S. Skvernelis: JAV spaudimas Rusijai dėl branduolinių raketų pasiteisina

Jungtinių Valstijų (JAV) grasinimas trauktis iš branduolinio susitarimo su Rusija buvo būtinas žingsnis siekiant įspėti šią šalį laikytis sutarties, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Jis teigia, kad toks žingsnis pasiteisino.

„Manau, kad šis žingsnis buvo būtinas ir signalą Rusija turėjo suprasti. Kaip matome pagal reakcijas, ko gero, taip ir įvyks“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Lietuvos Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad JAV jau prieš dešimtmetį signalizavo, jog Rusija pažeidinėja sutartį, o tuo prieš penkerius metus tarptautinė bendruomenė galėjo įsitikinti dar kartą dėl veiksmų Karaliaučiaus srityje.

„Geriausias pavyzdys – vadinamųjų „Iskander“ raketų dislokavimas prie mūsų, Karaliaučiaus srityje. Tad jei viena iš šalių sutarties nesilaiko, tai JAV pareiškimas, kad gali trauktis iš sutarties, yra signalas būtent tai pusei, kuri pažeidinėja sutartį. Tai yra tam tikras spaudimas ir manau, kad, pagal reakcijas, tas spaudimas pasiteisino“, – akcentavo premjeras.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį patvirtino, kad jo šalis planuoja trauktis iš branduolinių ginklų sutarties su Rusija dėl pranešimų, kad Maskva pažeidė šį susitarimą.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį 1987 metais pasirašė tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Sutartis eliminavo vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamas balistines ir sparnuotąsias raketas.

Rusija Karaliaučiuje yra dislokavusi trumpojo nuotolio branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „Iskander“. Ekspertai teigia, kad jos gali pasiekti taikinius Lietuvoje.

JAV pasitraukimas iš branduolinės sutarties su Rusija taip pat siejamas su tuo, kad Kinija šiuo metu nevaržomai gali vystyti vidutinio nuotolio branduolinius pajėgumus.

Pekinas paragino Vašingtoną prieš traukiantis iš susitarimo „pagalvoti du kartus“, išsaugoti sutartį prašo ir Europos Komisija. Rusiją tokį galimą JAV sprendimą pavadino „labai pavojingu žingsniu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių