Seime – diskusija dėl žiniasklaidos laisvės

  • Teksto dydis:

Seime pirmadienį rengiama diskusija dėl žiniasklaidos laisvės.

Bus svarstoma, ar reikalingos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) pertvarka, kiti klausimai.

Dalyvauti pakviesti Medijų tarybos pirmininkė Auksė Balčytienė, LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, advokatė Liudvika Meškauskaitė, medijų ekspertai Gintaras Aleknonis, Andrius Vaišnys, kiti.

Diskusiją rengia Seimo narys konservatorius Andrius Navickas, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Seimas ėmėsi svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kurios smarkiai plečia draudžiamos skleisti informacijos sąrašą.

Šias pataisas parengė Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK), tačiau žiniasklaidos ekspertams sukritikavus dėl grėsmės žodžio laisvei pasiūlė esamo reguliavimo nebekeisti. Nauju LRTK siūlymu būtų tik įvedama greitojo reagavimo procedūra, kilus grėsmei dėl nacionalinio saugumo.

Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnis numato, kokią informaciją draudžiama skelbti visuomenės informavimo priemonėse.

Pagal dabar galiojantį reglamentavimą, draudžiama raginti prievarta pažeisti Lietuvos suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, skatinti ar kurstyti teroristinius nusikaltimus, skleisti karo propagandą, kurstyti neapykantą, propaguoti pornografiją, narkotikus, platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą.

LRTK buvo pasiūliusi sąrašą papildyti draudžiant skelbti informaciją, kurioje, be kita ko, „bandoma iškraipyti Lietuvos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekiama stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę, ar kitaip siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

Žiniasklaidos ekspertai pataisas įvertino kaip grėsmę žodžio laisvei. Jas sukritikavo ir Seimo teisininkai, Visuomenės informavimo etikos komisija, prezidentė, dalis parlamentarų. Nepaisant to, Seimas po pateikimo yra pritaręs minėtai formuluotei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Šalia laisvės turi būti atsakomybė už skleidžiamos informacijos tikrumą.Laisvė ir atsakomybė - neatskiriami.

Tiesiog

Tiesiog portretas
žalieji, kitų metų biudžete, turėtų numatyti LRT išlaidų eilutę kokius 1,5mln. vietoj 40mln. Ir tegul LRT išlaiko užsakovai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių