Seimas ėmėsi siūlymo prezidento našlių rentas pakeisti pensija

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį ėmėsi svarstyti pataisas dėl socialinių garantijų prezidentų sutuoktiniams – rentą siūloma keisti valstybine pensija, kuri sudarytų 15 proc. šalies vadovo darbo užmokesčio dydžio per mėnesį.

Už Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtas pataisas po pateikimo balsavo 71 Seimo narys, vienas buvo prieš, 17 susilaikė. Toliau projektus svarstys Seimo komitetai.

Valstybinė pensija būtų mokama tik tuo atveju, jei našlys arba našlė, kaip Lietuvos prezidento sutuoktinis, ne mažiau kaip trejus metus vykdė valstybiniame ar diplomatiniame protokole nustatytas funkcijas. Šią pensiją galėtų gauti tik Lietuvos pilietis ar pilietė.

Pasak pataisas parengusios SADM, protokole nustatytas funkcijas vykdydamas šalies vadovo sutuoktinis atstovauja aukščiausiajam šalies valdžios pareigūnui – prezidentui, vadinasi, ir pačiai valstybei, atlieka tam tikras reprezentacines funkcijas, kurioms reikalingos „pastangos, valia, pasiaukojimas, laikas“. 

Priėmus siūlomą įstatymo pataisų variantą, buvusio valstybės vadovo našlė Kristina Brazauskienė į tokią valstybinę pensiją pretenduoti negalėtų, nes santuoka sudaryta jau pasibaigus Algirdo Mykolo Brazausko kadencijai.

Įstatymų pakeitimai parengti Konstituciniam Teismui paskelbus, kad prezidento našlės ar našlio rentą įtvirtinanti įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai.

„Mes panaikiname pagal Konstitucinio Teismo nutarimą rentą našlei, o siūlome įteisinti naują valstybinę pensiją – prezidento sutuoktiniui“, – sakė pataisą pristatęs SADM viceministras Laisvūnas Bartkevičius.

„Noriu pasidžiaugti, kad Vyriausybė ligai galvojusi, ką daryti su ta renta, pasiūlė pakankamai išmintingą variantą, kad būtų ne renta, o valstybinė pensija, ir kai įžvelgiami prezidento sutuoktinio tam tikri nuopelnai, kad nebūtų įžvelgiama privilegija, kaip pasisakė Konstitucinis Teismas“, – pataisos pritariantis sakė konservatorių atstovas Jurgis Razma.

Prezidento našlių rentos klausimas Konstituciniame Teisme konservatorių iniciatyva buvo sprendžiamas, kai mirus prezidentui A.m.Brazauskui jo našlė 2010 metais pateikė SADM prašymą skirti prezidento našlės rentą. K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Konstitucinio Teismo prieštaraujančiu Konstitucijai pripažinta įstatymo nuostata numatė, kad mirusio prezidento sutuoktinis turi teisę gauti valstybinę prezidento našlių rentą, kuri siekia 50 proc. prezidento valstybinės rentos dydžio. Konstitucinio Teismo vertinimu, ši nuostata prieštarauja Konstitucijai, nes našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.

Teismo teigimu, specialių dėl buvusio sutuoktinio statuso išmokų nustatymas įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties, o tai draudžia kiti pagrindinio šalies įstatymo straipsniai.     



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas R

Žilvinas R portretas
Seimas lai imasi iniciatyvos spręsti gyvybiškai svarbius dalykus. Pavyzdžiui mažinti emigraciją, didinti gimstamumą ir kurti darbo vietas o ne užsiiminėti nesąmonėmis. Atsikabinkite nuo Kristinos Brazauskienės, kuriai ta finansinė renta kaip šuniui kaulas. Manote, kad tokiai turtingai Moteriai čia labai daug pinigų? Ir palikite prašau ramybėje Prezidentą Algirdą Brazauską, nes tai apgailėtinai žemas lygis. Dar prašau Jūsų pakeisti paminklą Algirdui Brazauskui. Mano nuomone tai siaubingai netobulas ir negražus paminklas.

marios.

marios. portretas
jiems vis maza jei jei gautu 250pensijos tai butu daug. o beto ji pirmininko zmonona o ne prezidento.tai kokia ji prezidentiene

Juozas

Juozas portretas
Sovietiniais laikais daugiau galvojo apie eilinį žmogų.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių