Savivaldos rinkimuose balsavo per 4 tūkst. užsieniečių, daugiausia – rusų ir baltarusių

Teise balsuoti savivaldos rinkimuose pasinaudojo penktadalis Lietuvoje gyvenančių užsieniečių, daugiausia – Rusijos ir Baltarusijos piliečiai.

Nė vienas užsienietis į savivaldybių tarybas ar merus nebuvo išrinktas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šiemet savivaldos rinkimuose galėjo balsuoti per 21 tūkst. užsienio šalių piliečių, tai yra maždaug 5 tūkst. daugiau nei prieš ketverius metus. Savo valią prie balsadėžių pareiškė beveik 4,3 tūkst. užsieniečių. Pusė jų – Rusijos ir Baltarusijos piliečiai.

Nuolatinį leidimą Lietuvoje gyventi turintys Rusijos piliečiai sudarė beveik trečdalį balsavusiųjų, jų buvo 1685.

Taip pat balsavo 582 baltarusiai, 298 ukrainiečiai, 190 lenkų, 179 latviai, 164 Vokietijos piliečiai. 352 balsavusiųjų pilietybė nežinoma. Kaip BNS paaiškino VRK, tai asmenys be pilietybės.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno teigimu, ši statistika kol kas nesignalizuoja apie kokias nors galimas grėsmes, tačiau, anot jo, reikėtų šį aspektą vertinti žvelgiant į ateitį.

„Tai yra savivaldos rinkimai. Bet kalbant apie tuos, kurie yra ar taps Lietuvos piliečiais ir galės balsuoti Seimo, prezidento rinkimuose, mes visą laiką turime užduoti sau klausimą, ar tokie procesai, kurie formuojasi savivaldos rinkimuose tam tikruose regionuose, negalėtų būti koks nors turintis svorio veiksnys mūsų nacionaliniuose rinkimuose“, – BNS sakė parlamentaras.

Anot jo, kol kas tai ne metų ar kelerių, o dešimtmečių klausimas.

„Tačiau Vakarų Europoje jau yra šalių, kai pilietybę įgiję imigrantai, daro lemiamą įtaką rinkimuose. Neturėtų taip būti, dėl to visi pilietybės išdavimo klausimai turi būti labai atidžiai, konservatyviai vertinami kaip mūsų valstybės turtas“, – teigė komitetas vadovas.

Daugiausia – 1598 – užsieniečių savo valią pareiškė Vilniaus miesto savivaldybės rinkimuose, iš jų 781 – rusai ir baltarusiai.

Visagine balsavo 631 užsienio pilietis, tarp jų buvo 516 rusų ir baltarusių.

Klaipėdos mieste rinkimuose dalyvavo 328 užsieniečiai, Kauno mieste – 209, Šalčininkų rajone – 167.

Teisę balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose turėjo Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai, turintys laikiną leidimą gyventi Lietuvoje.

Kitų valstybių piliečiams teisę rinkti savivaldą Lietuvoje suteikia nuolatinis leidimas gyventi Lietuvoje.

Tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyko kovo pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Tokio slavinimo , kaip per pastaruosius kelis metus ,Lietuva nėra patyrusi nuo Muravjovo laikų.

Anonimas

Anonimas portretas
Sudas tie rikimai. Svarbiausia ne kas renka , bet KAS BALSUS SKAICIUOJA.

to Po kelių metų

to Po kelių metų portretas
Ne, ne! ..rusakalbiai NE pradės reikalauti antra rusu kalba, Bet, lenkai labai nores susigrazinti lenku kalbu lenteles ant savo namukusko, kurie normaliai buvo(rusu ) laikais . Bet, kazkodel -patrukde -lt nacionalistams??
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių