Seimas Darbo kodekso pataisas tikisi spėti priimti jau po rinkimų

  • Teksto dydis:

Seimas trečiadienį nepriims pirmųjų naujojo Darbo kodekso pataisų. Kol kas neaišku, kada pataisos bus svarstomos ir priimamos, nors premjeras ir Seimo pirmininkė anksčiau žadėjo jas priimti iki antrojo Seimo rinkimų turo.

Parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas trečiadienį neapsvarstė naujų siūlymų dėl Darbo kodekso - jis paprašė Vyriausybės išvados. Opozicijai priklausantys liberalai ir konservatoriai pasigedo ir Trišalės tarybos pozicijos, tačiau komitetas nepritarė tokiai idėjai - jis neįpareigojo Trišalės tarybos įvertinti pataisų. Gavęs Vyriausybės išvadą, komitetas tęs pataisų svarstymą.

Kitą savaitę Seimo ir komitetų posėdžiai dėl artėjančių rinkimų nevyks - Seimas susirinks po pirmojo rinkimų turo, spalio 11 dieną. Posėdžiai vyks ir spalio 12 ir 18 dienomis. Jeigu komitetas iki tol gautų Vyriausybės išvadą ir įvertintų visas iki tol registruotas pataisas, Seimas iki antrojo rinkimų turo dar galėtų spėti priimti kodekso pakeitimus.

Jeigu to nepavyks padaryti iki spalio 23-osios, dabartinės kadencijos Seimas tam dar turėtų šiek tiek laiko, nes po antrojo rinkimų jis dirbs tris dienas - lapkričio 3, 8 ir 10 ąją, kai svarstys kitų metų biudžeto projektą. Jei ir tuo metu nebus spėta, Darbo kodeksą taisytų jau naujos kadencijos Seimas.

„Mes turime padaryti maksimaliai greitai, bet turime paisyti visų nuomonių“, - komitete trečiadienį teigė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

„Kai žinosime tą poziciją, tada bus greičiau galima priimti sprendimus, tegu Trišalė per savaitę įvertina tas pataisas“, - teigė liberalė Dalia Kuodytė.

„Neprieštarautume tokiam variantui, kad visi pasiūlymai praeitų pro Trišalę tarybą“, - teigė aplinkos apsaugos viceministras Gintaras Klimavičius.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė praėjusią savaitę pakartojo premjero anksčiau išsakytą poziciją, jog kodeksą tikimasi pataisyti iki antrojo rinkimų turo - spalio 23-osios. Anot jos, Seimas pirmiausia priims ginčų nekeliančias Darbo kodekso pataisas, o vėliau svarstys kitus pasiūlymus.

Parlamentarai siūlo į kodeksą įrašyti nuostatą, kad abejojant dėl darbo santykius reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų naudai.

Taip pat siūloma išeitinę išmoką dvigubinti tais atvejais, kai darbuotojas  pats nutrauks sutartį dėl ligos, neįgalumo arba sukakus pensijos amžiui, taip pat dėl šeimos nario slaugos. Siūloma trigubinti įspėjimo terminus darbuotojams, auginantiems vaikus. Darbuotojams, auginantiems vaikus, taip pat numatoma pirmenybė suteikiant atostogas, numatomos ir kitos garantijos   darbuotojams.

Vieni parlamentarai siūlo uždrausti nenustatytos apimties darbo sutartis, o kiti tokias sutartis sudaryti tik su apdraustais asmenimis. Be to, siekiama įteisinti trumpesnę darbo dieną prieš šventes, darbdavius įpareigoti į darbo laiką įtraukti viršvalandžius, darbą švenčių, poilsio dienomis, naktį ir papildomą darbą  pagal susitarimus.   

Taip pat siūlo nustatyti, kad už sutrumpintą darbo  laiką būtų mokama kaip už visą darbo laiką, o laikinojo darbo sutarties darbdaviai galėtų būti tik Vyriausybė ar jos licenciją gavusi laikinojo įdarbinimo įmonė.

Dalis Seimo narių siūlomų pataisų sutampa su atmestomis prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlytomis pataisomis - ji  nuo sausio turintį įsigalioti turintį kodeksą vetavo, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“. Seimas prieš porą savaitę atmetė šalies vadovės veto ir paliko birželį priimtą kodekso variantą, bet dabar jį tobulina.


Šiame straipsnyje: SeimasDarbo kodeksaspataisos

NAUJAUSI KOMENTARAI

S

S portretas
Tol vilkins kol baigsis kadencija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių