Seimas nelinkęs keisti atlyginimų bazinio dydžio

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį po pateikimo pritarė įstatymo projektui, kuriuo kitiems metams būtų nustatomas politikų, teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus lemiantis jų bazinis dydis.

Vyriausybė siūlo 2017 metais darbo užmokestį šioms kategorijoms asmenų skaičiuoti naudojant tą patį bazinį dydį, kaip ir šiemet, tai yra 130,5 euro. Vyriausybė prašė, kad projektas būtų svarstomas ypatingos skubos tvarka, tačiau parlamentas su tuo nesutiko.

Po pateikimo pritarus 24 parlamentarams, prieš buvus dviems ir keturiems susilaikius, projektą toliau svarstys Seimo komitetai.

Vidaus reikalų ministerija, Valstybės tarnybos departamentas, Teisėjų taryba siūlė apsvarstyti galimybę didinti pareiginės algos  bazinį dydį, o Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga reikalavo jį padidinti iki 138 eurų. Tačiau Vyriausybė tam nepritarė.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad valstybė neturi finansinių galimybių didinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinį  atlyginimą, tačiau žadėjo, kad šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei jis buvo sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro.

Pernai Seime tik antru kartu užteko balsų patvirtinti ministerijos siūlomam 130,5 euro baziniam dydžiui, tarp prieštaraujančių tuomet buvo ir valdančiųjų, ir opozicijos atstovų. Tuomet taip pat argumentuota, kad mažiausiai uždirbančių tarnautojų algos jau beveik prilygsta minimaliai mėnesio algai.

Naudojant minėtą   bazinį   dydį  skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso – maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių