Seimas pasveikino D. Trumpą tapus JAV prezidentu

  • Teksto dydis:

Lietuvos Seimas pasveikino išrinktąjį Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir palinkėjo jam visokeriopos sėkmės einant pareigas bei įgyvendinant tarptautinės ir vidaus politikos įsipareigojimus.

Už tokią parlamento rezoliuciją ketvirtadienį balsavo 88 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vienas, aštuoni susilaikė.

„Gestas bus labai gražus, gal net savotiškas atsiprašymas bus gerbiamo D.Trumpo, kai mūsų atskiri asmenys, politikai, politologai žiniasklaidoje tikrai liejosi labai daug kritikos jo atžvilgiu. Tai ne mano iniciatyva, o užsienio lietuvių iniciatyva, tai yra D.Trumpo aplinkos žmonių, lietuvių iš Jungtinių Amerikos Valstijų (tekstas – BNS)“, – sakė rezoliucijos autorius „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Dokumente taip pat akcentuojamas JAV ir asmeninis šios šalies prezidento vaidmuo užtikrinant saugumą ir stabilumą Europoje, pasaulyje, dėkojama „už nuolatinę ir ryžtingą Jungtinių Amerikos Valstijų vykdytą Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politiką“.

Seimas rezoliucija priminė 2002 metų lapkričio 22 dieną Vilniuje viešėjusio JAV prezidento George'o W. Busho (Džordžo Bušo) išsakytą ryžtingą patikinimą, kad Lietuvos priešas taps ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu.

Savo ruožtu Lietuvos parlamentas patvirtino įsipareigojimą didinti šalies gynybos finansavimą, kad 2018 metais jis pasiektų mažiausiai 2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto ir būtų užtikrintas tolesnis finansavimo didinimas.

Opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad turbūt pirmą kartą Lietuvos parlamentas pasveikino užsienio šalies prezidentą su išrinkimu.

„Tiesa, jau pavėluotai, galėtume ir su Šv. Kalėdomis įdėti į rezoliuciją straipsnį, – ironizavo jis. – (...) Kaip mes dabar kaip Seimas darysime? Kai kurių valstybių prezidentus pasveikinsime, o kai kurių – ne? Mano įsitikinimu, prezidentus turi sveikinti mūsų valstybės vadovas, o ne parlamentas.“

Jis siūlė priimti Seimo statuto pataisą, kad rezoliucijos užsienio politikos klausimais patektų į Seimo posėdžių salę tik prieš tai praėjusios Užsienio reikalų komiteto filtrą.

„Priešingu atveju mes su tokiomis iniciatyvomis prisidirbsime“, – teigė E.Gentvilas.

Amerikos rinkikų kolegija pirmadienį patvirtino D.Trumpo išrinkimą 45-uoju JAV prezidentu. Rinkėjai už D.Trumpą balsavo prieš šešias savaites. Sausio 20 dieną JAV prezidento poste jis pakeis Baracką Obamą (Baraką Obamą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

gabrys

gabrys portretas
kokius da isipareigojimus jus klumpiai norit jam prisiuti,ar zmoniskai kalbeti nemokat,ak suprantu ,ne ta isrinko juk reikalinga fasiste kileriene,na jau nebus jos nebus kam zviegti kaip paskutiniai beprotei
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių