Seimas svarstys siūlymą mažinti Seimo narių skaičių iki 121

Seimas svarstys siūlymą mažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 121.

Už tokią „valstiečių“ inicijuotą Konstitucijos pataisą po pateikimo antradienį balsavo 54 Seimo nariai, prieš buvo 29 ir susilaikė 15 parlamentarų.

Už projektą daugiausiai balsavo „valstiečiai“, taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai, prieš ir susilaikė konservatoriai, socialdemokratai, dalis liberalų.

„Seimo narių skaičius iki šiol, nors valstybė susiduria su demografiniais pokyčiais, išliko visiškai nepakitęs, 141 Seimo narys. Manytina, kad reikšmingai sumažėjus piliečių skaičius, yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas“, – sakė projektą pristatęs Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis.

Manytina, kad reikšmingai sumažėjus piliečių skaičius, yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas.

Siūlymą mažinti parlamentarų skaičių V. Pranckietis argumentavo „žmonių lūkesčiais“.

„Nuoširdžiai tikiu, kad atsakingai pažvelgsime į šį Lietuvos žmonių lūkesčius atitinkantį siūlymą ir nepriversime žmonių anksčiau ar vėliau organizuoti referendumo“, – sakė Seimo pirmininkas.

Siūlymą mažinti parlamentarų skaičių „valstiečiai“ aiškina sumažėjusiu šalies gyventojų skaičiumi. 1992 metais, kai buvo priimta Konstitucija, Lietuvoje gyveno 3,7 mln. gyventojų, šiuo metu – 2,8 milijono.

„Valstiečiai“ jau anksčiau teikė Konstitucijos pataisą, kuri Seimo narių skaičių būtų mažinusi nuo 141 iki 101 parlamentaro, taip pat iš spalio į kovą perkelti Seimo rinkimų datą.

Vyriausybė šioms pataisoms pateikė teigiamą išvadą, bet toliau projektas nepasistūmėjo.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žurnalistams yra sakęs, kad kitos frakcijos tokios iniciatyvos nepalaiko, o „valstiečių“ balsų neužtenka priimti sprendimui.

Norint pakeisti Konstituciją reikia, kad per priėmimą už tai balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka, abu kartus už turi būti ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip, nepjaus , nes

taip, nepjaus , nes  portretas
KONSERVATORIAI , SOCIALDEMOKTARAI IR DALIS LIBERALŲ BALSAVO "PRIEŠ " seimo narių mažinimą ,todėl tikėtis , kad jie balsuos "už " kada reikės surinkti 98 balsus , manau nereikia . TODĖL KAIP BUVO 141 , MANAU TAIP IR LIKS , bet ......dėkokite tiems , kurie balsavo "prieš" , nes "valstiečiai " siūlė mažinti .......blokavo seimo OPOZICINIAI . aš jų nerinksiu nei per vienus rinkimus , nes jiems rūpi tik gerai išlaikomos seimo narių vietos .

Anonimas

Anonimas portretas
eilinis SPEKTAKLIS pries rinkimus !!!!!!!!!!!!!! NIEKO NE BUS !!!!!!!!!!!!!!!!!! LOPAI nepjaus sakos ant kurios sedi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...

... portretas
Jei jau mažint, tai iki 100... ir JOKIŲ '+1', nes tas '+1'NIEKO nereiškia (vis vien DAUGUMOS reikia), o prie to '+1' VISI nori tais '+1' būt ir už nieką neatsakyt.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių