gal ateis kita valdžia ir nuspręs ilginti (pensijinį amžių - BNS). Tada tą funkciją vistiek reiks įrašyti,“ - teigė A.Sysas.

Socialinis modelis numato, kad maždaug nuo 2028 metų pensijos amžius galėtų dar didėti, tačiau tai priklausytų nuo vidutinės gyvenimo trukmės - jeigu ji padidės pusmečiu, tiek bus ilginamas ir pensijos amžius. Tai numatyta ir Valstybinio socialinio draudimo pensijų įstatymo projekte - jo nei Socialinių reikalų ir darbo komitetas, nei Seimas dar nesvarstė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
taip mes visi tik rasome ir pykti liejame reikia visiems eiti i gatves kaip Graikijoje ka jie cia galvoja sedi sau siltose kedese kazkoks kosmaras

Ponia

Ponia portretas
O gal geriau istatyma isleiatu kad nereiktu mokesciu moketi ir pensijos tavo rupestis . Oi kiek sutaupytume ir pensijas tvarkytusi kaip kam patogiau, o tai cia nedagyveni, o moki didelius mokescius..ir dingsta pensija valdziai

Lilly

Lilly portretas
Degint juos visus ant laužo reikia,iš neturėjimo ka veikti visko prisigalvoja,ka susapnuoja tą ir nutaria
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių