Seimas komisiją dėl pažymų į darbotvarkę įtraukė, bet sudėties nepatvirtino

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį į posėdžio darbotvarkę įtraukė „tvarkiečių“ siūlymą sudaryti komisiją, kuri turėtų tirti slaptų pažymų naudojimo klausimus, bet vėliau balsuojant nepritarė straipsniui dėl jos sudėties.

Vienu balsavimu parlamentas patvirtino, kad komisijai vadovautų Mišrios Seimo narių grupės atstovas Valdas Vasiliauskas, tačiau toliau balsuojant dėl komisijos sudėties, tam straipsniui nepritarta, klausimas keliamas paskutinei sesijos dienai, ketvirtadieniui.

Sprendžiant dėl pirmininko už V.Vasiliausko kandidatūrą balsavo 44 Seimo nariai, prieš buvo 15, susilaikė 14 parlamentarų. Vėliau balsuojant dėl jos sudėties „už“ buvo 35, prieš – 11, susilaikė 31 parlamentaras. Per pirmąjį balsavimą socialdemokratų balsai buvo „už“, o antrajame balsavime – pasiskirstė abejose pusėse.

Pagal projektą, komisija būtų sudaroma iš aštuonių parlamentarų, be opozicinių konservatorių ir liberalų atstovų. Pastarieji atsisako savo atstovus deleguoti į komisiją, kurios sudarymui nepritaria.

Sudaryti laikinąją tyrimo komisiją „dėl manipuliavimo viešojoje erdvėje žvalgybos ir kriminalinės žvalgybos bei ikiteisminio tyrimo duomenimis“ pasiūlė daugiau kaip pusė, daugiausia valdančiajai koalicijai priklausančių Seimo narių, tačiau jos šalininkų gretos po truputį aptirpo.

Pagal projektą, komisija turėtų tirti, iš kurių informacijos šaltinių ir kas paskleidė didelį rezonansą sukėlusias žinias – viceministrų „juodąjį sąrašą“ prieš Vyriausybei atiduodant įgaliojimus po prezidento rinkimų, kelią į švietimo ir mokslo ministro postą Seimo vicepirmininkui „darbiečiui“ Vydui Gedvilui užkirtusią pažymą, duomenis apie generalinio prokuroro skyrimo procesą, kai esą tam įtaką bandė daryti politikai.

Taip pat siūloma ištirti, kas ir kuo remdamasis pareiškė, kad vienai Seimo atmestų kandidačių teisėjai Editai Dambrauskienei esą siūlytą „išsipirkti“ postą. Be to, komisija turėtų vertinti prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės bylą dėl paslapties atskleidimo, kuri baigėsi jos išteisinimu.

Prezidentūra iniciatyvą steigti tokią komisiją įvertino kaip „spaudimą teisėsaugai ir žiniasklaidai“.


Šiame straipsnyje: Seimasslaptos pažymoskomisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių