S. Skvernelis apie flirtą su opozicija: kuriame naują politinę tradiciją

Bendravimas su kitomis partijomis kuria naują politinę tradiciją ir naują politinę kultūrą. Taip LRT RADIJUI, paklaustas apie galimą įtampą koalicijoje, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Anot jo, pozicija bendrauja ne tik su Gabrieliumi Landsbergiu, kurį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis apkaltino kuriant dirbtinę įtampą, bet ir su kitais opozicijos nariais.

– Nerimsta diskusijos dėl mokslo metų ilginimo. Ar, jūsų nuomone, iš to būtų naudos?

– Kiekvieną kartą sugebame problemą labai suprimityvinti. Dabar persikėlė diskusija į viešąją erdvę dėl mokslo metų prailginimo, neva tai panacėja – prailginti ar neprailginti. Bet tiek Švietimo ir mokslo ministerijos, tiek mūsų pozicija truputį kitokia.

Akivaizdžiai mokyklose turime situaciją, kada mūsų mokinių pasiekimai prastėja. Daugėja tokių, kurie nepasiekia net patenkinamo lygmens. Mes turime situaciją, kuomet praktiškai 39 savaičių programą išdėstome per 34 savaites. Tai yra stresas tiek mokiniams, tiek mokytojams.

Bendravimas užsidėjus tam tikrus „kuoliukus“, dėl kurių neva negalima bendrauti su opozicija, negalima bendrauti su kita partija, negalima turėti bendrų kažkokių sąlyčio taškų, aš manau, nėra šiuo metu geras.

Mes kalbame iš esmės apie esminį dalyką – reikia padaryti taip, kad būtų tolygiau paskirstytas mokymo krūvis, kad mokiniams būtų mažiau streso, mokytojams – daugiau laiko išdėstyti programą, kad atsirastų daugiau laiko edukacinei veiklai, praktiniam, aktyviam, patraukliam mokymui. Galiausiai, kad būtų skirtas papildomas laikas sunkumų turintiems mokiniams, suteikiama savalaikė mokymosi programa.

Tos visos priemonės, žinoma, yra susijusios su mokslo metų trukmės, kuri kažkada ir buvo Lietuvoje, atstatymu. Galiausiai kitais metais tikrai bus neišvengiamai [nustatyta] stojimo kartelė į universitetus. Ar moksleiviai nori su savo tokiais, deja, prastėjančiais pasiekimais likti už universitetų borto?

Tai yra priemonės, kurios leidžia ir leistų pakelti mokymosi kokybę, kad ji būtų ir mokytojui, ir mokiniui komfortabili, kad būtų patogiau darbuotis. Tai susiję su atstatymu tų mokslo metų, kurie ir buvo kažkada Lietuvoje.

– Koalicijos partneriai socialdemokratai turės naują pirmininką. Juo taps arba Gintautas Paluckas, arba Mindaugas Sinkevičius. Kaip tai gali pakeisti, kaip kai kurie sako, trapios koalicijos likimą? Ar tai turės įtakos?

– Ko gero įtakos tikrai turės. Ką ir parodė pirmas turas, tikrai viena iš mūsų didžiausių politinių partijų Lietuvos socialdemokratų partija, jos nariai pasiuntė aiškią žinią, kad yra pasiryžę eiti atsinaujinimo ir reformų keliu.

Galiu pakartoti dabartinio pirmininko frazę – kandidatai į pirmininko postą tikrai yra jauni, veržlūs, energingi žmonės. Vienas ar kitas pirmininkas tikrai pristatys (turbūt jau ir pristato) partijos bendruomenei savo poziciją, savo viziją. Gali būti, kad atsiras įvairiausių pamąstymų dėl koalicijos.

Kol kas galiu pasakyti tik savo poziciją, nes frakcijoje bendros pozicijos nesvarstėme. Turbūt dar būtų per anksti tai daryti, nes pirmininko nėra. Šiandien koalicijos sutartis tokia, kokia yra. Norint keisti arba, jeigu būtų noras keisti, reikėtų galvoti ir apie tam tikras pozicijas, kurias išsako socialdemokratai šios rinkiminės kampanijos metu.

Mano pozicija labai aiški – kol kas vyriausybės ministrai, jų darbas mane tikrai tenkina. Nematau pagrindo nė vieno ministro keisti. Aš neįsivaizduoju, kaip būtų perskirstomos atsakomybės sritys tarp koalicijos partnerių, ar yra tokia galimybė. Kita vertus, jeigu atsirastų noras turėti kitokią sutartį, tai šita sutartis turbūt turėtų būti nutraukta.

Kol kas nespėliokime. Valstiečių ir žaliųjų frakcija šio klausimo nesvarstė ir jokio sprendimo nepriėmė. Kai bus išrinktas socialdemokratų pirmininkas, vadovybė, kai bus išdėstytos jų pozicijos, ko jie pageidauja, ko jie norėtų arba kaip jie matytų kitokio bendro darbo galimybes, tada frakcija, jos vadovybė ir mes sėsime kalbėtis. Tada savo poziciją taip pat išreikšime.

Kol kas tai sveikintina. Tikrai džiaugiuosi kaip politikas, pilietis, kad jau antra politinė partija savo lyderį renka demokratiniu, visuotinių rinkimų būdu. Tikėtina, kad tai pirmas geras žingsnis į partijos atsinaujinimą ir atsijauninimą.

– Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis sako, kad G. Landsbergis kuria dirbtinę įtampą. Ką apie tai manote?

– Manau, kad šiame etape kuriame galbūt naujas politines tradicijas ir naują politinę kultūrą, nes bendravimas užsidėjus tam tikrus „kuoliukus“, dėl kurių neva negalima bendrauti su opozicija, negalima bendrauti su kita partija, negalima turėti bendrų kažkokių sąlyčio taškų, aš manau, nėra šiuo metu geras.

Su Ramūnu kartu ne kartą deklaravome ir Ramūnas tą patį pasakė, kad turime ieškoti kuo platesnio sutarimo tais klausimais, kuriuos sprendžiant reikia turėti didelės politinės valios, didelio politinio palaikymo. Dėl to bendravimas, susitikimai, diskusijos vyksta su visų politinių partijų ir frakcijų lyderiais.

Tokie susitikimai tikrai duoda naudą, kai mums reikia kalbėti apie konceptualius sprendimus. Nemanau, kad tai reikėtų vertinti kaip dirbtinį skaldymą, jei bendravimo kokybė kitokia. Juo labiau, kaip ir minėjau, tas bendravimas vyksta ne tik su G. Landsbergiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cely

cely portretas
paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance

cirko

cirko  portretas
,, taip va mūsų norai kaip pildosi medinis premjeras trojos arkliukai, karbauskio nusliepti ispanijos reikaliukai, mokėsčius nusliepes nuo tautos nedeklaravo pamiršo klaidas prasuko, ,o kur liko pažadai duoti rinkėjams kur pensijos iškeliavo algu didinimas kainų šuolius tvarkyti siūlė kur dar visokiu kito molio pažadu duoti mediniai premjero burbulai muilo pripusti, juk daug žadėjo bet viskas pro šalį prabėgo ,, tik maloniai kalbant šnipštas piliečiui, ir niuksas nosiai, liko ,pamiršo ir vaiku kostiumus prisiuvo ir su gretute nuo kalnelio pavažinėjo iki skandalo prisikamšes ausim nuleistom ir nosim nukabintom gretutes kojos aptingo vos pajuda gailesti surezgė kokia baisi pamoka įvyko kas atsakys , gailesčio pilnos akis pamiršti negaliu meilės trikampio bastą,

...

... portretas
Nieko naujo, Trojos arklys dar nuo Antikos laikų žinomas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių