Seimas pradeda svarstyti atnaujintą Nacionalinio saugumo strategiją

  • Teksto dydis:

Seime pradedama svarstyti atnaujinta Nacionalinio saugumo strategija, dokumentas pastarąjį kartą buvo peržiūrėtas 2012 metais.

Nacionalinės saugumo strategijos pakeitimais siūloma pritaikyti nacionalinio saugumo politiką prie pasikeitusios šalies saugumo situacijos, sako Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotoja konservatorė Rasa Juknevičienė.

„Kai rašėme strategiją 2012 metais, gerokai iki Krymo aneksijos, ji atitiko to laiko dvasią. Bet dabar, kai šalia turime akivaizdžią Rusijos agresiją, ši strategija daugiau atitinka realią padėtį“, – BNS komentuodama dokumentą pabrėžė R.Juknevičienė.

Klausimą nagrinėti pradėjęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas prašo ir visuomenės teikti pasiūlymus bei pastabas šiam projektui.

Dokumente pažymima, kad Lietuvos saugumo aplinką ypač neigiamai veikia „Rusijos Federacijos veiksmai, pažeidžiantys tarptautines normas ir griaunantys taisyklėmis pagrįstą saugumo architektūrą Europoje“.

„Agresija prieš kaimynines valstybes, Krymo aneksija, prie Lietuvos ir kitų šalių sienų sutelkta moderni Rusijos ginkluotė, didelio masto puolamojo pobūdžio pratybos, pasirengimas išvien naudoti karines ir ekonomines, energetines, informacines ir kitokio pobūdžio civilines priemones, nukreiptas prieš kaimynines valstybes, gebėjimas išnaudoti vidines Rytų kaimynystėje esančių šalių problemas, taip pat pasirengimas panaudoti branduolinį ginklą ir prieš jo neturinčias valstybes yra iššūkis Lietuvos ir visos euroatlantinės bendruomenės saugumui“, – rašoma projekte.

Jame kaip grėsmės įvardytas ir augantis religinis ekstremizmas, sąlygos terorizmui bei nekontroliuojamai migracijai plisti ir kt.

Dokumente konstatuojama, kad šie veiksniai darys įtaką šalies saugumui ne tik trumpalaikėje, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje.

Projekte atnaujinamas rizikos veiksnių, pavojų ir grėsmių nacionaliniam saugumui sąrašas, įtvirtinami sprendimai, priimti reaguojant į pasikeitusią valstybės saugumo situaciją, t.y. įsipareigojimas ne vėliau kaip 2020 metais pasiekti 2 proc. bendrojo vidaus produkto finansavimą gynybai, šauktinių kariuomenės grąžinimas.

Strategijai  rugsėjį pritarė Valstybės gynimo taryba, vėliau dokumentui pritarta Vyriausybėje, galutinai strategiją turi patvirtinti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vincas

Vincas portretas
... Is praeities tavo sunus te stiprybe semia..!

Senelis Kęstas prieš Kalėdas uždarbiauja

Senelis Kęstas prieš Kalėdas uždarbiauja   portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Šio nukvakusio žmogelio pezėjimas – Kremliaus demagogijos atkartojimas.

Kęstas

Kęstas portretas
Auksinių šakučių strategija. Kodėl mums, aktyviausiems Lietuvos žmonėms, yra naudinga Trumpo politika? Naujai išrinktas JAV prezidentas Trumpas ruošiasi įvesti keturiasdešimt penkių procentų muitus gaminiams iš Kinijos ir panašius didelius muitus gaminiams iš kitų šalių. Kodėl mums tai naudinga? Nes jei mes gerai pasimokysime ir galėsime dirbti gamyboje Vokietijoje, tai per valandą vidutiniškai uždirbsime 42,42 dolerius, net JAV - 37,71 dolerius. O meksikietis uždirba tik 5,90 dolerius, kinas - tik 4,12 dolerius, indas - tik 1,59 dolerio (aptariama čia). Aišku, kad mes, europiečiai, be muitų negalime normaliai konkuruoti atlyginimais su meksikiečiais, kinais ar indais ir kitais panašiais pasaulio gyventojais. Muitai privers darbo vietas grįžti į tas šalis, kuriose mes, lietuviai, norime dirbti ir gyventi. Ar mes norime dirbti ir gyventi Lietuvoje? Sprendžiant pagal apklausų rezultatus, aktyviausieji iš mūsų nenorime. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos- ekonomika.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių