Savivaldybės: įvedus kadencijas gali susidaryti mokyklų direktorių stygius

  • Teksto dydis:

Savivaldybių švietimo skyrių atstovai nuogąstauja, kad įvedus prezidentės pasiūlytas kadencijas mokyklų direktoriams, daugės mokyklų be vadovų.

„Mūsų pozicija yra pozityvi, bet dėl tam tikrų įstatymo (pataisų) dalykų reikia diskutuoti, reikia dar tikslintis (...). Šiandien kalbėta konkrečiais pavyzdžiais: iš Klaipėdos rajono, iš Utenos savivaldybės, kada skelbiami po kelis kartus kvietimai dalyvauti konkurse ir neateina niekas“, – antradienį po savivaldybių atstovų susitikimo su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene žurnalistams sakė Lietuvos savivaldybių švietimo padalinių vedėjų asociacijos valdybos pirmininkas, Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus.

Jo manymu, norint pritraukti gerus mokyklų vadovus reikia kelti atlyginimus.

„Taip, aš manau, kad iš dalies išspręstų šitą problemą (algų pakėlimas)“, – teigė K.Rimkus.

Pagal prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomas pataisas, mokyklų vadovai negalėtų dirbti ilgiau nei dvi kadencijas po penkerius metus. D.Grybauskaitė taip pat siūlo mokyklų vadovus vertinti kasmet, o dvejus metus iš eilės nepatenkinamai įvertintas vadovas būtų atleidžiamas iš pareigų, jis privalėtų būti nepriekaištingos reputacijos. Šalies vadovė tikisi, kad tai leistų užtikrinti skaidresnį ir efektyvesnį švietimo įstaigų valdymą, didinti vadovų atsakomybę ir atskaitomybę bei stiprinti mokyklos savivaldą.

Šiuo metu mokyklų direktorių darbo sutartys yra neterminuotos.

Pasak K.Rimkaus, pritarus prezidentės pataisoms, Panevėžio rajone 2018 metais tektų atleisti 21 mokyklos vadovą.

„Atsitiktų taip, kad iš 30 įstaigų vadovų 21 nebegalėtų 2018 metais dirbti toje pačioje įstaigoje, bet jie galėtų dalyvauti (konkursuose) gretimose įstaigose ir tęsti savo veiklą“, – skaičiavo jis.

Ministrė J.Petrauskienė pažymi, kad mokyklų vadovams reikia ne tik kelti reikalavimus, bet ir užtikrinti instrumentus bei motyvaciją veikti.

„Aš manau, kad dar bus daug diskusijų dėl įstatymo pataisų: ar dvi kadencijos, kokios trukmės kadencijos, kaip tai turėtų būti realizuojama, bet principinių prieštaravimų šio susitikimo metu tikrai nebuvo išsakyta“, – sakė ministrė.

Pastaruoju metu keletas mokyklų vadovų įsivėlė į konfliktus su moksleiviais. Pareigas buvo priversta palikti Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė, dabar jau buvęs Marijampolės Mokolų pagrindinės mokyklos direktorius Sigitas Virbickas teisiamas dėl smurto prieš penktokę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip jausis

kaip jausis portretas
didzioji direktore cariene ponia is panemunes mokyklos ant kalno rupainike. i jos vkieta sunku hus rasti pakaitala...., o tiksliau isstumti ,iskrapstyti...

Pinokis

Pinokis portretas
O mano tėvukas sovietmečiu sakydavo, veršiukas dar negimė, o jau valdžia peilį galandą.

Jonis

Jonis portretas
Kaip mano tėtukas tokiais atvejais sakydavo: "bus kėdė - bus ir subinė", tai nereikia lia - lia, kad, atseit, niekas nenorės eiti į mokyklos direktoriaus vietą.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių