Seimas skelbia karą alkoholio mėgėjams (nė lašo giros ar gurkšnio kefyro)

Seimas telkia pajėgas kovai su alkoholio vartojimu: taisomas draudimas pardavinėti alkoholį rugsėjo 1-ąją, užsimota mažinti pradedantiems vairuotojams leistiną alkoholio kraujyje kiekį iki 0 promilių, raginama didinti baudas alkoholio pardavėjams ir uždrausti gurkšnoti net alų viešuose renginiuose.

Įstatymai turi spragų

Dar neprasidėjus Seimo rudens sesijai pasipylė parlamentarų siūlymai riboti, drausti alkoholio vartojimą, didinti baudas už pažeidimus, mažinti leistiną promilių ribą vairuotojams ir kitaip propaguoti blaivybę. Vieni tai siūlantys parlamento atstovai baksnoja pirštu į žiaurius neblaivių nepilnamečių smurtinius nusikaltimus, kiti – į dabartinių įstatymų spragas, leidžiančias pirkti stipriuosius gėrimus Mokslo ir žinių dieną.

Pavyzdžiui, Švietimo ir mokslo ministerijai paskelbus, kad Rugsėjo 1-osios šventę savivaldybėms leidžiama perkelti iš sekmadienio į pirmadienį, Petras Čimbaras suskubo registruoti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, numatančias, kad "draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais rugsėjo 1-ąją netaikomas, jei rugsėjo 1 d. yra sekmadienis ir yra priimtas sprendimas perkelti pirmąją mokslo metų dieną į kitą dieną".

Tiesa, P.Čimbaras leido suprasti esąs labiau susirūpinęs ne nepilnamečių blaivumu, o prekybininkais.

"Gavau daug pranešimų iš prekybininkų: vaikai nesilanko mokykloje, o draudimas galioja, nors rugsėjo antrąją vaikai eina į mokyklą, o draudimas nebegalioja. Įstatymas praranda savo veiksmingumą. Tad kad nenukentėtų prekybininkai ir būtų apsaugoti vaikai, ir pateikiau siūlymą", – dėstė parlamentaras.

Paklaustas, kodėl į pataisas neįtraukė ir šeštadienio, juk 2012-aisiais rugsėjo 1-oji sutapo būtent su šia savaitės diena, P.Čimbaras tikino, kad "šeštadieniais dažniausiai vaikai eina į mokyklą", tad, pasak jo, nors "keletas mokyklų ir perkėlė šventę į pirmadienį, visoms mokykloms įstatymo pritaikyti negalime".

Jis pripažino, kad jo pataisose nenumatytas draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 2-ąją ar 3-iąją.

"Draudimas būtų perkeltas. Na taip, įstatyme nėra, bet svarstys komitetai – tai ką jie pasiūlys, ir prijungsime prie projekto", – teisinosi jis.

Sukrėtė nusikaltimai

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Rima Baškienė susirūpino, kad nepilnamečiai girtauja visuose viešuose renginiuose.

"Prieš tai buvome surengę konferenciją, žmonės išsakė akivaizdžius pastebėjimus: daugėja alkoholio vartojančių nepilnamečių. Ir kai šventės, festivaliai tampa viešo girtavimo vietomis, reikia ką nors keisti, t. y. suteikti teisę savivaldybėms ne tik drausti prekybą alkoholiu, bet ir drausti vartoti gėrimus, jei renginyje dalyvauja nepilnamečių", – paaiškino Seimo narė.

Ji priminė, kad JAV draudžiama parduoti alkoholį ir asmenims iki 21 metų, o praktika neįleisti nepilnamečių į renginius Jungtinėse Valstijose itin paplitusi. Paklausta, kodėl tiek ji, tiek kolegos būtent šiuo metu susirūpino jaunimo blaivybe, priminė, jog "neblaivūs nepilnamečiai įvykdo nusikaltimus, kuriuos pastaruoju metu stebi visa Lietuva".

Prie vairo – be kvapelio

Dar viena parlamentarė, Darbo partijos (leiboristų) atstovė Larisa Dmitrijeva, nori taisyti net tris teisės aktus – Alkoholio kontrolės, Saugaus eismo automobilių keliais įstatymus ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Jais numatoma, kad nepilnamečiams pardavę alkoholio prekybininkai netektų licencijos metams, taip pat leistina alkoholio kiekio riba kraujyje pradedantiems, krovininio transporto, taksi bei motociklų vairuotojams būtų sumažinta iki 0 promilių. Jei į matuoklį būtų pripučiama vos 0,01 promilės, tai jau būtų laikoma lengvu girtumo laipsniu.

Pati L.Dmitrijeva neabejojo, kad jos pasiūlymai situaciją keliuose pakeis iš esmės.
"Aš net neabejoju, kad avarijų sumažės. O ką daryti su tokiais, kurie tvirtina, kad ir toliau važiuos? O ką, siūlote sėdėti ir nieko nedaryti? Juk žmogui vis tiek kas nors iš šalies pasakys, kad negalima išgėrus vairuoti. O mes jau esame europinė šalis, tad Rusija, kurioje yra problemų dėl panašaus įstatymo, mums ne pavyzdys. Jie kaip tik ima pavyzdį iš mūsų", – paklausta, ar pataisos nepaskatins ir policijos piktnaudžiauti, atkirto parlamentarė.

Su adata prieš dramblį?

Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius visus siūlymus pavadino neadekvačiais.

"Ta vėl užplūdusi kovojimo su alkoholio vartojimu banga įgyja pagreitį, bet visi tie projektai neturi jokio ryšio su alkoholizmu kaip liga ir totaliu žmonių degradavimu: tam, kas randa būdų, kaip beviltiškai prasigerti ir pragerti savo šeimą, tai jokios įtakos neturės, nes problema yra žmonių galvose. Tad priemonės turėtų būti gerokai taiklesnės – nuo asmeninio politikų pavyzdžio iki atsakomybės ugdymo. Nors lengvi sprendimai atrodo iš pirmo žvilgsnio žavūs, jie tėra parodomieji veiksmai", – piktinosi liberalas.

Siūlymas įvesti 0 promilių ribą kai kuriems vairuotojams, jo nuomone, nepagerins situacijos keliuose nė per plauką.

"Nesu specialistas, bet jei būtų laikomasi ir dabartinės ribos, bėdų nebūtų. O jei didžioji bėda yra tai, kad žmogus prieš dvi dienas ką nors šventė ir užsiliko ta šimtoji promilės dalis, tai tokį siūlymą būtų galima priimti. Bet bėda – ne tai. Tai įteisinus, gali būti ir policijos piktnaudžiavimo. Reikia pripažinti, kad Lietuvoje prie vairo sėda per daug girtų žmonių. Bet tokias priemones palyginčiau su tuo žmogumi, kuris niekaip nenubėga nė 5 kilometrų neuždusdamas, bet staiga užsibrėžia tikslą įveikti maratoną", – sakė R.Šimašius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išrinktieji

Išrinktieji portretas
Uždrauskit P.Vareikiui parduot šnapsą,o tai bednas vairuoja po Europą,namų neranda....

gėriau kefyra su Smetoniška gira

gėriau kefyra su Smetoniška gira portretas
ir dideliai nuostabai du alkotesteriai rodė 0000 o saldainių su likeriu reikia sauja suryti, kad būtų 0,1 nori gerti nenorėk važiuoti

Kai rodė Vareikį

Kai rodė Vareikį portretas
Dukra klausė: Tėti, kokios čia mokyklos direktorius :) Geras pavyzdys parodytas visai lietuvai per televiziją. O tokių pavyzdžių matome begales, ir ne tik apie pijankes, ar vagystes pinigų plovimus... Teisingai sakė: Galvas reikia tvarkyt, o ne baudas kelt, ar sąlygas griežtint. Puikiai žinau kad nevogdamas, vien iš algos namo nepastatysi, į Kanarus neskraidysi, naujais džipais invalidų vietose nestovėsi. Kur benueisi, ko bepaklausi pas biurokratus- atsimuši į sieną, ir lieki kaltas kad drįsai patrukdyt jam bezdėt už tavo mokamą algą. Kartoju, galvose švilpia skersvėjai.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių