Seime – bandymai pažaboti politines kovas savivaldoje

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį pradėjo svarstyti įstatymų pataisas, kurios turėtų padėti suvaldyti politikų kovas savivaldybėse.

Penki Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto nariai tikisi, kad priėmus jų parengtas pataisas, skirtingose barikadų pusėse atsidūrę tiesiogiai išrinktas meras ir savivaldybės tarybos dauguma būtų priversti ieškoti kompromisų, kitaip savivaldybei grėstų tiesioginis valdymas.

Antradienį 44 parlamentarai balsavo už Vietos savivaldos ir Laikino tiesioginio valdymo savivaldybės teritorijoje įvedimo įstatymų pataisų projektus, aštuoni buvo prieš, 15 susilaikė.

Pagal projektą, jeigu nesibaigus kadencijai iš pareigų būtų atstatydintas vicemeras, administracijos direktorius ar direktoriaus pavaduotojas, per du mėnesius reikėtų paskirti naują pareigūną. Jo kandidatūrą savivaldybės tarybai galėtų siūlyti tik meras.

Pasak Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko „darbiečio“ Valentino Bukausko, dabar galiojančiame įstatyme aiškiai nenurodyta, kad tokiu atveju kandidatą gali siūlyti tik meras. Tuo pasinaudojo Raseinių savivaldybės taryba. Jai iš pareigų atleidus administracijos direktorių, o merui ir daugumai nesutarus dėl naujos kandidatūros, valdančiosios daugumos sprendimu paskirtas laikinasis administracijos vadovas.

Tuo pačiu siūloma papildyti Laikino tiesioginio valdymo savivaldybės teritorijoje įstatymą, nustatant, kad tiesioginis valdymas savivaldybėje galės būti įvedamas ne tik per nustatytą laiką (du mėnesius) nepaskyrus vicemerų ar administracijos direktoriaus, kaip yra dabar, bet ir nesudarius savivaldybės tarybos komitetų, komisijų, nepaskyrus jų pirmininkų.

Pasak V.Bukausko, šios pataisos reikalingos, kad merai ir valdančioji dauguma „neužsižaistų“, kad laimėtų „sveikas protas“.

„Meras negali galvoti, kad jeigu yra tiesiogiai išrinktas, yra kunigaikštis, jis turi dirbti su taryba, rasti diplomatinius sprendimus, kad dirbtų žmonių labui“, – BNS sakė parlamentaras.

Jis tvirtino nemanąs, kad taip išplėtus galimybes laikinai savivaldybės teritorijoje įvesti tiesioginį valdymą, tokie atvejai taps dažni. V.Bukausko teigimu, tiesiog meras ir valdančioji dauguma bus priversti ieškoti kompromisų ir dirbti savo bendruomenės labui.

Skubiai tobulinti minėtus įstatymus imtasi po to, kai Raseiniuose meras neteko valdančiosios daugumos palaikymo. Susidariusi nauja koalicija iš pareigų atleido administracijos vadovybę ir vicemerę, pradėjo mero atstatydinimo procedūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
kai seime susirenka pagal sąrašus ir pagal piniginę ,_______žiūrim ką turim ,pešasi dėl vietų iki pat kadensijos pabaigos , o darbai pažadais lieka ,,,,sėkmės tobulėti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių