Seimas paskelbė referendumo dėl dvigubos pilietybės datą

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį nusprendė, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo vyks dvi dienas kitų metų gegužę drauge su prezidento rinkimais.

Už šį Seimo nutarimą balsavo 66 parlamentarai, keturi „tvarkiečiai“ susilaikė.

Nutarimas priimtas valdančiųjų balsais, nes anksčiau Seimo salę paliko opozicijos atstovai, protestuodami prieš procedūrinius pažeidimus priimant įstatymo pataisas, susijusias su gynybos ir naujų partijų finansavimu.

„Referendumas yra konstitucinis kelias gimimu įgytos pilietybės išsaugojimui“, – sakė Seimo narys socialdarbiečių frakcijos narys Antanas Vinkus.

„Manau, kad jeigu visuomenė supras, kad mes kalbame apie piletybės išlaikymą, ateis ir aktyviau balsuoti“, – pridūrė jis.

Pagal priimtą nutarimą, privalomajame referendume bus balsuojama dėl tokio Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo teksto: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.“

Valstybių europinės ir transatlantinės integracijos kriterijai bus nustatyti konstituciniame Pilietybės įstatyme.

Šiuo metu galiojantis įstatymas nustato, kad siekiant priimti Konstitucijos pataisą dėl pilietybės būtina, jog už ją balsuotų ne mažiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių. Tačiau parlamente svarstomos iniciatyvos šią kartelę nuleisti.

Nustatyta, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo vyks kitų metų gegužės 12 dieną ir gegužės 26 dieną, kai planuojami prezidento rinkimų pirmas ir antras turai.

Seimui priėmus nutarimą surengti referendumą, planuojama kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų referendumo atitikimą pagrindiniam šalies įstatymui. Tačiau ketvirtadienį kreipimosi projektas Seimui nebuvo pateiktas.

Opozicijos atstovai ir buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius yra išsakę abejonių, kad Seimo sprendimas referendumą vykdyti dvi dienas su dviejų savaičių pertrauka gali pažeisti konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 metų sausio 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Tikrasis dvigubos pilitybės tikslas neaiškus.Žiūrint į laikotarpį panašu norima,kad neįvyktų prezidento rinkimai.Kuo toliau tuo labiau žmonės piktinasi šiuo referendumu.Galbūt norima,kad neįvyktų nei rinkimai,nei šis referendumo farsas.

kaip reikia "myleti"savo tevyne

kaip reikia "myleti"savo tevyne portretas
kai jiai sunkiausiu metu spjauni i viska ir leki ant svetimo gero.

kai kazkam netiks rezultatai

kai kazkam netiks rezultatai  portretas
tada si referendum pavadins patariamuoju.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių