S. Skvernelis: mes negalime vien tik didinti atlyginimus

Dabar taip sutapo, kad visiems visuomenės sluoksniams nuo sausio 1 d. reikia kelti atlyginimus, lyg ankstesniais metais nereikėjo to daryti.

Arba dar daugiau – dabar labai aktyviai remiami tie veikėjai, kurie drastiškai mažino finansavimą. Taip LRT RADIJUI sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. „Valstybės finansinės galimybės yra tokios, kokios yra. Mes negalime vien tik didinti atlyginimus – galiausiai reikia surinkti tą biudžetą, planuoti atsakingai. Mes negalime pažeidinėti fiskalinės drausmės, kitaip įsuksime infliacijos spiralę ir atlyginimų pakėlimas bus labai trumpalaikis, realiai nieko neduos“, – pabrėžia premjeras.

– Pirmadienį opozicinės Seimo frakcijos nusprendė pradėti interpeliacijos procesą sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, kad taip nuspręsta dėl situacijos su receptiniais vaistais, atlyginimų medikams. Be to, ministro planuojama klausti dėl politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo bei spaudimo Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžių įstaigų vadovams trauktis iš pareigų. Ką manote apie tokius interpeliacijos rengėjų argumentus?

– Demokratinės valstybės parlamente opozicija tokią teisę turi. Jų manymu, yra klausimų, į kuriuos ministras turi atsakyti. Ministras bus pasiryžęs ir pasirengęs atsakyti ir, matyt, turės labai gerą galimybę iš Seimo tribūnos paaiškinti arba atskleisti tam tikrus faktus, kuriais manipuliuojama.

Aš tikrai nematau jokio realaus pagrindo sveikatos ministro interpeliacijai. Jis paveldėjo tikrai labai sunkią sferą, daro neišvengiamus žingsnius, kuriuos reikėjo ir reikia daryti. Kalbu apie tą pačią vaistų rinką, ligoninių valdymo efektyvumą. Tie patys medikai, kurie kelia problemas dėl savo atlyginimų, puikiai mato, kaip kai kuriose ligoninėse vadovai piktnaudžiauja viešuosiuose pirkimuose, klesti protegavimas, nepotizmas.

Dabar taip sutapo, netyčia galbūt, kad visiems visuomenės sluoksniams nuo sausio 1 d. reikia kelti atlyginimus 20–40 proc., lyg ankstesniais metais nereikėjo to daryti.

Kalbėdami apie situaciją dėl receptų, sutikime, kad tvarkos, galiojusios keletą metų, buvo nesilaikoma, taigi ji tikrai turėjo pradėti funkcionuoti. Gaila tik, kad vaistinės taip sureagavo, nors jau daugiau negu prieš pusmetį žinojo, kad yra įvedamas slaptojo pirkėjo institutas, kuris galėtų patikrinti, ar tikrai vaistinės klientams pirmiausia siūlo pigiausius vaistus. Bet jie šią situaciją pavertė tuo, kuo pavertė, nors galėjo pasakyti žmonėms jau prieš pusę metų, kad ateityje tikrai pradės pagaliau vykdyti Lietuvos Respublikos įstatymus ir receptiniai vaistai bus parduodami su receptais, todėl reikia iš anksto išsirašyti tuos receptus.

Bet mes puikiai žinome, kokia situacija yra vaistų rinkoje, kokie pelnai šioje sferoje, kokios vaistų kainos buvo. Ministras teisingai pradėjo daryti ir natūralu, kad kyla įvairiausių klausimų. Taigi interpeliacijos procedūra numatyta mūsų parlamente, bet aš teisinio pagrindo šalinti ministrą iš posto tikrai nematau.

– Jūs pasitikite ministru ir jus A. Verygos darbas tenkina?

– Tikrai pasitikiu ministru, matau, su kokiu pasipriešinimu jis susidūrė, kas vyksta SAM viduje ir visoje sistemoje. Tikrai ministrui reikia turėti ypatingą stuburą, ryžtą ir valią, kad galėtų judinti tas sritis, kurios daugelį dešimtmečių buvo nejudintos, kalbat ir apie gydytojų atlyginimus, ir struktūrines reformas, ir skaidrų bei efektyvų ligoninių valdymą.

– Medikų pėdomis jau seka ir pedagogai. Štai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos taip pat suformulavo savo reikalavimus. Vienas jų – nuo sausio 1 d. 20 proc. kelti mokytojų algas. Taigi medikai, dėstytojai, mokslininkai, dabar – mokytojai. Jie visi vis garsiau kalba apie itin mažus atlyginimus. Kaip jūs matote šią situaciją? Ar yra kokia nors išeitis?

– Tikrai išeitis yra tokia, kad mes turime įvairiuose sektoriuose itin mažus atlyginimus ir žmonėms pagrįstai norisi didesnių. Tai ir minėta sveikatos priežiūra, mokytojai, policininkai, ugniagesiai, valstybės tarnautojai, bibliotekininkai, kultūrininkai. Dabar taip sutapo, netyčia galbūt, kad visiems visuomenės sluoksniams nuo sausio 1 d. reikia kelti atlyginimus 20–40 proc., lyg ankstesniais metais nereikėjo to daryti. Arba dar daugiau – dabar labai aktyviai remiami tie veikėjai, kurie mažino atlyginimus, drastiškai mažino finansavimą.

Aš manau, kad dėl mokestinės pertvarkos ir kitų metų biudžeto, kuris nukreiptas į mažiausias pajamas gaunančius žmones, padidėjimas palies visas visuomenės grupes. Kiek bus galimybių – ir pagal atskirus sektorius: numatytas kėlimas mokytojams, valstybės tarnautojams, vidaus reikalų sistemos pareigūnams, kultūrininkams.

Valstybės finansinės galimybės yra tokios, kokios yra. Mes negalime vien tik didinti atlyginimus – galiausiai reikia surinkti tą biudžetą, planuoti atsakingai. Mes negalime pažeidinėti fiskalinės drausmės, kitaip įsuksime infliacijos spiralę ir atlyginimų pakėlimas bus labai trumpalaikis, realiai nieko neduos. Taigi finansinė drausmė, finansinis atsakingumas, ką vertina tiek Europos Komisija, tiek Tarptautinis valiutos fondas, yra labai svarbu. Atsakomybę už valstybę mes tikrai jaučiame ir kitų metų biudžetas bus tikrai subalansuotas, o padidėjimą pajaus visos visuomenės grupės.

– Ir pedagogai, ir medikai užsimena apie streikus. Kas, jei situacija pakryps taip?

– Yra numatytos teisinės procedūros, kaip streikai gali būti skelbiami, kaip turi reaguoti darbdavys. Galvoti, kad tokiu būdu galima išspręsti ilgalaikes sistemines problemas, teisė yra. Bet nemanau, kad toks kelias produktyvus ir perspektyvus.

– Pirmadienį paaiškėjo, kur bus perkeltos europinės institucijos Jungtinei Karalystei pasitraukus iš Europos Sąjungos. Jos bus perkeltos į Amsterdamą ir Paryžių. Priimti šias agentūras norėjo 23 ES miestai, bet Lietuva net nepretendavo. Kodėl?

– Nepretendavo ne tik Lietuva, bet ir kitos Baltijos valstybės. Dalyvauti galima bet kokiame procese, bet reikia realiai įvertinti savo galimybes. Kalbant apie mūsų šalį, vienas iš elementarių, bet labai reikšmingų faktorių yra tas, kad mes neturime normalaus susisiekimo oro transportu, kas labai svarbu tokioms agentūroms. Ar mes pasiūlytume skraidyti į Vilnių per Varšuvą, Rygą?

Galiausiai yra ir pastatų klausimas, nes tai labai didelės agentūros, ir darbuotojų, pavyzdžiui, jų galimybės su šeimomis čia naudotis infrastruktūra (švietimo sistema, darželiai ir mokyklos užsienio kalba). Tai daug tokių faktorių. 

Bet mes buvome apsisprendę, kurias valstybes palaikyti. Taigi, kaip minėjau, tuščiai dalyvauti ir imituoti galimybę nėra jokio tikslo. O kur šansų turime, mes tikrai dalyvaujame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Sau algas padarykite kaip paprastam zmogeliui 300 euru menesiui ir isgyvenkit taip visa menesiuka. Gal tada pradesit ziureti kaip palengvinti ir uzsidirbti pinigus. P.S. "kai keiciasi aldzia ir kai ateina prie tuscio lovio is kurio nera ka esti tai ir prigalvojat debilisku istatymu kaip ji papildyti" Esu uzsienyje ir dziaugiuosi kad laiku dingau is skestancio laivo. Geda seimunai ! ! !

Šiaip

Šiaip portretas
Jus ir neturite ju visiems didinti. Jus viena karta sugalvokite kaip padaryti Lietuvos ekonomika ir mokestinę sistemą tokia kokia yra europoje ir kad darbdaviai žmonėms galėtu ir norėtu mokėti europinius atlyginimus. O jei nesugebate tai savo susimažinkite iki statistinio vidutinio lietuviško atlyginimo bent jau ir priedus visus ir privilegijes nusibraukite, tai biudžetininkams iš kart pinigų atsiras už ka atlyginimus didinti ir ant tuščio skrandžio gal geriau galvosis.... O ir išvis galetumėte tu atlyginimu atsisakyti ir skirti juos i biudžeta Tevynes labui... Vis tiek kas antras seime tai milijonierius tai versla ir ne viena turi.... Tai skiriama ne tik dabar valdantiems bet absoliučiai visiems ten esantiems ypač tiems kurie ten jau koki 20 metu parazituoja bet jokios naudos šaliai neatneša...

Anonimas

Anonimas portretas
Labai gerai skverne pradekite mažinti savo seimo nariu atlyginimus
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių