Seimas pritarė – vaiką būtų galima paimti tik dėl realaus pavojaus jo saugumui

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį balsuodamas dėl vaiko teisių apsaugos sistemos pakeitimų pritarė, kad vaiką paimti iš šeimos būtų galima tik dėl realaus pavojaus jo saugumui.

Seimas bendru sutarimu į įstatymą įrašė, kad „vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią galimas tik kraštutiniu atveju, kai, atsižvelgiant į geriausius vaiko interesus, tai yra neišvengiama ir būtina, siekiant apsaugoti vaiką nuo realaus pavojaus jo fiziniam ir psichiniam saugumui, sveikatai ar gyvybei arba reikšmingos žalos jo sveikatai atsiradimui, ir nėra galimybių vaiko apsaugoti kitais būdais“.

Seimas antradienį pastraipsniui priima Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus. Vėliau bus balsuojama dėl viso įstatymo priėmimo.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas keičiamas po visuomenėje kilusio rezonanso dėl iš šeimos paimtų vaikų.

Pataisos parengtos sujungus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio pateiktus siūlymus.

Daugiausiai diskusijų Seime svarstant projektą kėlė vaikų saugumo sąvoka, ją dalis parlamentarų siūlė iš viso braukti iš įstatymo.

Seimas paliko šią sąvoką, bet ją apibrėžė siauriau – kaip fizinį ir psichinį saugumą, tarp sąlygų vaiko paėmimui buvo įrašytas realus pavojus dėl jo saugumo.

Taip pat siūloma leisti vaiką iki 6 metų trumpam leisti palikti su vyresniais šeimos nariais, jei jiems ir nėra 14 metų. Pagal pataisą, palikimu be priežiūros būtų nelaikomas iki 15 minučių vaiko palikimas saugioje aplinkoje su 7–13 metų asmenimis, kurie pagal savo brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti.

Įstatyme šiuo metu numatyta, kad vaiko tėvai turi pasirūpinti, jog be objektyvios būtinybės vaikas iki 6 metų neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Padarė pertrauka, kviečiasi ministrą

Seime antradienį pastraipsniui priimant Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas dėl aplinkybių, kai vaikas paimamas iš šeimos, padaryta pertrauka iki vakarinio posėdžio.

Pertraukos paprašė opozicinių konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis, siūlydamas į posėdį kviesti socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, parlamentas balsavimu tam pritarė.

G. Landsbergis siūlė, kad ministras pristatytų savo poziciją dėl „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio siūlymu įstatyme įrašytos nuostatos, kuriai nepritarė pagrindinis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Seimas pritarė, kad vaikas iš specialistų akiratin patekusių tėvų būtų paimamas, jeigu jie „nededa pastangų, nekeičia savo elgesio ir toliau šeimoje išlieka realus pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikatai ar grėsti jo gyvybei“.

Komitetas argumentavo, kad tokia formuluotė susiaurintų vaiko apsaugos galimybes, o kartu įvedant papildomai reikšmingos žalos galimybę „negalėtų būti tinkamai visapusiškai užtikrinta vaiko apsauga ir gerovė“.

Komitetas pažymi, kad reikšmingos žalos pasekmės vaikui nebūtinai iš karto atsiras ir negalės būti pamatuotos specialistų: į ateitį sunku nuspėti ar įvertinti, kokią žalą vaikas patirs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Bet juk taip vaikrobystės BIZNIS stringa!!!".

Anonimas

Anonimas portretas
Stovi nukvakusios bobutes pasimetusios tam gyvenime.Reke rusai blogi.Negalejom pamatyt pasaulio bananu nebuvo.Buvo tuscios lentynos.Rusai okupantai.Tokio bardako nebuvo.Dabar pagrobia vaika.Vaikai issilakste tevai palikti .Liko tik su plakatais stovet ir zvalgytis.

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
sveikinu sveiką protą.Na gestapas gali eit...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių