Seimas pritarė prezidentės veto dėl Baudžiamojo kodekso pataisų

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų, kurios nustatė atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą.

Seime balsuojant dėl prezidentės siūlymo laikyti minėtas pataisas nepriimtomis už tai buvo 62 Seimo nariai, prieš – keturi, susilaikė aštuoni parlamentarai.

Šalies vadovė praėjusią savaitę grąžino Seimui pataisas, kurios už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą numatytų viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą.

Pagal Seimo statutą, prezidentui vetavus pataisas Seimas balsavimu turi nuspręsti, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti įstatymą nepriimtu, būtent pastarajam variantui ir pritarta Seime.

Prezidentė pataisas vetavo po to, kai į ją kreipėsi kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių vadovų, redaktorių ir žurnalistų. Jie teigė, kad tokios pataisos gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

Prezidentės sprendimą vetuoti minėtas pataisas pasveikino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvės klausimais Dunja Mijatovič.

„Tai labai teigiamas žingsnis ir aš džiaugiuosi galėdama jį pasveikinti, ypač per Pasaulinę žiniasklaidos laisvės dieną, kuri šiemet skirta teisei gauti informaciją“, – pranešime spaudai paskelbė ESBO atstovė.

Dviejų socialdemokračių Irenos Šiaulienės bei Rimantės Šalaševičiūtės dar 2013 metais pateiktos pataisos siūlė bausmes už teismo bylos medžiagos ar jos dalies, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Nuostatos dėl nepilnamečių buvo išbrauktos Vyriausybės siūlymu. Ministrų kabinetas 2014 metų liepą pareiškė, kad   baudžiamoji  atsakomybė neturėtų būti apribota nukentėjusiuoju laikant tik nepilnametį asmenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių