Seimas spręs, ar naikinti degalų akcizo lengvatas

  • Teksto dydis:

Siūloma naikinti akcizų lengvatą kurui, kuriame yra daugiau nei 30 proc. biopriedų. Tokia lengvata buvo taikoma siekiant, kad Lietuvoje būtų parduodama kuo daugiau degalų su biopriedais.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti Akcizų įstatymo pataisas, kurias parengė socialdemokratai Andrius Palionis ir Artūras Skardžius bei "darbiečiai" Kęstutis Daukšys ir Zita Žvikienė. Toliau pataisą Seimas svarstys gruodžio 10-ąją.

Dėl šios išimties biudžetas šiemet, pasak A.Palionio, negavo apie 17 mln. eurų įplaukų.

Tačiau siūloma palikti lengvatą didelės koncentracijos degalų mišiniams - E85 ( 85 proc. etanolio ir 15 proc. benzino) ir B100, skirtiems dyzeliniams automobiliams.

"Tai sudaro labai nedidelę dalį", - teigė A.Palionis.

"Kartais žiemos metu biopriedai pasiekia net 60-66 proc. Tokiu būdu už tą kiekį, kas virš 30 proc., nemokamas akcizas", - teigė Ekonomikos komiteto narys Artūras Skardžius.

Pasak jo, Lietuva neturi galimybių nustatyti, ar iš tikrųjų degaluose yra tiek biopriedų, kiek deklaruoja pardavėjai, taip pat tie priedai nėra sertifikuoti Lietuvoje.

Dabar lengvata taikoma visai įmaišomai biodegalų daliai, kai ji sudaro per 30 proc., taip pat degalams su mažiau negu 30 proc. biodegalų, bet tik tai daliai, kuri viršija privalomąją biodegalų dalį: benzinui - 5 proc., o dyzelinui - 7 proc.

Dabar benzine turi būti nuo 5 iki 10 proc. biodegalų, o dyzeline - ne mažiau kaip 7 proc.

Šiuo metu atsinaujinančių energijos išteklių naudojimas transporte sudaro tik 3,23 proc. - 30 proc. mažiau nei 2014 metais. Iki 2020 metų ši dalis turi siekti ne mažiau kaip 10 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių