S. Skvernelis: nepartinių profesionalumas negali būti pamintas partinių dogmų

Prezidentė šią savaitę pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino 17-osios vyriausybės sudėtį, tačiau vieno – socialdemokratų deleguoto teisingumo ministro – dar trūksta: Darius Petrošius atsisakė, Julius Sabatauskas premjerui pasirodė per senas, paskirtas Valstybinės vartotojų teisių apsaugos agentūros vadovas Julius Pagojus už girtumą yra praradęs vairuotojo pažymėjimą.

Negana to, kartu su ministru socialdemokratu Juozu Bernatoniu nuslėpęs tą faktą nuo visos savo partijos ir visuomenės. Toks įspūdis, kad pralaimėti rinkimus socialdemokratams buvo per maža ir dabar tokios klaidos veja viena kitą. Matyt, todėl naujo kandidato pavardę jie žada pagarsinti tik pirmadienį, kai įsitikins, kad galimas ministras neturi tokiam postui nederamų nuodėmių. Apie tai – pokalbis su 17-osios vyriausybės premjeru Sauliumi Skverneliu.

– Apie Teisingumo ministro peripetijas tiesiog negalime nekalbėti. Dabartinis Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sako, kad, jeigu jis, žinodamas, kad su jo viceministru buvo tokios problemos, būtų apie tai pasakęs viešai, tai būtų tarsi „stukačius“ sovietmečiu. Taip pat, kad tas jo pavaldinys nebūtų tapęs ministru. Ar jums neatrodo, kad šitoje vietoje socialdemokratai jums pakabino šunį po kaklu?

Turi būti besąlygiškas tikslas bendradarbiauti visoms valdžios institucijoms. Nuomonių išsiskyrimo būna, bet turime įrodinėti vienas kito tiesą argumentais. Ne primetinėti kažkokiais buldozerio arba jėgos principais.

– Pirmiausia, tai, ko gero, jie per savo reputaciją stipriai smūgiavo, nes tai yra jų pasiūlytas kandidatas jis turėjo būti parinktas atsakingai. Tai yra pirma dalis atsakymo. Antra, aišku, tai yra „pavedimas“ ir manęs, nes tai yra klausimai, kurie sprendžiami remiantis pasitikėjimu. Toks mentalitetas ir mąstymas, kad svarbios informacijos teikimas yra įvardijamas tokiu žargoniniu žodžiu (...) aš manau, jeigu mes kalbame apie pilietinę visuomenę ir atsakomybę, tai negalima tapatinti dalykų, nes tokios svarbios informacijos paviešinimas nėra skundimas. Ir, matyt, tokio požiūrio turėjimas sugriovė tam jaunam žmogui karjerą.

– Ar šitas nepavykęs ministras galėtų užimti pareigas, į kurias yra laimėjęs konkursą?

– Man atrodo, kad tai turėtų įvertinti tas pats žmogus, kuris nenorėjo būti „stukačiumi“, nes Teisingumo ministras yra tiesioginis jo vadovas.

– O jūs kaip vertintumėte?

– Kada pradės darbuotis naujoji vyriausybė, matyt, teisingumo ministras turės grįžti ir įvertinti aplinkybes. Juo labiau, kad yra konkursas buvo viešas ir lygiai taip pat galioja tas pats Korupcijos prevencijos įstatymas dėl patikimumo. Taip, darbdavys turi teisę vertinti, ar tas faktas yra turintis lemiamą įtaką skirti ar neskirti, bet aplinkybės, susijusios su šiuo faktu, kurios dabar paaiškėjo, klausimų kelia pakankamai daug.

– Ar tai gali turėti įtakos jūsų santykiams su socialdemokratais apskritai? Tas pasitikėjimas tarp jūsų ir socialdemokratų išliks?

– Aš manau, kad jis negali neišlikti, nes, vertinant visą informaciją, tai nei partijos pirmininkas, nei partijos vadovybė, nei turbūt eiliniai nariai nežinojo to fakto. Tiesiog sunkiai suvokiama, kaip taip galima, kad kai tokias pareigas užimantis žmogus padaro pakankamai rezonansinį nusikaltimą, niekas nesužino. Juolab, kad bylos nagrinėtos, pagal turimą informaciją, du kartus teismuose, o teismų posėdžiai yra vieši. Prie informacinės teismų sistemos irgi prieinama viešai. Tai mistika, kaip pusantrų metų ta informacija niekam nebuvo prieinama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

duok

duok portretas
Dieve nors 1 galbut saziningas ir protingas padarys tvarka jei ir jo ta partine mafija neprivers pakeisti kaklaraisti i raudona??? tikekimes to nebus jei laiku bus pazabotos institucijos kurios nieko nedaro o kalba tai 1sia /teisesaugos/ organai su visais konstituciniais inkvizitoriais ir seimo/protingo/ o ne valdomo /kazkieno/ tvirti logiski ir protingi sprendimai nepavaldus jokiai nomenklaturinei mafijai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių