Seimas atmetė dvi „valstiečių“ iniciatyvas: dėl tėvų teisių ir migrantų sulaikymo

Seimas nepritarė „valstiečių“ inicijuotai rezoliucijai „Dėl tėvų teisių užtikrinimo švietimo sistemoje“.

Už šį opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narės Astos Kubilienės Seimui pateiktą rezoliucijos projektą antradienį balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 25, susilaikė 38 parlamentarai.

Valdantieji kritiškai vertino šią iniciatyvą,  nes, pasak Seimo nario  Lino Slušnio, šiuo dokumentu bandoma pasakyti, kad Lietuvoje neveikia jokie įstatymai. Siūlydamas nepalaikyti rezoliucijos, jis sakė, kad Vyriausybė sudaro tinkamas sąlygas tėvams  dalyvauti visose veiklose.

Seimo narys konservatorius Edmundas Pupinis mano, kad  su viešo gyvenimo reguliavimu susijusios rezoliucijos – tik „oro virpinimas“.

Dokumento  projekte buvo akcentuojama, kad „jokiais teisės aktais negali būti siaurinamos konstitucinės tėvų teisės ir laisvės, menkinamas konstitucinis tėvų statusas“.

Tėvai ir jų atstovai turi būti įtraukiami į ugdymo programų rengimo darbo grupes, o atnaujinamos ugdymo programos turi atitikti Švietimo įstatyme įtvirtintus švietimo tikslus.

Pasak rezoliucijos projekto autorės, niekas negali riboti tėvų teisės reikalauti, kad vaikui būtų teikiamas geros kokybės ugdymas. A. Kubilienės teigimu, projektas yra orientuotas į šeimų stiprinimą, tėvų teisių užtikrinimą švietimo sistemoje.

„Tėvai ir jų atstovai turi būti įtraukiami į ugdymo programų rengimo darbo grupes, o atnaujinamos ugdymo programos turi atitikti Švietimo įstatyme įtvirtintus švietimo tikslus“, – sakoma rezoliucijos projekte, kuriame kalbama ir apie tėvų, ir jų asociacijų dalyvavimą viešajame politiniame diskurse.

Priimant rezoliuciją Seimui buvo siūloma pareikšti „tvirtą valią teisėkūros procese įsiklausyti į tėvų ir jų asociacijų argumentus ir pasiūlymus, ypač svarstant kontroversiškus klausimus“.

Kaip pažymima dokumento projekte, pandemijos metu taikytas nuotolinis mokymas yra susijęs su nepageidaujamais šalutiniais padariniais vaikams, tėvams ir pedagogams, todėl negali atstoti kontaktinio ugdymo proceso. Rezoliucijos projekte rekomenduojama Vyriausybei susilaikyti nuo visiško kontaktinio ugdymo proceso atsisakymo ateityje.

Projektą parengusi parlamentarė A. Kubilienė ragino atkreipti Vyriausybės dėmesį, kad būtina sudaryti tinkamas sąlygas ir užtikrinti paramą tėvams, kurie ugdo vaikus namuose ar turi papildomai prisidėti prie vaikų ugdymo vykstant nuotoliniam ugdymo procesui.

Atmetė „valstiečių“ iniciatyvą dėl migrantų sulaikymo

Seimas atmetė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos iniciatyvą  iki 12 mėnesių (vietoj šiuo metu nustatytų 6 mėnesių) ilginti nelegalių migrantų sulaikymo maksimalų terminą ir šiuo laikotarpiu nesuteikti jiems teisės laisvai judėti Lietuvos teritorijoje.

Tai numatančios įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisos, kurias pateikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai atstovaujantis Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis, nesulaukė pritarimo po pateikimo. Už jas antradienį  balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 40, susilaikė 43 parlamentarai. Seimas nesutiko projekto tobulinti ir nutarė jį atmesti.

Anot projekto rengėjų, Lietuva neturi tapti neteisėtos migracijos tranzito keliu. Šiuo įstatymo pakeitimu buvo norima paisyti ne tik tarptautinių įsipareigojimų, bet ir apsaugoti nacionalinius Lietuvos interesus, užtikrinti Lietuvos piliečių saugumą.

Šis sprendimas, Seimo „valstiečių“ nuomone, galėtų būti papildoma atgrasymo priemonė dar tik norintiems atvykti nelegaliems migrantams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių