Seimas siūlys įvesti sankcijas Baltarusijos pareigūnams, nepripažinti rinkimų

Lietuvos Seimas rezoliucija ruošiasi kreiptis į tarptautinę bendruomenę su raginimais nepripažinti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų, o Aliaksandro Lukašenkos – legitimiu vadovu bei įvesti sankcijas atsakingiems už rezultatų klastojimą ir žmogaus teisių pažeidimus pareigūnams.

Kaip nurodoma rezoliucijos projekte, Seimas ja ruošiasi kreiptis į Lietuvos, Europos Sąjungos Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento vadovus, Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių nacionalinius parlamentus ir vyriausybes.

Rezoliucijoje šalys taip pat kviečiamos reikalauti naujų skaidrių prezidento ir parlamento rinkimų, nutraukti prievartos naudojimą prieš demonstrantus bei nedelsiant paleisti visus kalinamus opozicijos bei pilietinės visuomenės atstovus, užtikrinti spaudos, susirinkimų ir kitas politines bei pilietines laisves Baltarusijoje.

Seimas siūlo „patvirtinti Europos globalaus žmogaus teisių sankcijų režimą, numatantį Europos Sąjungos mastu ribojančias priemones, kaip draudimą atvykti ir lėšų įšaldymą asmenims, už žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus ir kitus nusikaltimus“.

Parlamentarai ragina skirti paramą baltarusių nevyriausybinėms organizacijoms bei surengti neeilinį Europos Vadovų Tarybos posėdį situacijai Baltarusijoje aptarti, įskaitant ir visos Europos Sąjungos embargo Baltarusijos atominės elektrinės Astrave gaminamai elektrai klausimą.

Rezoliucijos projekte pabrėžiama, kad rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vykę prezidento rinkimų rezultatai buvo suklastoti, o po jų prasidėję taikūs gyventojų protestai „pradėti malšinami brutalia jėga, dėl kurios tūkstančiai protestuotojų buvo suimti, sužeisti, yra žuvusių“.

Joje taip pat nurodoma, jog Seimas „visapusiškai palaiko baltarusių tautos apsisprendimą kurti savo šalies ateitį pagal demokratijos, teisės viršenybės ir žmogaus teisių principus, kas užtikrintų Baltarusijos laisvę, nepriklausomybę bei spartesnį suartėjimą su Europos Sąjunga“.

Šią rezoliuciją Seimas svarstys antradienį vyksiančioje neeilinėje sesijoje.

Per neeilinę sesiją taip pat planuojama išklausyti Baltarusijos pilietinės visuomenės ir opozicijos atstovus apie žmogaus teisių ir politinę padėtį šalyje, kokios tarptautinės paramos tikisi Baltarusijos visuomenė.

Seimo rezoliuciją teikia visų pagrindinių Seimo frakcijų atstovai: konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis bei šios frakcijos nariai Ingrida Šimonytė, Žygimantas Pavilionis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, „socialdarbiečių“ vadovas G. Kirkilas, atstovas Juozas Bernatonis, „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, socialdemokratų frakcijos seniūnė R. Budbergytė, Laisvės partijos vadovė A. Armonaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O aš siulau Batkai

O aš siulau Batkai portretas
pagalvoti apie kroviniu tranzita per Latvijos uostus.

Tegu seimas greičiau sukasi

Tegu seimas greičiau sukasi portretas
Kol jie sugalvos, nubalsuos, sulauks Euros palaikymo, Baltarusijoje nusikaltėliai bus išsilakste

manau visa TAUTA pasiulys siems pridurkams

manau visa  TAUTA  pasiulys  siems pridurkams portretas
isgert valerijoonu ir eit pas Veryga y durnyna pasitikrint ....vaizdelis toks lygtai pritruko jankiams ydiotu ...ir juos visus surado lietuvoj ir lenkijoj...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių