Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos performavimas nukeltas ketvirtadieniui

Seimo opozicijai antradienį nepavyko iš plenarinio posėdžio darbotvarkės išbraukti valdančiųjų „valstiečių“ plano naikinti konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamos Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos ir vietoje jos sudaryti Smurto ir savižudybių prevencijos komisiją, tačiau vakare pakako balsų klausimus perkelti ketvirtadieniui.

„Mes manome, kad tai politiškai pakankamai svarbus klausimas, būtų gerai, kad ir visuomenė girdėtų šį svarstymą, todėl mes frakcijos vardu prašome pertraukos iki kito posėdžio. Nepritariame, kad tokie opozicijos teises pažeidžiantys projektai būtų nukeliami į vakarą, kai niekas nebegirdi, niekas nebeseka, tuo labiau, kad posėdžio laikas yra seniai pasibaigęs“, – sakė konservatorių atstovas Jurgis Razma.

Už jo siūlymą daryti pertrauką iki kito posėdžio balsavo 19 Seimo narių, prieš buvo 43, susilaikė du parlamentarai. Opozicinės frakcijos siūlymu padaryti pertraukai pakanka penktadalio posėdyje dalyvaujančių parlamentarų balsų.

Antradienį darbotvarkėje tarp rezervinių klausimų buvo įrašyti du nutarimo projektai: vienu panaikinama šios kadencijos pradžioje opozicinių konservatoriaus M.Majausko ir liberalės Aušrinės Armonaitės iniciatyva įsteigta Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, o kitu – suformuojama nauja Smurto ir savižudybių prevencijos komisija.

Opozicija tokius valdančiųjų žingsnius vertina kaip susidorojimą su dabartiniu komisijos pirmininku M.Majausku, siekiant naujai suformavus komisiją vadovu paskirti savo atstovą. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielis Landsbergis „valstiečių“ ketinimus ryte tvirtinant darbotvarkę įvertino kaip „mažų mažiausiai nepagarbų ir susidorojimu kvepiančiu gestu į opoziciją“.

Viena komisijos steigėjų liberalė Aušrinė Armonaitė apie „valstiečių“ iniciatyvą sakė, kad „dviejų žodžių sukeitimas vietomis truputėlį atrodo veidmainiška“.

Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Psichikos sveikata 2030“ pirmadienį kreipėsi į Seimą prašydama išsaugoti dabartinę veikiančią Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją, sakydama, kad „svarbu netrikdyti efektyviai veikiančios komisijos darbo, todėl nepritariama šios komisijos likvidavimui bei smurto ir savižudybių klausimų supriešinimui“.

Koalicija „Psichikos sveikata 2030“ vienija 23 nevyriausybines organizacijas ir ekspertus, tarp jos narių yra tokios organizacijos kaip psichologinės pagalbos linijos „Jaunimo linija“, „Vaikų linija“, Lietuvos neįgaliųjų forumas, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Lietuvos psichologų sąjunga, psichiatrai, psichologai Dainius Pūras, Paulius Skruibis, Nida Žemaitienė ir kiti.

Antradienį prieš posėdį klausiamas, ar „valstiečiai“ nekeičia savo požiūrio dėl komisijos naikinimo, atsižvelgdami į nevyriausybininkų, psichologų prašymą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad planai nesikeičia, o pačią koaliciją dėl psichikos sveikatos susiejo su konservatoriais.

„Jūs tą grupę sociologų, psichologų įvertinkit dar pagal požiūrį į tuos dalykus, ir jūs atrasite, kad labai sutampa dažnai su konservatorių raštais, tie patys besikreipiantys psichologai ir taip toliau. Bet aš bendrai pasakysiu: sprendimas yra svarstyti šiandien, sprendimas bus priimtas, komisija dirbs savo darbą toliau, ji bus išplėsta, jos veiklos sferos patikslintos ir turėsime labai darbingą komisiją, kuri pratęs darbą, kurį darė“, – žurnalistams prieš rytinį posėdį sakė R.Karbauskis.

Savižudybių prevencijos komisija įsteigta šią kadenciją konservatoriaus M.Majausko ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narės A.Armonaitės iniciatyva. Vėliau komisijos pavadinimas ir veikla išplėsta, ji tapo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
Majauskai neverk ,gali įsidarbinti pas anūkėlį ,laiku pasodinsi anūkėlį ant kėdutės ,kad nenusižudytu ,dėl nepasisekusios intrigėlės ,,,sėkmės ,daryk gerą ir tau bus gera ,,,

Anonimas

Anonimas portretas
ar valdzios pareiguno teiseju melavimas surasant sprendimus lietuvos respublikos vardu nesirement jokiais bylos medziagos irodymais meluojant sakykim vaiku islaikymui priteisiama tik po200 litu o rasoma kad po 400 litu teiseju asmeni zeminancios ne kuo nepagristos frazes yra laikoma asmems matetialiniu ir psichologiniu smurti smurtavimu pries asmeni ar pasitenkama na kaip cia paziutesi sakykim verygai keliama baudziamoji byla neva mrlavo sakykim jis priskaiciavo kaimieciu kruminuke kitus samarliakus o teisejaas viska ima is savo bambos pagal savo nusikalstama patirti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių