Nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo projektas išbrauktas iš Seimo darbotvarkės

  • Teksto dydis:

Baudžiamojo kodekso pataisa, numatanti nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų turėjimo savo reikmėms dekriminalizavimą, antradienį išbraukta iš Seimo posėdžių darbotvarkės.

To paprašė opozicijos atstovai, sakydami, kad pirma reikia išspręsti procedūrinius dalykus, o tik paskui jau svarstyti klausimą iš esmės.

Antradienį parlamentarai tik išklausys Etikos ir procedūrų komisijos išvadą, kad anksčiau nesikreipus ekspertinio vertinimo dėl nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo projektų, pažeistas Seimo statutas, ir apsispręs kurioje stadijoje patys projektai turi būti svarstomi.

Pernai gruodį per svarstymo procedūrą vieno balso persvara Seimas pritarė siūlymui papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą, kad neteisėtas nedidelio kiekio kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas be tikslo platinti užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 300 eurų.

300–1000 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Kokį kanapių kiekį laikyti nedideliu, nustatytų sveikatos apsaugos ministras.

Tačiau tuo metu pritrūko balsų pritarti Baudžiamojo kodekso pakeitimui, kad baudžiamoji atsakomybė netaikoma tiems, kas turėjo, laikė, gabeno nedidelį kiekį kanapių ir jų produktų neturėdami tikslo šių kvaišalų platinti.

Aktyviausiai už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimą pasisako valdančiojoje koalicijoje esanti Laisvės frakcija.

Tuo metu didžioji dalis opozicijos atstovų tam nepritaria. Jų teigimu, siūlomas kanapių ir jų produktų dekriminalizavimas padarys daugiau žalos nei duos naudos.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime. 2021 metų lapkritį atmesta iniciatyva baudžiamosios atsakomybės netaikyti už visų rūšių nedidelio kiekio narkotiką turėjimą be tikslo juos platinti.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, kur irgi įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ce ne seimas o narkomanu iskrypeliu buveine susirinkim buveine sutarti ko daugiau narkomanu itraukti I se veikla tai yra lietuvos seimas narkomanai

nuzmogejamas

nuzmogejamas portretas
Matyt lietuvoje nera rimtu sprendymu,isskyrus kvaisalus,iki ko dasirito seimas,

Anonimas

Anonimas portretas
Zingsnis atgal
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių