Premjeras: dėl A. Skardžiaus turi būti atliktas parlamentinis tyrimas

Dėl parlamentaro, Seimo Energetikos komisijos nario Artūro Skardžiaus veiklos atstovaujant vėjo energetikų interesams tuo pačiu šiems nuomojant žemę, turi būti atliktas parlamentinis tyrimas, teigia premjereas Saulius Skvernelis. Be to, pasak jo, reikia atskleisti, kokią įtaką verslo grupės daro Seimo nariams.

„Aprašyta istorija kelia nelabai džiugias mintis. Jei tie faktai, kurie įvardyti, pasitvirtins, o pasitvirtins, ar ne, matyt, pirmiausiai reiktų Seime parlamentinį tyrimą atlikti. O po to spręsti pagal surinktus faktus, ar perduoti teisėsaugai, ar ne. Bet iš to, kas pateikta (...), situacija yra labai ne kokia“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė S. Skvernelis.

Anot jo, mažų mažiausiai tai galėtų būti laikoma interesų konfliktu.

„Atrodo, kad situacija tikrai nėra normali, o jeigu faktai pasitvirtins, kad buvo daromi, įtakojami sprendimai su teisės aktų priėmimu, pakeitimu arba, kaip įvardinta, stabdymu, mes turime tą problemą su vėjo jėgainių vystymu jūroje. Jei tie faktai pasitvirtintų, mažiausiai tai yra galimai interesų konfliktas, o gal ir dar kas nors“, - sakė premjeras.

Pasak S. Skvernelio, reikia nustatyti, kokią apskritai įtaką parlamentarų sprendimams daro verslas ir koks tai mastas.

„Tai yra galbūt dar vienas tų atspirties taškų, mes turime politinės korupcijos bylas, kurios kelia daug klausimų, įvairius skandalingus faktus. Tai aš manau, ko gero, tokia diskusija Seime bus, ji jau ir vyksta, ar reikia galbūt sudaryti specialią tyrimo komisiją ir panagrinėti gerokai plačiau istoriją“, - teigė S. Skvernelis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį pareiškė manantis, kad būtina atlikti parlamentinį tyrimą dėl A. Skardžiaus ryšių ir gaunamų pajamų iš vėjo jėgainių verslo atstovų.

15min.lt trečiadienį pranešė, kad 17-os 2,3 megavato galios jėgainių parką Šilutės rajone, Čiūtelių kaime valdo 2005-aisiais „Lietuvos energijos“ skelbtą konkursą laimėjusi „Naujoji energija“, ji šiuo metu nuomojasi sklypus iš bendrovės „Renovacijos partneriai“. Pastaroji bendrovė žemę nuomojasi iš vietos gyventojų, įskaitant ir A.Skardžiaus šeimą. Per metus už beveik 27 hektarų sklypo nuomą politikui mokami 24 tūkst. eurų.

Portalo teigimu, A.Skardžiaus gaunama suma už žemės nuomą verslininkams yra 12-28 kartus didesnė, nei mokama greta esančių sklypų savininkams.

Anot 15min., visų veikiančių bendrovių - „Naujosios energijos“, „Energijos versmės“ ir „Renovacijos partnerių“ - akcininkai ir steigėjai yra tie patys: Nijolė Butovskienė, Dainius Jurėnas, Romualdas Patalavičius arba jų šeimos nariai ir jų įmonės. „Energijos versmei“ nuo 2009-ųjų vadovauja Tadas Navickas.

Visi šie asmenys, išskyrus D.Butovskienę, 2009-ųjų liepą dalyvavo įkuriant Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociaciją (LAIEA). Jai vadovauti buvo paskirtas 2008-2012 kadenciją į Seimą nepatekęs A.Skardžius.

Parlamentaras tikina, kad jo veikla Seime niekaip nesikerta su iš vėjo jėgainių vystytojų per tarpininkus gaunamomis pajamomis, nes jis tik nuomoja žemę.

Portalas nurodo, kad nuo 2012 metų A.Skardžius dalyvavo Seime rengiant mažiausiai penkis teisės aktus, susijusius su elektros energija ir atsinaujinančiais ištekliais, pateikė mažiausiai aštuonis pasiūlymus, susijusius su šia sritimi.

R. Karbauskis: tyrimas pirmiausiai reikalingas pačiam A. Skardžiui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad tyrimas dėl socialdemokrato Artūro Skardžiaus ryšių su vėjo energetikais pirmiausiai yra reikalingas pačiam parlamentarui.

„Labiausiai to tyrimo reikia pačiam A.Skardžiui, nes kuo greičiau nusiimtų ta abejonė, nes opozicija dieną naktį kartos tą patį ir tą patį. Nesvarbu, ar tu esi kuo nors kaltas, bet jeigu nebus padėtas taškas, tai nesibaigs“, - BNS ketvirtadienį sakė politikas.

„Žinant, kaip dirba šioje kadencijoje opozicija, aš jam tikrai nepavydžiu“, - pridūrė jis.

R.Karbauskis teigė sutinkantis „su premjero pozicija šia prasme, kad turi būti išsiaiškinta ir turi būti atsakyta į klausimus“.

„Čia ta pati istorija, kaip su tuo kaltinimu, kad aš esu prorusiškas. Nebūčiau gavęs pažymos, tai amžinai taip būtų, amžinai tą kartotų ir kartotų“, - kalbėjo parlamentaras.

Kai kurie konservatoriai ragino R.Karbauskį gauti leidimą susipažinti su įslaptinta informacija, nes tokiu būdu jis paneigtų kalbas apie jo žemės ūkio verslo ryšius su Rusija. Neseniai po Valstybės saugumo departamento atlikto patikrinimo toks leidimas jam buvo suteiktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SANATNA KILKUS

SANATNA KILKUS portretas
TAI PONAI SEIMUNAI PRIIMKIT ISTATYMA,JOG KILUS ABEJONIU DEL SEIMO NARIO VEIKLOS,MADZIAGA PERDUODAMA TEISESAUGAI OASMENS IMUNITETAS LAIKINAI STABDOMAS.AR TAI LABAI SUDETINGA?O DABAR PUSE METU SEIMO KOMISIJOS,VELIAU SPRENDIMAI PERDUOTI AR NE TEISESAUGAI,IMUNITETO KLAUSIMAI,TYRIMAS,JO VISAPUSISKAS VILKINIMAS.ZIUREK IR SENATIS ANT NOSIES PRIBRENDO.KVAILA IR JUOKINGA.

//////...............

//////............... portretas
skvernelis su sutve priimineja baudziaviny ,,,darbo kodeksa,,, pagal verslianyku uzsakyma ir tuo paciu metu reikalauja parlamentinio tyrimo istyrt kokia ytaka daro verslianykai ,parlamentarams priiminejant siuos kriminalinius nusikalstamus ,,naujojo darbo kodekso,, projektus....na o siuo atveju matomai gavo verslianyku uzsakyma atitraukt visuomenes demesy nuo baudziavinio ,,,darbo kodekso,,, seimunu priemimo ,uzpuolant Skardziu ...dabar sy tasys kaip chroniai samagono butely ,kol islaks arba ispylstys ant zemes ...ten ir be skardziaus aisku ,kad uz kysius seimunams , teisetvarkai ir prezidenturai ,verslianykai perka viska....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių